Πρόεδρος ξενοδόχων στο star.gr: «Κλειστά παρέμειναν 8 στα 10 ξενοδοχεία»

«Ούτε στο 20% η πληρότητα τον Ιούνιο στις πόλεις» εκτίμησε

Δείτε εδώ όλη τη συνέντευξη του προέδρου των ξενοδόχων Γρηγόρη Τάσιου. 

Να προσαρμοστούν γρήγορα στο νέο τοπίο που δημιουργείται λόγω πανδημίας καλούνται πλέον οι ξενοδόχοι. Αν και σήμερα άνοιξαν τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας στο πλαίσιο της πέμπτης φάσης της άρσης των μέτρων για τον κορωνοϊό, «μόλις 2 στα 10 από αυτά λειτουργήσαν», είπε στο star.gr o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος.

«Τα ξενοδοχεία άνοιξαν στα χαρτιά» τόνισε και εξήγησε ότι θα χρειαστεί αρκετό διάστημα προσαρμογής, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει σε πρώτη φάση με τη συμμόρφωση με τα πρωτόκολλα και σε δεύτερη φάση με την πληρότητα που πρέπει να έχει ένα ξενοδοχείο για να λειτουργήσει κανονικά. «Αυτή η διαδικασία θα τραβήξει έως τις 15 με 20 Ιουνίου», εκτίμησε.

Ξενοδοχεία: H ΚΥΑ για τα υγειονομικά πρωτόκολλα - Πώς θα λειτουργούν

Σύμφωνα με ΚΥΑ που ορίζει τα ειδικά πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου βάσει των οποίων θα λειτουργούν οι τουριστικές επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων θεσπίζεται Σήμα Πιστοποίησης με τον τίτλο «Health First», το οποίο θα αποδεικνύει ότι η επιχείρηση τηρεί τα πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου.

«Χρειάζεται η συμμόρφωση, ένα πρότυπο διαδικασίας και χρόνος γιατί πρέπει να γίνει παράλληλα η εκπαίδευση του προσωπικού στα νέα πρωτόκολλα», προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια τόσο για το προσωπικό, όσο και για τους πελάτες ανέφερε σχετικά ο κ. Τάσιος. Ταυτόχρονα, όπως πρόσθεσε υποχρεωτική είναι η σύμβαση με γιατρό ο οποίος θα διαχειρίζεται τα ενδεχόμενα κρούσματα κορωνοϊού. Αυτή όπως εξήγησε «θα ισχύει μήνα- μήνα ή όσο το ξενοδοχείο θα είναι ανοικτό».

Ξενοδοχεία στα νησιά: Μείον 25% οι τιμές για να σωθεί ο Ιούλιος

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Τάσιο ανησυχία επικρατεί στον κλάδο, καθώς δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη τι θα γίνει αν εντοπιστεί κάποιο κρούσμα κορωνοϊού σε ξενοδοχειακή μονάδα, με αποτέλεσμα για την ώρα οι επαγγελματίες του χώρου να είναι ανέτοιμοι να το διαχειριστούν. «Το μόνο που γνωρίζουμε με βάση τη συμμόρφωση είναι ότι θα πρέπει να απομονωθεί το κρούσμα και οι στενές επαφές του να ελεγχθούν. Όμως χρειάζεται μια ολόκληρη διαδικασία και να οριστεί ξενοδοχείο αναφοράς όπου εκεί θα πηγαίνουν ενδεχομένως τα κρούσματα, αλλά και να δούμε τι θα γίνει με τα νοσοκομεία αναφοράς και με την πρωτοβάθμια υγεία ανά τουριστικές περιοχές. Αυτή είναι η μεγάλη μου ανησυχία» είπε.

Οπως πρόσθεσε: «Ως φορείς δεν είμαστε ενημερωμένοι για κανένα τέτοιο σχέδιο και αυτό είναι κομβικό, γιατί αντιλαμβάνεστε ιδιαίτερα στη Β. Ελλάδα όταν θα προκύψουν οι πρώτοι τουρίστες λόγω της οδικής πρόσβασης μετά τις 15 Ιουνίου, τότε θα πρέπει να είμαστε απόλυτα έτοιμοι για να διαχειριστούμε ένα πιθανό κρούσμα».

«Έχουμε ζήτηση, όχι κρατήσεις» λέει πλοίαρχος θαλαμηγού σκάφους στο star.gr

Κρατήσεις από τον Ιούλιο και μετά

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις κρατήσεις ο κ. Τάσιος είπε ότι για την ώρα δεν υπάρχουν, ενώ οι ερωτήσεις που γίνονται στα ξενοδοχεία, αφορούν κυρίως για κρατήσεις από τον Ιούλιο και μετά. «Ιδιαίτερα στις πόλεις ο Ιούνιος δεν θα συμπληρώσει ούτε 20% πληρότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε, «η σεζόν θα είναι από τον Ιούλιο και μετά είτε στα συνεχούς, είτε στα εποχικής λειτουργίας ξενοδοχεία» και εξήγησε ότι αυτό σχετίζεται με την συχνότητα των πτήσεων και την ψυχολογία των επισκεπτών από τις άλλες χώρες για να κάνουν διακοπές».

Αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ: «Δεν υπάρχει υψηλό επίπεδο ανοσίας στον πληθυσμό»

Μεγάλο το πλήγμα λόγω κορωνοϊού

Αναφερόμενος στο πλήγμα που δέχθηκε ο κλάδος λόγω της πανδημίας, ο κ. Τάσιος σημείωσε, ότι καθώς δεν υπάρχει επισκεψιμότητα στη χώρα, είναι πάρα πολύ μεγάλο. «Είναι απόλυτη η απώλεια για τον Ιούνιο και μετά θα δούμε πώς θα πάει ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, πάντα με το καλό ενδεχόμενο να μην έχουμε πολλά κρούσματα, ούτως ώστε να είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση και να μπορέσουμε να δουλέψουμε και τον Σεπτέμβριο», είπε.

Παράλληλα, ανοικτό άφησε ο πρόεδρος των ξενοδόχων το ενδεχόμενο αν δεν δημιουργηθούν πληρότητες να υπάρξουν ξενοδοχεία που δεν θα ανοίξουν καθόλου. «Eάν δεν υπάρχει η ζήτηση από το εξωτερικό και δεν ξεκινήσουν οι πτήσεις, τότε δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τίποτα», ανέφερε.

Δεν άνοιξε καθόλου 1 στα 4 καταστήματα εστίασης

«Δεν μπορούμε να κάνουμε απολύσεις»

Ερωτώμενος για το πώς διαμορφώνεται το νέο περιβάλλον στα εργασιακά στον χώρο, ο κ. Τάσιος σημείωσε ότι δεν τίθεται ζήτημα απολύσεων. «Δεν μπορούμε να κάνουμε απολύσεις. Είναι πάρα πολύ ξεκάθαρα τα μέτρα της αναστολής σύμβασης και με τη νομοθεσία που επικαιροποιήθηκε το Σαββατοκύριακο, στην εποχικότητα θα πρέπει να προσληφθούν οι εργαζόμενοι και στη συνέχεια, εφόσον δεν υπάρχει πληρότητα να μπουν στο σχέδιο της αναστολής των συμβάσεων, ώστε να έχουν κάλυψη από το κράτος. Αυτό θα ισχύσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου» είπε.

Την ίδια ώρα όπως συμπλήρωσε, αν δεν υπάρχουν πληρότητες δεν θα υπάρχουν και νέες προσλήψεις. «Θα υπάρχουν μόνο αυτές που πρέπει να έχει το ξενοδοχείο, με βάση τα δεδομένα που είχε πέρσι», σημείωσε.

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top