Κορωνοϊός: Με μάσκες η νέα κανονικότητα στην Ελλάδα

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη σωστή χρήση τους

Μία νέα κανονικότητα θα κληθούν να ζήσουν οι Έλληνες μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού, όπως διαμηνύουν με κάθε τρόπο οι επιστήμονες στη χώρα. Από τις νέες συνήθειες που θα πρέπει να αποκτήσουμε πια όλοι είναι εκτός από τα μέτρα υγιεινής και την κοινωνική αποστασιοποίηση, είναι και η χρήση της μάσκας. 

Αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ: «Τα τεστ αντισωμάτων είναι κοντά»

Όπως είπε χθες ο κ. Τσιόδρας, η επιδημία κορωνοϊού στην Ελλάδα φθίνει, όμως μια τέτοια επιδημία είναι αδύνατο να σβήσει, όταν υπάρχουν, όπως είπε, μικρές φωτιές που σιγοκαίνε. 

Ο κ. Τσίοδρας σημείωσε πως στην ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας συζητήθηκε η χρήση μασκών από τον γενικό πληθυσμό και ειδικούς πληθυσμούς για τη φάση της σταδιακής και ελεγχόμενης άρσης των μέτρων.

Κορωνοϊός: Κανένας νέος θάνατος στη χώρα - Μόλις 7 τα νέα κρούσματα

Αυτό που εξετάζει η κυβέρνηση είναι το ενδεχόμενο σύστασης της χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους που θα συνοδεύεται και από οδηγίες για τη σωστή χρήση αυτής. 

Αυτός είναι ο 35χρονος που πέθανε από κορωνοϊό στη Θεσσαλονίκη

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας είναι πολύ σημαντικό στο πλαίσιο της επανόδου σε μια μερική κανονικότητα να γίνει αυστηρή τήρηση μέτρων υγιεινής και σε αυτό εντάσσεται και η χρήση μάσκας, ειδικά για την αποτροπή μεταφοράς του ιού από κάποιον ο οποίος είναι ασυμπτωματικός σε έναν άλλο άνθρωπο σε έναν κλειστό χώρο.

Η σωστή χρήση μάσκας

Αυτό που τονίζουν οι επιστήμονες είναι πως η χρήση μάσκας ως μέσο προστασίας δε θα έχει κανένα αποτέλεσμα αν δεν χρησιμοποιείται σωστά, όπως συμβαίνει συχνά. 

Η Die Zeit αποθεώνει τον Τσιόδρα: «Η Ελλάδα είναι παράδειγμα χάρη σ’ αυτόν»

Πολλοί είναι εκείνοι που ακουμπούν συνεχώς τη μάσκα όταν τη φορούν, που την πιάνουν από μπροστά για να την κατεβάσουν και όχι από τα πλαϊνά λαστιχάκια ή που την χρησιμοποιούν αρκετές φορές. 

Η απλή μάσκα προσώπου έχει μια έγχρωμη επιφάνεια, συνήθως χρώματος μπλε, που αποτελεί την εξωτερική πλευρά. Είναι αδιάβροχη και σχεδιασμένη έτσι ώστε να μένουν εκεί τα μικρόβια του περιβάλλοντος. Η εσωτερική επιφάνεια της είναι άσπρη και φτιαγμένη από απορροφητικό υλικό και πρέπει να εφάπτεται στο πρόσωπο μας.

Κορωνοϊός: «Ένοχα» τα κλιματιστικά για τη διασπορά του ιού;

Για τη σωστή εφαρμογή της μάσκας στο πρόσωπο πρέπει να πιέσουμε το μεταλλικό έλασμα που έχει στο άνω μέρος της στη μύτη και να τραβήξουμε το κάτω μέρος της ώστε να περάσει κάτω από την κάτω γνάθο μας. Ακολούθως τη δένουμε πίσω από τα κεφάλι μας για να εφαρμόσει σωστά, ή αν έχει λαστιχάκια, τα περνάμε πίσω από τα αυτιά.

Πλένουμε πάντα τα χέρια με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα πριν τη φορέσουμε. Γενικά πρέπει να θεωρούμε την εξωτερική επιφάνεια της μάσκας ως μολυσμένη και άρα να μην την αγγίζουμε και έπειτα πιάνουμε το πρόσωπό μας. 
Όταν θελήσουμε να την αφαιρέσουμε από το πρόσωπο, θα πρέπει να την πιάσουμε από την πίσω μεριά, και όχι από την μπροστινή που είναι μολυσμένη, να την πετάξουμε αμέσως σε καλάθι απορριμμάτων και να πλύνουμε τα χέρια μας.

Κορωνοϊός: Επιβάλλει τη χρήση προστατευτικής μάσκας η Γερμανία

Στη περίπτωση χρήσης υφασμάτινης μάσκας, θα πρέπει να την αλλάζουμε σε τακτικά χρονικά διαστήματα ή ανάλογα με το πόσο έχει υγροποιηθεί ακολουθώντας τα βήματα που προαναφέρθηκαν και να την πλένουμε σε υψηλή θερμοκρασία στο πλυντήριο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top