Ρίτσαρντ Μπάρτον: Η πολυτάραχη ζωή, οι πέντε γάμοι και το αλκοόλ

«Έπινε για να γεμίσει το κενό που ένιωθε όταν δεν ήταν στη σκηνή»

Μεγάλες αγάπες που έγιναν τα… μεγαλύτερα ερωτικά σκάνδαλα! / βίντεο Open

Σαν σήμερα στις 10 Νοεμβριου του 1925 γεννήθηκε ένας από τους πιο εμβληματικούς ηθοποιούς του 20ού αιώνα, που άφησε ανεξίλτητα τα ίχνη του στο θέατρο και τον κινηματογράφο, ο λόγος για τον Ρίτσαρντ Μπάρτον.

Ρίτσαρντ Μπάρτον: Ο εθισμός στο αλκοόλ και την Ελίζαμπεθ Τέιλορ

Γνωρίζοντας τον Ρίτσαρντ Μπάρτον

Ο Μπάρτον γεννήθηκε στο Glamorgan της Ουαλίας, ως Ρίτσαρντ Τζέκινς, και ήταν το δωδέκατο από τα δεκατρία παιδιά της ουαλόφωνης οικογένειάς ενός ανθρακωρύχου. Ο πατέρας του ήταν επιρεπής στο ποτό και τον τζόγο, και, δυστυχώς, ο Μπάρντον ακολούθησε τα βήματά του και απέκτησε τεράστιο εθισμό στο αλκοόλ (ξεκίνησε το κάπνισμα και το ποτό από την εφηβική του ηλικία).

Έχασε τη μητέρα του όταν ήταν μόλις δύο χρόνων και τον μεγάλωσε η αδελφή του: «Όταν πέθανε η μητέρα μου, η αδελφή μου είχε γίνει μητέρα μου, και περισσότερο μητέρα για μένα από ό,τι θα μπορούσε ποτέ να είναι οποιαδήποτε μητέρα... Ήμουν πολύ περήφανος γι' αυτήν, Ένιωθε όλες τις τραγωδίες εκτός από τη δική της», δήλωνε ο Μπάρτον σε συνεντεύξεις του.

Το 1941 εγκατέλειψε το σχολείο και αποφάσισε να εργαστεί ως ανθρακωρύχος, για να βοηθήσει οικονομικά το σπίτι του. Ασχολήθηκε με την πυγμαχία και το τραγούδι ενώ άρχισε να καπνίζει και να πίνει, παρά το γεγονός ότι ήταν ανήλικος.

Το επίθετο «Μπάρτον» το πήρε από τον ραδιοφωνικό παραγωγό Φίλιπ Μπάρτον, ο οποίος αποτέλεσε έναν από ανθρώπους-σταθμό της ζωής του. Ο Φίλιπ του έδωσε ρόλο σε ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ/διασκευή του έργου του «Youth at the Helm». Διέκρινε αμέσως το φυσικό ταλέντο του Μπάρτον και αποφάσισε να επενδύσει σε αυτόν και να δουλέψουν σκληρά μαζί για την ανάπτυξη της υποκριτικής και της φωνής του. «Αυτή η εμπειρία ήταν η πιο εργατική και επώδυνη περίοδο της ζωής μου», έλεγε ο Μπάρτον.

Την ίδια χρονιά ο Μπάρτον έπαιξε τον Χίγκινς στον «Πυγμαλίωνα» του Μπέρναρ Σο και ξεχώρισε αμέσως. Πληρωνόταν δέκα λίρες την εβδομάδα για τον ρόλο, δηλαδή «τρεις φορές περισσότερο από ό,τι έπαιρναν οι ανθρακωρύχοι», όπως έλεγε. Σε κάποια από τις παραστάσεις του τον πρόσεξε ο σπουδαίος ηθοποιός Τζον Γκίλγουντ και του πρότεινε να ασχοληθεί σοβαρά με το θέατρο. Κάπως έτσι ξεκίνησε και η σπουδαία καριέρα του στο θέατροι και τον κινηματογράφο. Το 1947 ήταν μία χρονιά που ο Μπάρτον ξεκίνησε να καπνίζει και να πίνει όλο και περισσότερο...

Οι πέντε γάμοι και η καταστροφική του σχέση με το αλκοόλ

Ο Μπάρτον παντρεύτηκε στο σύνολο πέντε φορές. Δύο από τους γάμους που έκανε ήταν με τον έρωτα της ζωής του, Ελίζαμπεθ Τέιλορ. Το ζευγάρι απασχόλησε τα Μέσα της εποχής με τις καταχρήσεις και τις τρομερές σπατάλες. Από το 1949 έως το 1963, ο Ρίτσαρντ Μπάρτον ήταν παντρεμένος με τη Σίμπιλ Γουίλιαμς, με την οποία απέκτησε δύο κόρες, την Κέιτ και την Τζέσικα Μπάρτον.

Τον Αύγουστο του 1976, έναν μήνα μετά το δεύτερο διαζύγιό του από την Τέιλορ, ο Μπάρτον παντρεύτηκε το μοντέλο Σούζι Μίλερ, ενώ από το 1983 ές και τον θάνατό του το 1984, ήταν παντρεμένος με την ανεξάρτητη βοηθό παραγωγής Σάλι Χέι.

Ο άντρας που πέθανε από το αλκοόλ ήταν άθεος και δήλωνε για τις θρησκευτικές του απόψεις: «Μακάρι να μπορούσα να πιστέψω σε κάποιον Θεό, αλλά απλά δεν μπορώ».

Σαν σήμερα στις 10 Νοεμβριου του 1925 γεννήθηκε ένας από τους πιο εμβληματικούς ηθοποιούς του 20ού αιώνα, που άφησε ανεξίλτητα τα ίχνη του στο θέατρο και τον κινηματογράφο, ο λόγος για τον Ρίτσαρντ Μπάρτον / Φωτογραφία AP

Ο Μπάρτον είχε πάνω από 35 χρόνια εθισμού στο αλκοόλ και τα χάπια. 

«Στο απόγειο της μέθης του, στα μέσα της δεκαετίας του '70, ο Ρίτσαρντ Μπάρτον έπινε τρία με τέσσερα μπουκάλια σκληρού αλκοόλ την ημέρα», Ρόμπερττ Σέλερς

«Προσπαθώ να ξεφύγω από το ποτό. Οι γιατροί μου κάνουν συνέχεια τεστ αίματος και προσπαθούν να με ταΐσουν. Είμαι χάλια και δείχνω διαβολικός. Αλήθεια πρέπει να σταματήσω να πίνω από εδώ και πέρα. Ίσως μόνο ένα ποτήρι κρασί με το βραδινό», αναφέρει σε κάποιο από τα ημερολόγιά του.

Τέιλορ - Μπάρτον: Ο θυελλώδης έρωτας, τα σκάνδαλα και ο εθισμός στο αλκοόλ

Στις 5 Αυγούστου 1984, ο Μπάρτον πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία στην αγαπημένη του χώρα, την Ελβετία, μια ξαφνική ασθένεια που προκλήθηκε έμμεσα από την πολυετή καταχρηστική κατανάλωση αλκοόλ. Ήταν 58 ετών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top