Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Τι κάνει σήμερα ο Επαμεινώνδας Κορκονέας

Σαν σήμερα πριν δολοφονήθηκε ο 15χρονος μαθητής στα Εξάρχεια

Λουλούδια και σημειώματα στο σημείο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου / βίντεο mega

Σαν σήμερα πριν από 15 χρόνια, στις 6 Δεκεμβρίου του 2008, ο 15χρονος Έλληνας μαθητής, Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από τον ειδικό φρουρό της Ελληνικής Αστυνομίας Επαμεινώνδα Κορκονέα, στα Εξάρχεια της Αθήνας.

Άρειος Πάγος: Αναίρεση της απόφασης για ελαφρυντικό στον Κορκονέα

Η σφαίρα διαπέρασε την καρδιά του 15χρονου μαθητή, μπροστά στα έκπληκτα μάτια των φίλων του, ενώ ο θάνατός του ήταν ακαρίαιος.

Το γεγονός αυτό, είχε ως αποτέλεσμα την πυροδότηση εκτεταμένων ταραχών, συγκρούσεων και διαδηλώσεων τον Δεκέμβριο του 2008 σε όλη τη χώρα. Η μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου τιμάται κάθε χρόνο με πορείες στην επέτειο της δολοφονίας του, με τον κόσμο να αποτίει φόρο τιμής στον μαθητή που δολοφονήθηκε στα Εξάρχεια.

Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος: Το χρονικό της δολοφονίας

Το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008, ο 15χρονος Γρηγορόπουλος βρισκόταν στα Εξάρχεια μαζί με τον φίλο του Νίκο Ρωμανό. Λίγο πριν τις 21:00, ένα περιπολικό της αστυνομίας που περνούσε από εκεί δέχτηκε αποδοκιμασίες (κατά άλλους και αντικείμενα) από ομάδα νεαρών.

Στη συνέχεια απομακρύνθηκε, όμως οι δύο αστυνομικοί επέστρεψαν πεζοί, και ένας εξ αυτών, ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας στόχευσε ευθεία προς το πλήθος πυροβολώντας δυο φορές, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος. Το περιστατικό συνέβη στη διασταύρωση των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλλα. 

Ο θάνατος του 15χρονου μαθητή ήταν ακαριαίος, καθώς, σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση, η σφαίρα διαπέρασε την καρδιά και καρφώθηκε στον 10ο θωρακικό σπόνδυλο. Στη συνέχεια οι αστυνομικοί αποχώρησαν περπατώντας μέχρι το περιπολικό και απομακρύνθηκαν από την περιοχή.

Η δίκη για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου

Στην απολογία του στον ανακριτή της υπόθεσης, ο Επαμεινώνδας Κορκονέας υποστήριξε ότι πυροβόλησε στον αέρα και όχι προς την ομάδα των νεαρών, και ως εκ τούτου ο θάνατος του νεαρού ήταν ατύχημα, εξαιτίας του εξοστρακισμού κάποιας σφαίρας.

Επίσης, ισχυρίστηκε ότι ο Γρηγορόπουλος ήταν ένας έφηβος με αποκλίνουσα συμπεριφορά. Η απολογία του Κορκονέα δεν έπεισε τον ανακριτή, που διέταξε την προφυλάκιση και των δυο αστυνομικών

Επιπρόσθετα, η εξήγηση του αστυνομικού (περί εξοστρακισμού της σφαίρας) καταρρίφθηκε μετά τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής έρευνας που κατέδειξαν ότι η φορά της σφαίρας που σφηνώθηκε στον σπόνδυλο του Γρηγορόπουλου, ήταν από επάνω προς τα κάτω (και όχι από κάτω προς τα επάνω, που θα ήταν το λογικό αν η σφαίρα είχε εξοστρακιστεί στο οδόστρωμα). Το συμπέρασμα του ιατροδικαστή ήταν: «τυφλό τραύμα θώρακος διά βλήματος πυροβόλου όπλου, μικρού διαμετρήματος- ανθρωποκτονία».

Οι δύο κατηγορούμενοι κρίθηκαν προφυλακιστέοι και οδηγήθηκαν σε περιφερειακές φυλακές.

«Ο πόνος δεν απαλύνεται», λέει η μητέρα του Γρηγορόπουλου

«Ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος ήταν ένα παιδί ήρεμο, πράο και δεν είχε καμία σχέση με την προβαλλόμενη εικόνα του παιδιού από τα Εξάρχεια. Φοιτούσε σε ιδιωτικό σχολείο και όλοι τον φώναζαν "Γκρέγκορι". Είχε το θάρρος της γνώμης του και είχε άποψη από νωρίς για την κοινωνία μας. Ο πόνος δεν απαλύνεται και προστίθεται ταυτόχρονα και αυτός ο καημός. Γιατί δε ζει το παιδί μου;», δήλωσε πέρυσι η μητέρα του Αλέξανδρου.

Πού βρίσκεται και τι κάνει σήμερα ο Επαμεινώνδας Κορκονέας

Ο Κορκονέας παρέμεινε στη φυλακή για 11 χρόνια, όμως έλαβε ελαφρυντικό στον δεύτερο βαθμό εκδίκασης της υπόθεσης, με αποτέλεσμα να «σπάσουν» τα ισόβια και να βρεθεί εκτός φυλακής, παρά το γεγονός ότι κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Ωστόσο, ασκήθηκε αναίρεση από τον Άρειο Πάγο, οδηγώντας την υπόθεση πίσω στο ΜΟΕ Λαμίας, προκειμένου να συζητηθεί ξανά το ελαφρυντικό.

Ο πρώην ειδικός φρουρός της ελληνικής αστυνομίας κατοικούσε για αρκετό διάστημα στη Θεσσαλονίκη, όμως τώρα είναι άγνωστο πού διαμένει με την οικογένειά του.

Στις 28 Ιουνίου του 2022, οι συνήγοροι της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Νίκος και Ζωή Κωνσταντοπούλου, εξέδωσαν την εξής ανακοίνωση: «Ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος στις 25/6 θα γινόταν 29 χρόνων. Σήμερα η υπεράσπιση του Επαμεινώνδα Κορκονέα, καταδικασμένου για την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου, θα ισχυριστεί και πάλι ότι ο Κορκονέας είχε πρότερο σύννομο βίο κι ότι αξίζει να του αναγνωριστεί ελαφρυντικό. Κι ας ήταν διαβόητος μεταξύ των συναδέλφων του, κι ας τον φώναζαν "Ράμπο". Κι ας έχει κατατεθεί από τη μητέρα του Αλέξανδρου ότι δούλευε ως μπράβος στην Καλαμάτα. Κι ας έχει αποκαλυφθεί ότι υπάρχει ένα σκοτεινό κομμάτι της ζωής του, για το οποίο αρνήθηκε να αποκαλύψει ο,τιδήποτε στο Δικαστήριο και αφορά την παραμονή του στον Καναδά... »

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top