Αλέκος Σακελλάριος: Όταν η Βουγιουκλάκη τον μήνυσε επειδή τη «χλεύαζε»

«Έχασα δύο παιδιά παίζοντας στα θέατρά τους...»

Τίνα Σακελλάριου: Η Αλίκη δε θα είχε γίνει «εθνική σταρ» αν δεν είχε κάνει το «Ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο» / Το ΑΝΤ1

Σαν σήμερα στις 7 Νοεμβρίου του 1913 γεννήθηκε ο Αλέκος Σακελλάριος, ο οποίος υπήρξε κορυφαίος θεατρικός συγγραφέας, στιχουργός, ηθοποιός και χαρισματικός σκηνοθέτης του ελληνικού κινηματογράφου. 

Aλέκος Σακελλάριος:Η επιτυχημένη του πορεία και ο γάμος με τη Νίκη Λινάρδου

Ποιος ήταν ο Αλέκος Σακελλάριος

Ο Αλέκος Σακελλάριος γεννήθηκε στις 7 Νοεμβρίου του 1913 και σπούδασε νομική. Έγραψε, μόνος ή συνεργαζόμενος, περίπου 200 θεατρικά έργα και 60 κινηματογραφικά σενάρια.

Ανάμεσα σ’ αυτά «Λατέρνα φτώχια και φιλότιμο», «Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο», «Η θεία απ’ το Σικάγο», «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες», «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης», «Η καφεντζού», «Η Αλίκη στο Ναυτικό», «Τα κίτρινα γάντια», «Πολυτεχνίτης και Ερημοσπίτης», «Το δόλωμα», «Χτυποκάρδια στο θρανίο» και άλλες πολλές. Ο Αλέκος Σακελλάριος τιμήθηκε για όλες τις δημιουργικές πλευρές του με πολλά ελληνικά και ξένα βραβεία. 

είχε παντρευτεί τρεις φορές: Δεύτερη σύζυγός του ήταν η Νίκη Λινάρδου και τρίτη η Τίνα. Απέκτησε δύο κόρες. Στις 28 Αυγούστου του 1991 πέθανε από έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Η μήνυση της Αλίκης Βουγιουκλάκη και όσα διαδραματίστηκαν στο δικαστήριο

Το 1968 μία επιθεώρηση η οποία ανέβηκε στο θέατρο Μετροπόλιταν, στάθηκε η αφορμή ο Αλέκος Σακελλάριος και η Αλίκη Βουγιουκλάκη να πάνε στα δικαστήρια, έπειτα από μήνυση της σπουδαίας ηθοποιού. 

Η επιθεώρηση λεγόταν  «Και μη χειρότερα» και ο Σταύρος Παράβας υποδυόταν την αείμνηστη ηθοποιό, ενώ στην παράσταση συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι: Σωτήρης Μουστάκας, Αλέκος Τζανετάκος, Τάκης Μηλιάδης και Μάρθα Βούρτση.

Σταύρος Παράβας έβγαινε στη σκηνή ντυμένος μαθήτρια και φορώντας μία ξανθιά περούκα και αποκαλούσε τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ στραβοπόδη και «χοντρό σαν βαρελάκι». Στη συνέχεια τραγουδούσε: «Δημήτρη μου, Δημήτρη μου, σου το 'δωσα το σπίτι μου. Δημήτρη μου, Δημήτρη μου, σου πήρα κι αυτοκίνητο…». Στη διάρκεια της παράστασης ακούγονταν ατάκες όπως: «Θέλω να καταπιώ δέκα σαν την Καρέζη για να κάνω κέφι», ενώ επίσης στην παράσταση σατιριζόταν η ηλικία της Βουγιουκλάκη, καθώς και το γεγονός ότι δεν μπορούσε να κάνει παιδί.

Μάλιστα, εκείνη τη χρονική περίοδο η Αλίκη Βουγιουκλάκη είχε δύο αποβολές και προσπαθούσαν με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ να αποκτήσουν ένα παιδάκι.

«Δεν απέκτησα παιδί, κ. πρόεδρε. Θα μπορούσα να είχα όχι ένα, αλλά πολλά. Αλλά έχασα δύο παιδιά παίζοντας στα θέατρά τους...»

Μόλις η μεγάλη πρωταγωνίστρια πληροφορήθηκε το περιεχόμενο της παράστασης, προχώρησε σε μήνυση εναντίον των συγγραφέων Γ. Τζαβέλα και Αλέκο Σακελλάριο και του θεατρικού επιχειρηματία Τάκη Μακρίδη, για «εξύβριση λόγω και έργω».

Στις δύο ημέρες που διήρκησε η δίκη ακούστηκαν πολλά, ενώ γυναίκες απ' όλη την Ελλάδα ταξίδεψαν στην Αθήνα για να υπερασπιστούν τη Βουγιουκλάκη, καταθέτοντας ως μάρτυρες.

Χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός ότι η ηθοποίος κατέθεσε ενώπιον του δικαστηρίου ότι παλιοί της συνεργάτες την εξευτέλιζαν ως γυναίκα και ως καλλιτέχνιδα, ενώ υπερασπίστηκε τον Παπαμιχαήλ, λέγοντας ότι δεν είναι άνεργος αλλά έχει τη δική του δουλειά.

Για το θέμα της μητρότητας είπε χαρακτηριστικά: «Δεν απέκτησα παιδί, κ. πρόεδρε. Θα μπορούσα να είχα όχι ένα, αλλά πολλά. Αλλά έχασα δύο παιδιά παίζοντας στα θέατρά τους. Με θεωρούν γι’ αυτό πλάσμα ταπεινό, πλάσμα ανίκανο και με υβρίζουν με τα χειρότερα λόγια. Ποιοι; Αυτοί που στάθηκαν στο πλευρό μου στις μεγάλες θεατρικές και κινηματογραφικές επιτυχίες», είπε και ξέσπασε σε κλάματα.

Ο κατηγορούμενος Αλέκος Σακελάριος, κατέθεσε τα εξής: «Με την Αλίκη συνεργαστήκαμε δέκα χρόνια. Στο διάστημα αυτό ωφελήθηκε και ωφελήθηκα». Για το θέμα της μητρότητας υποστήριξε ότι η Βουγιουκλάκη είχε δηλώσει δημόσια την επιθυμία της να αποκτήσει παιδί και σατίρισαν το γεγονός της προβολής. 

Επίσης ότι οι ίδιοι δημοσιοποιούσαν τα περιουσιακά τους στοιχεία στον Τύπο, καθώς και το ότι εκείνη είχε κάνει δώρο το αυτοκίνητο στον σύζυγό της, το οποίο κόστιζε 650.000 δραχμές. Επιπρόσθετα, σχολιάζοντας το γεγονός ότι αποκαλούσαν χοντρό τον Παπαμιχαήλ, ο Αλέκος Σακελάριος δήλωσε: «Εάν καταδικασθούμε γι’αυτό, τότε δεν πρέπει να μείνει χοντρός στην Αθήνα που να μην υποβάλει μήνυση» και τόνισε ότι ο ίδιος ο Παπαμιχαήλ είχε δηλώσει δημόσια ότι η κουζίνα της γυναίκας του είναι περίφημη και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χοντραίνει συνεχώς. Τέλος έκλεισε την απολογία του λέγοντας: «Παράβας υπάρχει κ. πρόεδρε, παράβαση δεν υπάρχει».

Εν τέλει το δικαστήριο απεφάνθη την αφαίρεση των επίμαχων σημείων από τα κείμενα, ενώ επέβαλε στους συγγραφείς ποινή φυλάκισης 50 ημερών και χρηματικό πρόστιμο για ψυχική οδύνη 16.000 δραχμών στον καθένα, τα οποία ο Παπαμιχαήλ και η Βουγιουκλάκη δώρισαν στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Να σημειώσουμε ότι κατά τη διάρκεια αυτών των δύο ημερών της δίκης χιλιάδες θαυμαστές πλησίασαν το ζευγάρι για να του δώσουν φυλακτά κ.ά. με σκοπό να μείνει έγκυος η Αλίκη Βουγιουκλάκη, ενώ υπογράφηκαν περισσότερα από 5.000 αυτόγραφα!

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top