Ξάνθη: Αγωνία για τα κρούσματα κορωνοϊού στον οικισμό Ρομά

Υγειονομική βόμβα στον οικισμό των 8.500 κατοίκων

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στον οικισμό των Ρομά στο Δροσερό της Ξάνθης, καθώς σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα των ελέγχων στον πληθυσμό, μετά τον εντοπισμό ενός κρούσματος κορωνοϊού

Θεσσαλονίκη: Άλλα δύο βρέφη θετικά στον κορωνοϊό

Η είδηση πως ένα βρέφος, μόλις 15 μηνών βρέθηκε θετικό στον κορωνοϊό σήμανε συναγερμό, καθώς ο οικισμός του Δροσερού είναι ο μεγαλύτερο στη χώρα, όπου διαβιούν περίπου 8.500 άνθρωποι, ανάμεσά τους 3.000 παιδιά. 

Νέα Σμύρνη Λάρισας: Mία ολόκληρη οικογένεια Ρομά θετική στον κορωνοϊό

Το βρέφος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλεύεται διασωληνωμένο σε κρίσιμη κατάσταση, καθώς αντιμετωπίζει σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. 

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, βρίσκεται από χθες στην Ξάνθη, ώστε να ληφθούν αποφάσεις για τα μέτρα που θα ληφθούν στην περιοχή. 

Ρομά Λάρισας: «Σωτήριο μέτρο η καραντίνα, πρέπει να συνεχιστεί»

Η διαδικασία ιχνηλάτησης συνεχίστηκε ως αργά χθες το βράδυ και σήμερα το μεσημέρι αναμένονται τα αποτελέσματα των ελέγχων, ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, ανάλογα με τον αριθμό των θετικών κρουσμάτων. 

Ο δήμαρχος Ξάνθης, Μανώλης Τζέπελης, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ τόνισε ότι ο δήμος είναι έτοιμος να συμβάλει με κάθε μέσο και τρόπο, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του οικισμού μετά τη λήψη των μέτρων που θα αποφασιστούν. 

Ο δήμαρχος σημείωσε επίσης ότι μόλις πριν από λίγες μέρες οι υπηρεσίες κοινωνικές προστασίας του δήμου διένειμαν 700 δέματα με είδη πρώτη ανάγκης και ατομικής φροντίδας σε κατοίκους του οικισμού και ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξει και νέα διανομή τροφίμων και ειδών ατομικής φροντίδας.

Ρομά Λάρισα: Αισιόδοξη η πρώτη εικόνα για τα κρούσματα κορωνοϊού

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, Α. Καραδέδος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, έκανε λόγο για μια πολύ δύσκολη κατάσταση σε ολόκληρο τον νομό, καθώς υπάρχουν πολλά κρούσματα και όπως είπε, τα μέτρα δε φαίνεται να αποδίδουν τα δέοντα.

«Ο οικισμός του Δροσερού είναι μια υγειονομική βόμβα, καθώς εκεί ζουν Ρομά που δεν τηρούν τα μέτρα καραντίνας και η παρουσία του κράτους εκεί έχει πάντα τις δυσκολίες του», είπε. 

Πρόσθεσε ακόμα πως ο κορωνοϊός είναι διάσπαρτος τόσο στην πόλη της Ξάνθης, όσο και σε ολόκληρο τον νομό, η διασπορά του είναι μεγάλη και αυτό ανησυχεί πάρα πολύ τους κατοίκους. 

Λάρισα: 20 τα θετικά κρούσματα στον οικισμό Ρομά

Ο κ. Καραδέδος τόνισε πως ο πληθυσμός του Δροσερού είναι πιεσμένος οικονομικά. Οι περισσότεροι είναι πλανόδιοι, είτε μαζεύουν σίδερα, είτε εργάζονται περιστασιακά στα χωράφια. Τώρα μάλιστα λόγω των περιοριστικών μέτρων η κατάσταση έγινε ακόμα πιο δύσκολη, με αποτέλεσμα να βγαίνουν από τον οικισμό για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. 

Μέχρι πριν από τέσσερις μέρες μάλιστα, αρκετοί από τους Ρομά που μένουν στον οικισμό κυκλοφορούσαν κανονικά χωρίς να τηρούν τους περιορισμούς, ενώ αρκετοί έφτασαν εκεί και από το εξωτερικό. 

Είναι ο δεύτερος οικισμός Ρομά που βρίσκεται θετικό δείγμα, μετά από τα κρούσματα στη Νέα Σμύρνη Λάρισας, περιοχή που τέθηκε άμεσα σε καραντίνα καθώς τα θετικά δείγματα ήταν συνολικά 30.

Κορωνοϊός: Ήρεμη η κατάσταση στη Νέα Σμύρνη Λάρισας

Όσον αφορά στον οικισμό των Ρομά στη Νέα Σμύρνη Λάρισας, η κατάσταση φαίνεται να έχει εξομαλυνθεί. Χθες τα πράγματα κύλησαν ήρεμα, η κίνηση στην περιοχή ήταν περιορισμένη και οι Ρομά φαίνεται να άρχισαν να τηρούν τα περιοριστικά μέτρα. 

Ο οικισμός βρίσκεται σε καραντίνα από την Πέμπτη το βράδυ. Την επόμενη επικράτησε ένταση για την επιβολή καραντίνας κατά την άφιξη εκεί του κ. Σ. Τσιόδρα και του κ. Χαρδαλιά. Αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν στην περιοχή. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top