Αποκάλυψη Star: Πωλούν πλαστά διαβατήρια σε μετανάστες μέσω social media!

Πώς η τιμή διαμορφώνεται βάσει... εθνικότητας

Την ώρα που οι ελληνικές Αρχές προσπαθούν να βάλουν φρένο στη δράση των δουλεμπόρων στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα, κυκλώματα μέσα σε κλειστά προφίλ στα social media «ψαρεύουν» μετανάστες και τους πωλούν τα πλαστά εγγραφα. Το Star εντόπισε κάποια από αυτά και αποκαλύπτει τη δράση των κυκλωμάτων.

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα λαθροδιακινητών στην Ύδρα

Όπως αποκαλύπτει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, όλη η παράνομη δουλειά γίνεται κυρίως μέσω της εφαρμογής telegram.

Στην εφαρμογή αυτή έχει στηθεί ένα διαδικτυακό «παζάρι» αγοραπωλησίας εγγράφων. Με συνεχείς αναρτήσεις τους αναφέρουν το πόσο ...αξιόπιστοι είναι στην παρανομία. 

Τραγωδία Παξοί: Τρεις από τους διασωθέντες συνελήφθησαν ως διακινητές

Από εκεί ψαρεύουν μετανάστες που βρίσκονται είτε στα σύνορα είτε στα νησιά. Δέχονται «παραγγελίες» συνήθως μέσω Inbox που παραπέμπει σε κρυπτογραφημένη  συνομιλία.

Τα περισσότερα είναι κλεμμένα. Τα κλέβουν στο μετρό, στα λεωφορεία,στους δρόμους και τα πουλάνε, ενώ υπάρχουν και άνθρωποι που τα πουλά με τη θέλησή τους, όπως αποκαλύπτουν μάρτυρα.

«Υπάρχει περίπτωση να χάσεις και τη ζωή σου με αυτούς. Αυτές οι ομάδες μπορεί να είναι 6, 7, 8 άτομα. Οι πιο πολλοί είναι από το Ιράν και το Αφγανιστάν και είναι δύσκολο να τους πιάσει η αστυνομία γιατί κρύβονται στα σπίτια, στα υπόγεια και έχουν τα μηχανήματα τα πράγματά τους για να αλλάζουν φωτογραφίες για τις ταυτότητες», δήλωσε ο Taher.

Εκμεταλλεύονται τους μετανάστες και τα πουλάνε «χρυσά» 

Το ένα διαβατήριο μπορεί να κοστίζει από 200 ευρώ μέχρι και 1.000. Η τιμή εξαρτάται από την... χώρα προέλευσης.

Αν για παράδειγμα ο Αφγανός μετανάστης γίνει... Καναδός πολίτης, τότε η τιμή ξεπερνά τα 1.500 ευρω. Αν πάλι από Ιρανός γίνει Αλβανός, τότε η τιμή είναι κάτι λιγότερο από 300 ευρώ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Διεύθυνση Αλλοδαπών  προσπαθεί να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία, καθώς είναι πολύ πιθανό οι ρίζες του κυκλώματος να είναι στο Εξωτερικό.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, με τη Μάρα Ζαχαρέα.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top