Οδήγηση από 17 ετών αλλά... με συνοδηγό

Μετά την ψήφο και τιμόνι ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση στους 17χρονους

Δίπλωμα οδήγησης σε 17χρονους ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση. Ο Γιάννης Σωτηρόπουλος αποκαλύπτει στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star όλο το νέο σχέδιο του υπουργείου Μεταφορών για τη συνοδευόμενη οδήγηση. 

«Αφού ψηφίζουν στα 17, γιατί να μην μπορούν να οδηγούν;» λέει μητέρα. 

Μετά την ψήφο και... τιμόνι ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση στους 17χρονους. 

Διπλώματα «εξπρές» για άδεια οδήγησης

Σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι έτοιμη να θεσμοθετήσει τη συνοδευόμενη οδήγηση από την ηλικία των 17 ετών. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι νέοι και νέες, αφού περάσουν από θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση, θα μπορούν να οδηγούν με έναν συνοδηγό. 

Αλλαγές σε δίπλωμα οδήγησης: Θα δίνεται από τη μέρα της εξέτασης

Ο συνοδηγός θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 30 ετών και κάτοχος διπλώματος οδήγησης για τουλάχιστον πέντε χρόνια

Ο συνοδηγός σύμφωνα με την πρόταση που εξετάζει η κυβέρνηση, θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 30 ετών, κάτοχος διπλώματος οδήγησης για τουλάχιστον πέντε χρόνια και να μην του έχει καταλογισθεί ποτέ κανένας βαθμός ποινής στο point system. Με τον τρόπο αυτό θα αποτραπεί η δυνατότητα να παίρνουν το τιμόνι 17χρονοι που θα συνοδεύονται από 18χρονους φίλους τους ή από συνοδηγούς της ίδιας ηλικίας. 

«Το μοντέλο της συνοδευόμενης οδήγησης εφαρμόζεται ήδη σε προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, όπου ισχύει από την ηλικία των 15 ετών. Πάντα με έμπειρο συνοδηγό, ο οποίος θα δίνει το καλό παράδειγμα στον οδηγό» εξηγεί ο Μάνος Στεφανής, αρχισυντάκτης εκπομπής TRACTION.

Η οριστική άδεια οδήγησης, πάντως, θα χορηγείται μετά τη συμπλήρωση των 18 ετών.

«Να θεσμοθετηθεί το δίπλωμα στα 17χρονα, αλλά προηγουμένως να γίνει υποχρεωτικό το μάθημα της κυκλοφοριακής αγωγής στα σχολεία» τόνισε ο Άρης Ζωγράφος, Πρόεδρος Παν. Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδήγησης & Κυκλοφοριακής Αγωγής.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top