Οκτάχρονο αγοράκι πέθανε από διφθερίτιδα – Δεν είχε κάνει το εμβόλιο

Ποια είναι τα συμπτώματα της «ξεχασμένης» νόσου

Δείτε το βίντεο από το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star.

Την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού» άφησε πριν από μερικές ημέρες ένα 8χρονο αγοράκι το οποίο μολύνθηκε από διφθερίτιδα.

Η μολυσματική αυτή νόσος ήταν ξεχασμένη εδώ και χρόνια τόσο στην Ελλάδα όσο και την Ευρώπη, χάρη στους τακτικούς εμβολιασμούς.

Το αγοράκι φέρεται να είχε λάβει μόνο δύο από τις πέντε δόσεις του συνδυασμένου εμβολίου DTaP που προστατεύει απο τον τέτανο, την διφθερίτιδα και τον κοκκύτη. Επίσης, δεν είχε εμβολιαστεί για κανένα άλλο μολυσματικό νόσημα, όπως ορίζει το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών στη χώρα μας.

Όπως εξήγησε στο star.gr o Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, ο 8χρονος, που είχε σύνδρομο Down, μεγάλωσε σε ίδρυμα και σε ηλικία 5 ετών υοθετήθηκε από Έλληνες γονείς. Μετά από έλεγχο που έγινε στο βιβλιάριο υγείας του παιδιού διαπιστώθηκε ότι ο εμβολιασμός του αγοριού ήταν ατελής.

Στις 22 Νοεμβρίου μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού» με βαριά λαρυγγίτιδα, που είναι σύμπτωμα της διφθερίτιδας. Του χορηγήθηκε η κατάλληλη αγωγή και διασωληνώθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Τέσσερις ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 26 του μήνα, άφησε την τελευταία του πνοή.

Η καλλιέργεια που βγήκε την επόμενη ημέρα, έδειξε ότι όντως το παιδί είχε νοσήσει απο διφθερίτιδα. Ωστόσο, θα διενεργηθεί νεκροψία-νεκροτομή, ώστε να διαπιστωθούν οι ακριβείς αιτίες θανάτου.

Σύμφωνα με τον κύριο Γιαννακό, το περιστατικό έχει προκαλέσει ανησυχία στους εργαζομένους του νοσοκομείου, καθώς η διφθερίτιδα είναι μολυσματική νόσος. Για τον λόγο αυτό κάποιοι από αυτούς έχουν ξεκινήσει να παίρνουν αντιβίωση.

Η ανακοίνωση του νοσοκομείου «Παναγιώτη και Αγλαϊας Κυριακού» για τον 8χρονο

«Στις 22/11/2019 προσήλθε στο ΓΝΠΑ ‘Π. & Α. Κυριακού’ ο ασθενής Δ.Α. ηλικίας 8 ετών, με εικόνα οξείας λαρυγγίτιδας και βαριάς αναπνευστικής δυσχέρειας. Κρίθηκε απαραίτητη η εισαγωγή του ασθενούς στη ΜΕΘ όπου διασωληνώθηκε και τέθηκε σε μηχανικό αερισμό. Ο ασθενής κατέληξε στις 26/11/2019 με πιθανή αιτία θανάτου οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, πνευμονική υπέρταση και πνευμονικό οίδημα. Εστάλη για νεκροτομή.

Από την καλλιέργεια εισαγωγής του βρογχικού εκκρίματος απομονώθηκε στις 27/11/2019 κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας (Corinebacterium dipheriae)».

Τι είναι η διφθερίτιδα

Όπως αναφέρει το Wikipedia, η διφθερίτιδα μεταδίδεται με τα σταγονίδια της αναπνοής από ασθενείς, από φορείς και σπανιότερα με μολυσμένα τρόφιμα ή αντικείμενα. Η λοιμογόνος δύναμή της εξαρτάται από την επιμόλυνσή της από λυσιγόνο βακτηριοφάγο που περιέχει γονίδιο υπεύθυνο για παραγωγή της τοξίνης.

Τα συμπτώματα της διφθερίτιδας: Η νόσος χαρακτηρίζεται από πονόλαιμο, χαμηλό πυρετό, και μια προσκολλημένη μεμβράνη στις αμυγδαλές, στον φάρυγγα και / ή στη ρινική κοιλότητα. Μια ηπιότερη μορφή της διφθερίτιδας μπορεί να περιορίζεται στο δέρμα.

Ο χρόνος επώασης της νόσου έχει εύρος 2-6 ημέρες και αφορά συνήθως παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης του ενός έτους, ενώ στα μικρότερα και κυρίως τα κάτω των 6 μηνών, τα μητρικά αντισώματα είναι η ασπίδα προστασίας τους.

Ο εμβολιασμός κατά της διφθερίτιδας γίνεται με το τριπλό εμβόλιο DTaP ή DTP (τέτανος-διφθερίτιδα-κοκκύτης) και το διπλό εμβόλιο Td (τέτανος-διφθερίτιδα).

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top