Τραγωδία στο Μάτι: To «φονικό» κοκτέιλ που έκανε ανεξέλεγκτη την πυρκαγιά

Θερμοκρασία 39 βαθμών, 19% υγρασία και άνεμοι 95 χλμ/ώρα

Το καμμένο Μάτι

Το «φονικό» κοκτέιλ της πυρκαγιάς στο Μάτι αναλύουν με μελέτη τους επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Αποκάλυψη Star: Δολιοφθορά στη μηχανή του πραγματογνώμονα για το Μάτι

Η φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου του 2018 άφησε πίσω της 102 νεκρούς, διαλυμένες οικογένειες και ανυπολόγιστες καταστροφές. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, ο συνδυασμός συγκεκριμένων μετεωρολογικών συνθηκών σε συνδυασμό με την τοπογραφία της περιοχής, έκαναν την πυρκαγιά ακραία και μη ελεγχόμενη. 

Τη μοιραία ημέρα η θερμοκρασία στις ανατολικές ακτές της Αττικής  έφτασε τους 39 βαθμούς, η υγρασία έπεσε στο 19% πριν το ξέσπασμα της φωτιάς, ενώ οι ριπές του ανέμου ξεπέρασαν τα 95 χιλιόμετρα την ώρα.

Η μελέτη καταδεικνύει τον ρόλο των ισχυρών καταβατικών ανέμων στη γρήγορη εξάπλωση της δασικής πυρκαγιάς και είναι βασισμένη τόσο στις μετρήσεις των μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου όσο και των αποτελεσμάτων υψηλής ανάλυσης μετεωρολογικών μοντέλων.  

Ειδικός ανακριτής για την τραγωδία στο Μάτι

Τη σύγκληση της Ολομέλειας των Εφετων ζητά ο προιστάμενος της Εισαγγελιας Εφετών Αθηνών Μωραϊτάκης προκειμένου να οριστεί εφέτης ειδικός ανακριτής για την τραγωδία με τους 102 νεκρούς στο Μάτι. Ο κ. Μωραϊτάκης στο έγγραφο του προς τον πρόεδρο του τριμελούς συμβουλίου του Εφετείου Κωνσταντίνο Σταμαδιάνο αναφέρει ότι επιβάλλεται η κύρια ανάκριση να διενεργηθεί από εφέτη ανακριτή και επίκουρο αυτού λόγω «της σοβαρότητας, της εξαιρετικής φύσης και της ευρύτατης δημοσιότητας» της υπόθεσης.

Νέο χωρικό σχέδιο για το Μάτι - Τι θα προβλέπει

Πυρκαγιά στο Μάτι - Το χρονικό της τραγωδίας

Επιπροσθέτως, τονίζει την ανάγκη για σωστή καταγραφή της καύσιμης ύλης, ειδικά σε περιοχές μικτής ζώνης (συνύπαρξη οικισμών και δάσους) όπως το Μάτι, καθώς και την επιτυχημένη λειτουργία του προγνωστικού μοντέλου εξάπλωσης πυρκαγιάς IRIS του Αστεροσκοπείου για την πρόβλεψη της κίνησης του μετώπου της φωτιάς.

Το IRIS, σύμφωνα με τους ερευνητές του ΕΑΑ, φαίνεται πως αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο, το οποίο επιχειρησιακά μπορεί να στηρίξει τις προσπάθειες πυρόσβεσης. Η ομάδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών-meteo παρείχε επιχειρησιακά προγνώσεις εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών το καλοκαίρι του 2019 σε όλες τις περιπτώσεις που ζητήθηκε η ενεργοποίηση του IRIS από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Η πυργκαγιά στο Μάτι ήταν η δεύτερη σε αριθμό θυμάτων φυσική καταστροφή σχετική με τον καιρό στη χώρα μας, μετά τον καύσωνα του Ιουλίου του 1987.

Η μελέτη «υπογράφεται» από τους ερευνητές Κώστα Λαγουβάρδο και Βάσω Κοτρώνη και τους επιστημονικούς συνεργάτες Θοδωρή Γιάνναρο και Σταύρο Ντάφη. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κος Λαγουβάρδος δεν αποκλείει μελλοντικά να δούμε ένα νέο «Μάτι».

Ένας χρόνος μετά την καταστροφή στο Μάτι: Οι στάχτες θυμίζουν τον εφιάλτη

«Η πόλη καίγεται»: Συγκινούν οι ζωγραφιές μαθητών Δημοτικού για το Μάτι

«Παρόλο που οι μετεωρολογικές συνθήκες ήταν όντως ακραίες εκείνη την ημέρα, παρόμοιες συνθήκες παρουσιάζονται κάποιες φορές και σε αρκετές περιοχές μέσα στο καλοκαίρι, ειδικά σε ημέρες με πολύ ενισχυμένους βόρειους ανέμους» εξηγεί.

Τονίζει ωστόσο πως είμαστε σε μεγάλο βαθμό έτοιμοι επιστημονικά, ώστε να αντιμετωπίσουμε παρόμοιες καταστροφές στο μέλλον.

«Η πύκνωση των δικτύων αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών και η εκτέλεση μετεωρολογικών προγνώσεων σε υψηλή ανάλυση επιτρέπουν πλέον τόσο την ποσοτικοποίηση πυρο-μετεωρολογικών δεικτών με υψηλή πιστότητα από την προηγούμενη ημέρα όσο και την παρακολούθηση των καιρικών συνθηκών σε πραγματικό χρόνο, όταν έχουμε σε εξέλιξη ένα γεγονός δασικής πυρκαγιάς».

Τέλος στην ερώτηση τι πρέπει να γίνει στο άμεσο μέλλον, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα για ένα νέο «Μάτι», ο κ. Λαγουβάρδος προτείνει «τη στενή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων επιστημονικών και επιχειρησιακών φορέων, την πύκνωση των μετεωρολογικών δικτύων και την επιχειρησιακή εφαρμογή μοντέλων εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών, όπως το σύστημα IRIS, το οποίο παρουσιάστηκε στη σχετική δημοσίευση».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top