Μεταναστευτικό: Τουρκικά δουλεμπορικά έφθασαν και στην Αλεξανδρούπολη

237 πρόσφυγες και μετανάστες διάσωσε μέσα σε 24 ώρες το λιμενικό

Πρόσφυγες πάνω σε σκάφος της ακτοφυλακής (φωτογραφία αρχείου)

Εξακολουθεί να παίζει με το προσφυγικό ο Ταγίπ Ερντογάν, «ανοιγοκλείνοντας την κάνουλα» των μεταναστευτικών ροών από τα τουρκικά παράλια στην Ελλάδα, ανάλογα με τις διαθέσεις τους. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της στρατηγικής του «μαστιγίου και καρότου» που χρησιμοποιούν οι γείτονες, προκειμένου να ασκήσουν νέες πιέσεις στη χώρα μας και την ΕΕ, είναι τα στατιστικά στοιχεία των διασώσεων προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο που έκανε το λιμενικό κατά το διήμερο 9 και 10 Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου η ελληνική ακτοφυλακή εντόπισε και διέσωσε συνολικά 74 πρόσφυγες και μετανάστες σε δύο περιστατικά στη Λέσβο και τη Σάμο.

Την επόμενη ημέρα\, όμως, φαίνεται πως τα «καρντάσια» της τουρκικής ακτοφυλακής στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου είχαν «αργία», με συνέπεια οι Έλληνες συνάδελφοι τους να «τρέχουν και να μη φθάνουν».

Την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου λοιπόν, διασώθηκαν συνολικά 237 άτομα σε 11 περιστατικά στην Αλεξανδρούπολη, τη Λέσβο, τη Σάμο, την Κω, το Φαρμακονήσι και τη Σύμη.

Πλέον ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι φιλοξενούνται στα hotspot των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου αγγίζουν τους 26.000.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει στη Λέσβο, όπου στη Μόρια και το Καρά Τεπέ βρίσκονται 12.248 πρόσφυγες και μετανάστες.

Αφόρητη είναι η κατάσταση και στο Bαθύ της Σάμου, όπου ο πληθυσμός στη δομή έχει υπερβεί 8,6 φορές τη χωρητικότητα της. 

Συγκεκριμένα,  στο hotspot την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου βρίσκονταν 5.166 πρόσφυγες και μετανάστες, σε εγκαταστάσεις που μπορούν να φιλοξενήσουν μόλις 600 άτομα.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top