Παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Δικηγόρων για τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς

Τι ζητά ο Πρόεδρος του CCBE από τους Τούρκους δικηγόρους των Δ. Κούκλατζη και Α. Μητρετώδη

Επιστολή προς τους δύο Τούρκους συνηγόρους των Ελλήνων στρατιωτικών που συνεχίζουν να κρατούνται εδώ και τρεις μήνες, περίπου, στις φυλακές της Αδριανούπολης, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, απέστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Δικηγόρων (CCBE), Antonín Mokrý.

Στην επιστολή αυτή, αφού επισημαίνει ότι ενήργησε ύστερα από το έντονο ενδιαφέρον και τις επίμονες οχλήσεις της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της Ολοέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας, ζητά από τους δύο Τούρκους δικηγόρους να τον πληροφορήσουν «σχετικά με την τρέχουσα νομική τους κατάσταση, και ιδίως εάν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και, εάν ναι, με ποιες κατηγορίες».

(Aριστερά στη φωτογραφία ο Δ. Κούκλατζης και δεξιά ο Ά. Μητρετώδης)

Επίσης, τονίζει πως «τα θεμελιώδη δικαιώματά τους πρέπει πράγματι να διασφαλίζονται καθ’ όλη τη διαδικασία, σύμφωνα με τα διεθν

ή πρότυπα. Ειδικότερα, πρέπει να διασφαλιστεί το δικαίωμά τους για δίκαιη δίκη, όπως προβλέπεται στο άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι Τούρκοι απέρριψαν για τρίτη φορά το αίτημα αποφυλάκισης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΟΛΩΝ:

 

«Σας γράφω με την ιδιότητά μου ως Προέδρου του Συμβουλίου Δικηγορικών Συλλόγων και Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης (CCBE), που αντιπροσωπεύει τους δικηγορικούς συλλόγους και τις νομικές ενώσεις 45 χωρών, και μέσω αυτών περισσότερους από 1 εκατομμύριο ευρωπαίους δικηγόρους.

Η υπεράσπιση του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αξιών αποτελεί μέρος των κύριων αποστολών του CCBE.

Σας απευθύνομαι σχετικά με την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτών που συνελήφθησαν από τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις στη συνοριακή γραμμή του Έβρου τον Μάρτιο, καθώς καταλαβαίνω ότι τους εκπροσωπείτε ενώπιον των τουρκικών δικαιοδοσιών.

Ο ελληνικός Δικηγορικός Σύλλογος ήρθε σε επαφή με το CCBE και εξέφρασε τις μεγάλες ανησυχίες του σχετικά με τη συνεχιζόμενη κράτηση.

Πριν από την ανάληψη πιθανών πρωτοβουλιών υποστήριξης υπέρ των δύο στρατιωτών, το CCBE θα εκτιμούσε να λάβει πληροφορίες σχετικά με την τρέχουσα νομική τους κατάσταση, και ιδίως εάν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και, εάν ναι, με ποιες κατηγορίες.

Τα θεμελιώδη δικαιώματά τους πρέπει πράγματι να διασφαλίζονται καθ’ όλη τη διαδικασία, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Ειδικότερα, πρέπει να διασφαλιστεί το δικαίωμά τους για δίκαιη δίκη, όπως προβλέπεται στο άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Περιμένω νέα σας,

Με εκτίμηση, Antonín Mokrý Πρόεδρος»

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top