Τέσσερα νέα malls δρομολογούνται στην Αττική

Οι επενδύσεις υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τα 800 εκατ. ευρώ

Τέσσερα νέα malls δρομολογούνται στην Αττική

​Τουλάχιστον τέσσερα νέα μεγάλα εμπορικά κέντρα δρομολογούνται στο λεκανοπέδιο Αττικής με ορίζοντα ολοκλήρωσης την περίοδο 2019-2020, επενδύσεις που υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τα 800 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, μεγάλο ρόλο στην εν λόγω ανάπτυξη θα έχουν και τα ξένα κεφάλαια, που αναμένεται να εμπλακούν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στην υλοποίηση.

Οι νέες επενδύσεις θα σηματοδοτήσουν τη δεύτερη γενιά σύγχρονων εμπορικών κέντρων που αναπτύσσονται στην Ελλάδα, έχοντας ως στόχο τη διαφοροποίηση από τα υφιστάμενα κέντρα, με ιδιαίτερες αρχιτεκτονικές ανησυχίες, σημαντική παρουσία πρασίνου στους κοινόχρηστους χώρους και με υψηλούς δείκτες ενεργειακής απόδοσης.

04s3emborika-thumb-large.jpg

Εντός του 2017 προβλέπεται η λήψη της οικοδομικής άδειας για την ανάπτυξη ύψους 300 εκατ. ευρώ στης εταιρείας Artume στην Ακδημία Πλάτωνος. Το Academy Gardens, όπως λέγεται το νέο εμπορικό κέντρο, προβλέπει τη δημιουργία εμπορικών χώρων της τάξεως των 48.000 τμ σε οικόπεδο της τάξεως των 20 στρεμμάτων, στο οποίο βρίσκεται το πρώην εργοστάσιο της Κλωστουφαντουργίας Μουζάκη επί της λεωφόρου Κηφισού.

Επί του παρόντος, εκκρεμεί η έκδοση Π.Δ.το οποίο θα ενσωματώνει τις παρατηρήσεις του ΣτΕ αναφορικά με το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων.

Το 2020 αναμένεται να εγκαινιαστεί το νέο εμπορικό κέντρο που αναπτύσσει η REDS στην περιοχή της Κάντζας (Κτήμα Καμπά), σε έκταση συνολικής επιφάνειας 315 στρεμμάτων. Η επένδυση αναμένεται να ανέλθει σε 220 εκατ. ευρώ, πιθανώς με τη συμμετοχή ξένου στρατηγικού επενδυτή. Συνολικά αναμένεται να αναπτυχθούν 85.000 τ.μ. δομημένων επιφανειών, εκ των οποίων τα 45.300 τ.μ. θα αφορούν χρήσεις εμπορίου και αναψυχής, ενώ επιπλέον 30.000 τ.μ. θα αφορούν γραφεία.

Σημαντική εμπορική δραστηριότητα προβλέπεται και στο ακίνητο του Ελληνικού, που σχεδιάζει να αναπλάσει ο όμιλος επενδυτών της Lamda Development, Eagle Hills (Αμπου-Ντάμπι) και Fosun (Κίνα). Στο πλαίσιο της α΄ φάσης της επένδυσης, πέραν του μητροπολιτικ��ύ πάρκου και των έργων υποδομής, περιλαμβάνεται και η ανάπτυξη ενός υπερτοπικού εμπορικού κέντρου, το πρώτο του είδους στα νότια προάστια. Εφόσον ληφθούν οι σχετικές άδειες περί τα μέσα του 2017, εκτιμάται ότι το εν λόγω κέντρο θα είναι σε θέ��η να λειτουργήσει περί το 2020-2021.

Σε τροχιά υλοποίησης αναμένεται να τεθεί το 2017 και το πρώην ακίνητο της Μπάμπης Βωβός στον Βοτανικό, το οποίο πλέον έχει περάσει υπό τον έλεγχο των πιστωτριών τραπεζών. Το εμπορικό κέντρο έχει κατασκευαστεί σε ποσοστό 75% και πλέον αναζητείται η καταλληλότερη φόρμουλα για την ολοκλήρωση και λειτουργία του. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιούνται διαπραγματεύσεις με ενδιαφερόμενους επενδυτές από το εξωτερικό, χωρίς να έχει αποφασιστεί ο βαθμός της εμπλοκής τους.

Τουλάχιστον 37.000 τ.μ. νέων εμπορικών χώρων στα υφιστάμενα εμπορικά κέντρα δρομολογούνται με τη μορφή επεκτάσεων, οι οποίες αναμένεται να αρχίσουν να υλοποιούνται κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών και μέχρι το 2018. Με τον τρόπο αυτό, οι ιδιοκτήτες των σημερινών κέντρων επιχειρούν να επωφεληθούν της σημαντικής ζήτησης που εξακολουθεί να καταγράφεται για μίσθωση χώρων εντός των εμπορικών κέντρων, αλλά και της έλλειψης ιδιαίτερου ανταγωνισμού, καθώς δεν προβλέπεται, τουλάχιστον άμεσα, η κατασκευή νέων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top