Η Ηλεκτρονική Αθηνών κήρυξε πτώχευση-Στην ανεργία 450 εργαζόμενοι

58 χρόνια χάθηκαν σε λίγους μήνες

Τίτλοι τέλους μπήκαν σε άλλη μία ελληνική εταιρεία. Τα καταστήματα της Ηλεκτρονικής από σήμερα θα παραμείνουν κλειστά, όπως γνωστοποίησε η διοίκηση της εταιρείας, με την ανακοίνωση της υπ αριθμ 267/13-4-2016 απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών να κηρυχθεί σε κατάσταση πτωχεύσεως.

Αιτία του «λουκέτου» σύμφωνα με την εταιρεία είναι η οικονομική κρίση και κυρίως τα προβλήματα ρευστότητας που δημιουργήθηκαν μετά τα capital controls. Στις δραματικές εξελίξεις του περασμένου καλοκαιριού αποδίδει η εταιρεία και την ακύρωση του πλάνου αναδιάρθρωσης που είχε εκπονηθεί σε συνεργασία με τις τράπεζες.

Στην ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρεται: «Παρά τις διαρκείς προσπάθειες της εταιρείας, η πορεία της οικονομίας, η περαιτέρω αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, τα capital controls που –εκτός των άλλων– ενίσχυσαν την καχυποψία των ξένων προμηθευτών προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με την στάση των δανειστριών τραπεζών καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας. Το επιχειρηματικό πλάνο, το οποίο συναποφασίστηκε από τις τράπεζες, τους προμηθευτές και τους μετόχους τον Απρίλιο του 2015 είχε δημιουργήσει βάσιμες προοπτικές για την ανάκαμψη της εταιρείας. Όσα συνέβησαν, από τον Ιούνιο του 2015 και μετά, υπονόμευσαν και στη συνέχεια ακύρωσαν στην πράξη οποιοδήποτε σχεδιασμό. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας, να χάνονται μερίδια αγοράς και να αυξάνονται οι ζημιές. Έτσι, η Ηλεκτρονική, αφού εξάντλησε κάθε δυνατή εναλλακτική λύση, οδηγήθηκε στη σημερινή οδυνηρή απόφαση. Η σημερινή εξέλιξη αφανίζει τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία του κλάδου, τη μόνη που ανταγωνίστηκε ευθέως τις πολυεθνικές, οι οποίες θα είναι και οι μόνες ευνοημένες από αυτή την συγκυρία. Τα καταστήματα της Ηλεκτρονικής από τις 14-4-2016, θα παραμείνουν κλειστά».

Ως εμπορικό κατάστημα ηλεκτρικών ειδών η εταιρεία ιδρύθηκε το 1950. Το 1989 εξαγοράστηκε από τον Ιωάννη Στρούτση, που είναι και ο σημερινός ιδιοκτήτης της εταιρείας. Το 1999 η εταιρεία εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Συνολικά η αγορά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών έχει συρρικνωθεί κατά 47% από το 2007. Ο τζίρος του εν λόγω κλάδου υπολογίζεται σήμερα σε 1,4 δισ. ευρώ (1,9 δισ. ευρώ εάν συμπεριληφθεί η κατηγορία της κινητής τηλεφωνίας) έναντι 3,2 δισ. ευρώ εννέα χρόνια πριν.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top