Θέλετε να μαγειρέψετε κάτι πεντανόστιμο για την Πρωτοχρονιά και το γιορτινό τραπέζι και δεν ξέρετε τι να φτιάξετε; Σας έχουμε την πιο τέλεια πρόταση: Χοιρινό μπούτι με δασμάσκηνα και πορτοκάλι.
Η συγκεκριμένη συνταγή θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους!
Ο γνωστός chef, Σταύρος Βαρθαλίτης, ετοίμασε λαχταριστό χοιρινό μπούτι με δαμάσκηνα και άρωμα πορτοκαλιού κι έδειξε βήμα - βήμα στους τηλεθεατές της εκπομπής Breakfast@Star πώς να το φτιάξουν.
Υλικά της Συνταγής
Για το χοιρινό μπούτι στον φούρνο
● 2 κιλά Χοιρινό μπούτι με κόκκαλο, χωρίς δέρμα
● 15 Δαμάσκηνα ολόκληρα
● 1 Ξερό κρεμμύδι μεγάλο
● 1 Καρότο μεγάλο
● 2 στικ Σέλερι
● 3 κλωνάρια Φρέσκο θυμάρι
● 3 κλωνάρια Φρέσκια ρίγανη
● 2 κλωνάρια Φρέσκο δεντρολίβανο
● 6 Σκελίδες σκόρδο
● 1 Φύλλο δάφνης
● 150 γρ. Νερό
● Αλάτι
● Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Πώς να απολαύσεις τις γιορτές χωρίς ενοχές: Ελαφριές συνταγές
Για τη μαρινάδα
● 4 Πορτοκάλια (τον χυμό)
● 50 γρ. Ελαιόλαδο
● 4 κ.σ. Μουστάρδα
● 1 1/2 κ.γ. Μπούκοβο γλυκό
● 2 Κλωνάρια δεντρολίβανο
● Αλάτι
● Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Γιορτινό τραπέζι: Ιδέες για ορεκτικά που θα λατρέψουν οι καλεσμένοι σου
Εκτέλεση της Συνταγής
Για τη μαρινάδα
● Προσθέτουμε σε ένα μπολ τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, τον χυμό από τα πορτοκάλια, το μπούκοβο, το δεντρολίβανο κομμένο με το χέρι σε μικρά κομμάτια, αλάτι , πιπέρι και τα ανακατεύουμε πολύ καλά.
● Μεταφέρουμε το χοιρινό μέσα στο μπολ, το βυθίζουμε στη μαρινάδα, σκεπάζουμε με μεμβράνη και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 6- 8 ώρες.
Για το χοιρινό μπούτι στο φούρνο
● Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα, στους 180°C.
● Βγάζουμε το μπολ με το χοιρινό από το ψυγείο, ώστε να πάρει θερμοκρασία δωματίου, προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και το αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά.
● Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και τις σκελίδες σκόρδου, τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια και τα μεταφέρουμε στο ταψί 30x40 εκ. .
● Καθαρίζουμε το καρότο, το σέλερι, τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια, τα μεταφέρουμε στο ταψί μαζί το φύλλο δάφνης, προσθέτουμε το θυμάρι και τη ρίγανη χοντροκομμένα ή και ολόκληρα.
● Μεταφέρουμε το χοιρινό μπούτι στο ταψί επάνω από τα λαχανικά και το περιχύνουμε με τη μαρινάδα του.
● Προσθέτουμε το νερό, σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στη χαμηλή θέση του φούρνου για 150- 160 λεπτά.
● Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, γυρίζουμε πλευρά το μπούτι, το αλείφουμε εξωτερικά με τα υγρά από το ψήσιμο και ψήνουμε για ακόμα 15 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα.
● Αφαιρούμε το μπούτι από το ταψί μαζί με τα δαμάσκηνα και τα μεταφέρουμε σε ένα άλλο σκεύος, σουρώνουμε το ζωμό μέσα στον κάδο του μπλέντερ, προσθέτουμε τα μισά λαχανικά χωρίς το φύλλο δάφνης και τα χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν.
● Μεταφέρουμε το μείγμα με το ζωμό σε μικρή κατσαρόλα, συμπληρώνουμε αλάτι, πιπέρι αν χρειάζεται και βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα, για 10-15 λεπτά.
● Σερβίρουμε το χοιρινό μπούτι με τα δαμάσκηνα και τη σάλτσα από πάνω.
Δείτε ολόκληρη την εκπομπή Breakfast@star
Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.