Τα Χριστούγεννα είναι μόλις λίγες μέρες μακριά και οι λιχουδιές και τα λαχταριστά φαγητά πρωταγωνιστούν!
Για όλες εσάς που θέλετε αυτές τις γιορτές να τις περάσετε χωρίς ενοχές και έξτρα... κιλάκια, σας προτείνουμε 3 νόστιμες, γρήγορες και έξυπνες ελαφριές συνταγές, για να απολαύσετε τα Χριστούγεννα δίχως τύψεις!
Κολοκυθάκια και μελιτζάνες ογκρατέν
Yλικά της συνταγής
- 1 μεσαίο κουνουπίδι
- 1 μικρό μπρόκολο
- 2 καρότα σε κομματάκια
- 2-3 πατάτες σε μεσαία κομμάτια
- 1 συσκευασία μικρά λευκά μανιτάρια
- Ελαιόλαδο για το σοτάρισμα των μανιταριών
- Λίγο αλάτι
- 2 κ. σούπας μπαχαρικό λαχανικών
- Τριμμένο νηστίσιμο τυρί
- Μπεσαμέλ με γάλα αμυγδάλου
- 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
- 80γρ. φυτικό βούτυρο
- 1 λίτρο γάλα αμυγδάλου
Εκτέλεση της συνταγής
- Βράζουμε το μπρόκολο και το κουνουπίδι μέχρι να είναι al dente.
- Τα λευκά μανιτάρια τα σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο, και έπειτα βάζουμε και τα υπόλοιπα υλικά μέσα στο ταψί, με λίγο ελαιόλαδο, μπαχαρικό λαχανικών και αλάτι.
Για τη μπεσαμέλ με γάλα αμυγδάλου
- Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μικρό κατσαρολάκι.
- Ρίχνουμε το αλεύρι μέχρι να δέσει και σιγά- σιγά προσθέτουμε το γάλα αμυγδάλου.
- Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ.
- Μετά τη ρίχνουμε πάνω από τα λαχανικά και ρίχνουμε μπόλικο νηστίσιμο τυρί.
- Ψήνουμε στους 190 βαθμούς στον αέρα μέχρι να κάνει κρούστα η μπεσαμέλ.
Κανελόνια με κιμά σόγιας
Υλικά της συνταγής
Για την μπεσαμέλ
- 80 γρ. Ηλιέλαιο
- 80 γρ. Αλεύρι γ.ο.χ.
- 300 γρ. Επιδόρπιο plant’d με βρώμη
- 550 γρ. Ζωμό λαχανικών, ζεστό
- 1/2 κ.γ. Μοσχοκάρυδο
- 6 κ.σ. Φρυγανιά τριμμένη
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τον κιμά
- 250 γρ. Κανελόνια χωρίς αυγό
- 200 γρ. Κιμά σόγιας
- 1 Ξερό κρεμμύδι κόκκινο, μέτριο
- 1 Καρότο μέτριο
- 2 Σκελίδες σκόρδο
- 50 γρ. Ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. Πελτέ ντομάτας
- 100 γρ. Κόκκινο κρασί
- 400 γρ. Χυμό ντομάτας
- 650 γρ. Ζωμό λαχανικών
- 1 Ξυλάκι κανέλας
- 1 Φύλλο δάφνης
- 2 κλωνάρια Φρέσκο θυμάρι
- 4 κλωνάρια Φρέσκια ρίγανη
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση της Συνταγής
Για τον κιμά
• Σε πλατύ, βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
• Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, κόβουμε το καρότο σε μικρούς κύβους, τα προσθέτουμε στο τηγάνι, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε για περίπου 3 λεπτά.
• Προσθέτουμε τον κιμά σόγιας, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 2 λεπτά.
• Καθαρίζουμε, ψιλοκόβουμε το σκόρδο το προσθέτουμε στο τηγάνι, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 1 λεπτό.
• Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, ανακατεύουμε και τον τσιγαρίζουμε για 1 λεπτό.
• Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και αφήνουμε να πάρει μια βράση, ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ, για 2 λεπτά.
• Βάζουμε μισή κούπα από τον χυμό ντομάτας στην άκρη για την συνέχεια, προσθέτουμε την υπόλοιπη στο τηγάνι με τον κιμά σόγιας, τον ζωμό, το ξύλο κανέλας, το φύλλο δάφνης, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
• Μισοσκεπάζουμε με το καπάκι και βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, για περίπου 20 λεπτά.
• Σβήνουμε τη φωτιά, αφαιρούμε το καπάκι, ρίχνουμε ψιλοκομμένα το θυμάρι μαζί με την ρίγανη, ανακατεύουμε και αφήνουμε για λίγο στην άκρη.
Για την μπεσαμέλ
• Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα, στους 180°C.
• Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα με πλατιά βάση το ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το αλεύρι βροχηδόν και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, ώστε να το καβουρδίσουμε και να μην κολλήσει στη βάση της κατσαρόλας.
• Ρίχνουμε τμηματικά το ζωμό λαχανικών καθώς ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να πάρει μια βράση το μείγμα μας.
• Σβήνουμε, αφαιρούμε την κατσαρόλα από την φωτιά, προσθέτουμε το επιδόρπιο plant’d, το μοσχοκάρυδο, αλάτι πιπέρι και ανακατεύουμε.
• Απλώνουμε ομοιόμορφα στη βάση του ταψιού 25x33 εκ. τον χυμό ντομάτας που κρατήσαμε προηγουμένως, γεμίζουμε ισόποσα τα κανελόνια με τον κιμά και τα στρώνουμε το ένα κολλητά με το άλλο ώστε να καλύψουμε την βάση του.
• Προσθέτουμε όσο κιμά μας έχει απομείνει στα κενά αριστερά και δεξιά από τα κανελόνια, για να καλυφθούν.
• Απλώνουμε επάνω την μπεσαμέλ ομοιόμορφα και πασπαλίζουμε με τη μισή ποσότητα από την τριμμένη φρυγανιά, ώστε να την καλύψουμε.
• Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για περίπου 20 λεπτά, βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη τριμμένη φρυγανιά και ξανά ψήνουμε για 8-10 λεπτά.
• Αφήνουμε το ταψί σε θερμοκρασία δωματίου να κρυώσει για 20 λεπτά.
• Σερβίρουμε σε κομμάτια.
Vegan ριζότο με λαχανικά
Υλικά της συταγής
- 300 γρ. ρύζι
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 2 πράσα μόνο το λευκό μέρος
- 400 γρ. μανιτάρια
- 8 σπαράγγια
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 120 γρ. λευκό κρασί
- 950 γρ. ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών
- 2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
- 2 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη
- 50 γρ. βούτυρο φυτικό
- 80 γρ. τριμμένο τυρί φυτικό
Εκτέλεση της Συνταγής
- Αρχικά, αφαιρούμε το χοντρό μέρος από τα λαχανάκια, τα κόβουμε στη μέση στο ξύλο κοπής και τα βάζουμε για 3’ σε νερό που βράζει.
- Τα αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα, τα μεταφέρουμε κατευθείαν σε μπολ με παγωμένο νερό να κρυώσουν και στη συνέχεια τα σουρώνουμε πού καλά.
- Κόβουμε με ένα μαχαίρι, αφαιρούμε το σκληρό μέρος από τα σπαράγγια τα βάζουμε για 2’ σε νερό πού βράζει και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με προηγουμένως.
- Ζεσταίνουμε σε μια μεσαία κατσαρόλα με μεγάλη βάση το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, καθαρίζουμε με χαρτί τα μανιτάρια, τα κόβουμε σε φέτες και τα σοτάρουμε στο τηγάνι για 3’.
- Κόβουμε στη μέση, κατά μήκος σε φέτες το πράσο, το προσθέτουμε στη κατσαρόλα, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε σε μέτρια τη φωτιά.
- Ψιλοκόβουμε το σκόρδο, τα φύλλα από το ένα κλωνάρι θυμάρι και ρίγανη, τα προσθέτουμε μαζί με λίγο βούτυρο και αλάτι στη κατσαρόλα, σοτάρουμε για 3’ και τα αποσύρουμε όλα σε ένα μπολ.
- Στη συνέχεια ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο στη ιδιά κατσαρόλα, το σοτάρουμε για 1΄ σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ρύζι και συνεχίζουμε να το σοτάρουμε για ακόμα 4’.
- Σβήνουμε με το κρασί, μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε ζωμό με μια κουτάλα, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να τραβήξει το ρύζι τα υγρά, ρίχνουμε την επόμενη και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να μισοβράσει το ρύζι. Σε αυτό το σημείο μεταφέρουμε στην κατσαρόλα τα μανιτάρια από το μπολ και συνεχίζουμε τη διαδικασία με το ζωμό και το ανακάτεμα μέχρι να βράσει το ρύζι.
- Παράλληλα ζεσταίνουμε λίγο βούτυρο σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι, προσθέτουμε τα σπαράγγια κομμένα σε πλάγια κομμάτια ή ολόκληρα, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, τα σοτάρουμε ελαφρός, τα μεταφέρουμε σε ένα σκεύος και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τα λαχανάκια Βρυξελλών.
- Αφού το ρύζι μας έχει βράση στο βαθμό που επιθυμούμε αποσύρουμε και σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και το τριμμένο τυρί στη κατσαρόλα, ανακατεύουμε πολύ καλά να δέσουν τα υλικά μεταξύ τους, προσθέτουμε λίγο θυμάρι ψιλοκομμένο και ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι στο φαγητό μας.
- Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο, με το λαχανάκι Βρυξελλών και τα σπαράγγια από πάνω.