Τα Χριστούγεννα είναι η αγαπημένη και πιο χαρούμενη γιορτή της χρονιάς. Καθόμαστε γύρω από το γιορτινό τραπέζι και απολαμβάνουμε όλων των ειδών τις λιχουδιές, με πρωταγωνιστές στο χριστουγεννιάτικο μενού τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα.
Εάν, όμως, έχετε vegan καλεσμένους ή και εσείς οι ίδιοι ψάχνετε εναλλακτικές υγιεινές συνταγές για κουραμπιέδες και μελομακάρονα, τότε διαβάζετε το ιδανικό άρθρο.
Πώς θα απολαύσετε μοναδικά γλυκίσματα χωρίς τύψεις
Ψάχνετε για vegan χριστουγεννιάτικες συνταγές; Παρακάτω σας παραθέτουμε τις πιο ελαφριές επιλογές για να φτιάξετε τους πιο νόστιμους κουραμπιέδες και τα πιο λαχταριστά μελομακάρονα, τα οποία θα απολαύσετε δίχως τύψεις!
Όπως έχει δηλώσει στο star.gr, η κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, Ηλιαλένα Λυσικάτου: «Γνωρίζοντας ότι είναι αρκετά δύσκολο να αποφύγουμε τα πολλά λιπαρά, αυτές τις ημέρες θα μπορούσαμε να επιλέξουμε vegan γλυκά ως επιδόρπιο, τα οποία αποτελούν μια πιο υγιεινή και θρεπτική επιλογή. Ειδικότερα, τα vegan μελομακάρονα και οι vegan κουραμπιέδες έχουν λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και είναι πλούσια σε μονοακόρεσατα λιπαρά οξέα, μέταλλα, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά».
Δείτε πιο κάτω τις υγιεινές συνταγές που πρότεινε για όλους εσάς η κ. Λυσικάτου.
Butterball Cookies ή αλλιώς vegan κουραμπιέδες
Οι κουραμπιέδες είναι από τα αγαπημένα γλυκά των γιορτών, ωστόσο, στην παραδοσιακή εκδοχή τους, έχουν πολλές θερμίδες και αρκετά κορεσμένα λιπαρά. Η vegan εκδοχή τους, είναι μία πρόταση που θα σας γλιτώσει από τα περιττά κιλά των γιορτών.
Υλικά για τη συνταγή
- 2 φλιτζάνια αλεύρι ολικης
- 4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
- 1 φλιτζάνι vegan μαργαρίνη (χρησιμοποιήστε ξυλάκια)
- 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
- 1 1/2 φλιτζάνι μπουκιές καραμέλας βουτύρου
Εκτέλεση της συνταγής
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου και στρώστε τα φύλλα ψησίματος σε λαδόκολλα.
- Ανακατέψτε τα υλικά σε ένα μπολ με το χέρι ή χρησιμοποιώντας έναν επεξεργαστή τροφίμων μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη. Η ζύμη μπορεί να είναι εύθραυστη, γι’ αυτό απλά χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για να την σχηματίσετε!
- Πλάστε τη ζύμη βουτυρόμπαλας σε μικρές μπάλες. Θα χρειαστείτε κάθε μπάλα να είναι μικρότερη από 1 κουταλιά της σούπας σε μέγεθος για να βγουν 60 τεμάχια. Αν φτιάξετε τα μπισκότα με 1 κουταλιά της σούπας ζύμη, θα είναι ελαφρώς μεγαλύτερα και μπορεί να μην βγουν τόσα, αλλά θα βγουν υπέροχα με αυτόν τον χρόνο μαγειρέματος.
- Ψήστε σε λαδόκολλα στους 180 βαθμούς για 10-12 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν οι πάτοι. Μην το παραψήσετε για περισσότερο από 12 λεπτά, διαφορετικά θα καούν οι πάτοι.
- Βγάλτε τα μπισκότα από το φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς. Μην πασπαλίζετε με ζάχαρη μέχρι να κρυώσουν εντελώς διαφορετικά η ζάχαρη θα λιώσει και θα εξαφανιστεί.
- Μόλις κρυώσουν τελείως, ανακινήστε τα μπισκότα σε μια σακούλα με ζάχαρη άχνη ή χρησιμοποιήστε ένα σουρωτήρι για να πασπαλίσετε την άχνη ζάχαρη πάνω από τα μπισκότα.
Vegan μελομακάρονα, μπουκίτσες με χουρμάδες
Πιο υγιεινά, σε σύγκριση με τους κουραμπιέδες, είναι τα μελομακάρονα, ενώ η επιλογή φυτικών προϊόντων όπως ο χουρμάς, χαρίζει πλούσια γεύση και υψηλή θρεπτική αξία σε αυτήν τη συνταγή, σύμφωνα με την κ. Λυσικάτου.
Η συγκεκριμένη ελαφριά επιλογή αποτελεί ένα απολαυστικό σνακ που θα σας κρατά χορτάτους (χωρίς να τρώτε 5- 6 μελομακάρονα κάθε φορά), ενώ αποτελεί ιδανικό σνακ για παιδιά και αθλητές.
Υλικά της συνταγής
- 1 φλιτζάνι χουρμάδες - (12 τεμ.) χωρίς κουκούτσι
- 2 κουταλιές της σούπας νερο
- 2 φλιτζάνια βρόμη
- 1/2 φλιτζάνι αμυγδαλοβούτυρο
- 1/4 φλιτζάνι 40g maple syrop
- 1/3 φλιτζάνι αποξηραμένα φρούτα
- 1/3 φλιτζάνι κολοκυθόσπορο
- 1/2 φλιτζάνι αμύγδαλα
- 2 κουταλιές της σούπας σπόρους chia
- 1 κουταλιά της σούπας βανίλια
Εκτέλεση της συνταγής
- Προσθέστε τους χουρμάδες χωρίς κουκούτσι και 2 κουταλιές της σούπας νερό σε έναν επεξεργαστή τροφίμων. Ανακατέψτε μέχρι οι χουρμάδες να γίνουν σαν πάστα με ομοιόμορφη ζύμη (βλέπε tips).
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε τη βρόμη, τους ξηρούς καρπούς, τα αποξηραμένα φρούτα, τους σπόρους, τη βανίλια, το βούτυρο αμυγδάλου και την πάστα του χουρμά και ανακατέψτε καλά.
- Χρησιμοποιώντας μια κουταλιά της σούπας ή ένα κουτάλι για μπισκότα, μαζέψτε λίγο από το μείγμα και κυλήστε το στα χέρια σας για να δημιουργήσετε λείες μπάλες. Αν το μείγμα είναι λίγο κολλώδες, βρέξτε ελαφρά τα χέρια σας πριν τα πλάσετε. Θα πρέπει να μπορείτε να φτιάξετε 24 μπάλες.
- Βάλτε τις μπουκίτσες στο ψυγείο για 1- 2 ώρες για να δέσουν και ύστερα απολαύστε τις.
Χρήσιμα tips: Στη συγκεκριμένη συνταγή χρησιμοποιήθηκαν βασιλικοί χουρμάδες. Αν μπορείτε, αναζητήστε μικρούς χουρμάδες, μαλακώστε τους σε ζεστό νερό για λίγα λεπτά, πετάξτε το νερό και μετά προσθέστε τους στον επεξεργαστή τροφίμων.
Τρόπος αποθήκευσης: Μπορείτε να διατηρήσετε αυτές τις μπάλες σε θερμοκρασία δωματίου σε αεροστεγές δοχείο για 3 ημέρες ή στο ψυγείο για έως και 1 εβδομάδα. Μπορείτε, επίσης, να τις καταψύξετε για έως και 3 μήνες.
Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.