Απολαυστικό vegan χριστουγεννιάτικο μενού

Υπέροχες vegan συνταγές για το εορτασικό τραπέζι που θα σας συναρπάσουν!

Ο Σταύρος Βαρθαλίτης φτιάχνει vegan Ριζότο με λαχανικά στο Breakfast@star

Τα Χριστούγεννα είναι μια εποχή που τα τραπέζια είναι γεμάτα ξεχειλίζουν λιχουδιές, με τις περισσότερες απ’ αυτές να έχουν ως βάση το κρέας. Γαλοπούλα, χοιρινό, μοσχάρι, είναι οι νούμερο ένα επιλογές για το εορταστικό γεύμα.

Eίσαι vegan; Φτιάξε την πιο νόστιμη σκεπαστή με vegan γύρο

Πολλοί όμως, είναι οι άνθρωποι δεν καταναλώνουν κρέας ή τα παράγωγά του. Από την άλλη, ακόμα κι αν δεν ακολουθείτε μια vegan διατροφή, οι παρακάτω συνταγές είναι ό,τι πρέπει για να κάνετε το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας πιο υγιεινό!

Vegan χριστουγεννιάτικο μενού

Ορεκτικό

Ψητές πατάτες με δενδρολίβανο (για 6 άτομα)

Υλικά

1 κιλό baby πατάτες, κομμένες στην μέση αν είναι μεγάλες

2 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο

4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

2 κ.σ. φρέσκο κομμένο δενδρολίβανο

Αλατοπίπερο

Φρέσκα κλαδάκια δενδρολίβανου για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Βάζουμε τις πατάτες στο ταψί, με αντικολλητικό χαρτί. Ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο, το σκόρδο και το δενδρολίβανο και αλατοπιπερώνουμε. Ψήνουμε μέχρι να γίνουν τραγανές, ανακατεύοντάς τις πού και πού, για 1 ώρα και 15 λεπτά. Τέλος, σερβίρουμε με το φρέσκο δενδρολίβανο.

Ψητές πατάτες με δενδρολίβανο / Φωτογραφία Pexels

Σαλάτα

Γευστική σαλάτα με φακόρυζο

Υλικά

200 γρ. φακές μαύρες ή τις κλασικές
1 σκελίδα σκόρδο
2 φύλλα δάφνης (για το βράσιμο)
 100 γρ. ρύζι μπασμάτι καστανό ή απλό 
1 ώριμη σφιχτή ντομάτα σε κύβους 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο ή 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα 
1 μικρό αγγούρι (Κνωσσού) σε μικρά κομμάτια 
1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη 
1 ώριμο αβοκάντο 3-4 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα άνηθο και δυόσμο

 Για τη σάλτσα

 60 ml ελαιόλαδο 30 ml ξύδι (μηλόξυδο ή από σταφύλια, ο,τι θέλετε) 
30 ml χυμός λεμονιού 
1 γεμάτη κουταλιά της σούπας μουστάρδα 
αλάτι και πιπέρι 

Εκτέλεση

  • Ξεπλένουμε σε τρεχούμενο νερό τις φακές και τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό, το σκόρδο και τη δάφνη να βράσουν για 20 περίπου λεπτά.
  • Προσέξτε να μην παραβράσουν, καλύτερα να είναι al dente. Όταν είναι έτοιμες, τις σουρώνετε, τις ξεπλένετε λίγο και τις αδειάζετε σε ένα μεγάλο μπολ.
  • Το ίδιο κάνετε και με το ρύζι. Τo ξεπλένετε ελαφρά και το βάζετε σε ένα κατσαρολάκι να βράσει.
  • Βάζετε ένα μέρος ρύζι, δύο μέρη νερό και το αφήνετε να βράσει μέχρι να απορροφήσει όλο το νερό. Όταν είναι έτοιμο κι αυτό το αδειάζετε στο μπολ με τις φακές.
  • Ανακατεύετε καλά κι αφήνετε 10-15 λεπτά να κρυώσουν λίγο.
  • Προσθέτετε στο μπολ και τις φακές και το ρύζι όλα τα υπόλοιπα υλικά ψιλοκομμένα, τη ντομάτα, το κρεμμύδι, την πιπεριά, το αγγούρι, τα μυρωδικά, το αβοκάντο. Ανακατεύετε ελαφρά.
  • Σε ένα βάζο ρίχνετε το ελαιόλαδο, το ξύδι, το χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι όσο εσείς θέλετε και χτυπάτε να γίνουν όλα μια παχύρρευστη κρέμα.
  • Την αδειάζετε πάνω στη σαλάτα και ανακατεύετε. Σερβίρετε τη σαλάτα με φετούλες πορτοκάλι χωρίς κουκούτσια και μεμβράνες.
  • Μια ωραία ιδέα, είναι να προσθέσετε στη σάλτσα και λίγο χυμό πορτοκάλι, να βάλετε δηλαδή αντί για 30 ml χυμό λεμονιού, μίξη λεμόνι και πορτοκάλι.
  • Επίσης, μπορείτε να τροποποιήσετε το μείγμα των μυρωδικών, αντί για άνηθο και δυόσμο, μπορείτε να βάλετε μαϊντανό και άνηθο, ή να παραλείψετε τελείως τα μυρωδικά που σας δίνω και να βάλετε φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο.
  • Είναι άλλο βέβαια το γευστικό αποτέλεσμα αλλά αν σας αρέσει ο κόλιανδρος έχει πολύ ενδιαφέρον, απλώς μην τον αναμείξετε καλύτερα, είναι τόσο χαρακτηριστική και ιδιαίτερη η γεύση και το άρωμά του, που είναι προτιμότερο να είναι μόνος του.

Γευστική σαλάτα με φακόρυζο / Φωτογραφία Unsplash

Super συνταγές για ένα vegan/vegetarian barbeque στην εκπομπή Cook Beef

Σούπα

Σούπα βελουτέ αρακά

Υλικά

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο 
2 στικ σέλινο ψιλοκομμένο 
300γρ αρακά κατεψυγμένο 
400μλ ζωμό λαχανικών 
1 κς γιαούρτι 
2 κλωναράκια 
Φρέσκο Θυμάρι ψιλοκομμένο 
Λίγο ελαιόλαδο 
Αλάτι 
πιπέρι 
Για τα κρουτόν 
4 φέτες ψωμί 
1 σκελίδα σκόρδο 
1 κγ αλάτι 
1 κγ πιπέρι 
1-2 κλωνάρια θυμάρι

Εκτέλεση

  • Τσιγαρίζουμε το σκόρδο, κρεμμύδι και το σέλινο με λίγο αλάτι και πιπέρι μέχρι να γίνει διάφανο το κρεμμύδι.
  • Προσθέτουμε τον αρακά απευθείας από την κατάψυξη και το θυμάρι και ανακατεύουμε λίγο.
  • Αφήνουμε λίγο να πάρει θερμοκρασία ο αρακάς και προσθέτουμε τον ζωμό. Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει βράση και μετά χαμηλώνουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για 10-15 λεπτά. 
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και με ένα μπλέντερ χειρός μπλενταρουμε την σούπα και τελειώνουμε με το γιαούρτι.

Σούπα βελουτέ αρακά

Κυρίως πιάτο

Ριζότο με λαχανικά

Υλικά 

300 γρ. ρύζι 
3 σκελίδες σκόρδο
 2 πράσα μόνο το λευκό μέρος
400 γρ. μανιτάρια
 8 σπαράγγια
1 κρεμμύδι ξερό
120 γρ. λευκό κρασί
950 γρ. ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών
 2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
2 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη
 50 γρ. βούτυρο φυτικό
 80 γρ. τριμμένο τυρί φυτικό

Εκτέλεση 

  • Αρχικά, αφαιρούμε το χοντρό μέρος από τα λαχανάκια, τα κόβουμε στη μέση στο ξύλο κοπής και τα βάζουμε για 3’ σε νερό που βράζει.
  • Τα αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα, τα μεταφέρουμε κατευθείαν σε μπολ με παγωμένο νερό να κρυώσουν και στη συνέχεια τα σουρώνουμε πού καλά.
  • Κόβουμε με ένα μαχαίρι, αφαιρούμε το σκληρό μέρος από τα σπαράγγια τα βάζουμε για 2’ σε νερό πού βράζει και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με προηγουμένως.
  • Ζεσταίνουμε σε μια μεσαία κατσαρόλα με μεγάλη βάση το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, καθαρίζουμε με χαρτί τα μανιτάρια, τα κόβουμε σε φέτες και τα σοτάρουμε στο τηγάνι για 3’.
  • Κόβουμε στη μέση, κατά μήκος σε φέτες το πράσο, το προσθέτουμε στη κατσαρόλα, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε σε μέτρια τη φωτιά.
  • Ψιλοκόβουμε το σκόρδο, τα φύλλα από το ένα κλωνάρι θυμάρι και ρίγανη, τα προσθέτουμε μαζί με λίγο βούτυρο και αλάτι στη κατσαρόλα, σοτάρουμε για 3’ και τα αποσύρουμε όλα σε ένα μπολ.
  • Στη συνέχεια ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο στη ιδιά κατσαρόλα, το σοτάρουμε για 1΄ σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ρύζι και συνεχίζουμε να το σοτάρουμε για ακόμα 4’.
  • Σβήνουμε με το κρασί, μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε ζωμό με μια κουτάλα, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να τραβήξει το ρύζι τα υγρά, ρίχνουμε την επόμενη και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να μισοβράσει το ρύζι. Σε αυτό το σημείο μεταφέρουμε στην κατσαρόλα τα μανιτάρια από το μπολ και συνεχίζουμε τη διαδικασία με το ζωμό και το ανακάτεμα μέχρι να βράσει το ρύζι.
  • Παράλληλα ζεσταίνουμε λίγο βούτυρο σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι, προσθέτουμε τα σπαράγγια κομμένα σε πλάγια κομμάτια ή ολόκληρα, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, τα σοτάρουμε ελαφρός, τα μεταφέρουμε σε ένα σκεύος και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τα λαχανάκια Βρυξελλών.
  • Αφού το ρύζι μας έχει βράση στο βαθμό που επιθυμούμε αποσύρουμε και σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και το τριμμένο τυρί στη κατσαρόλα, ανακατεύουμε πολύ καλά να δέσουν τα υλικά μεταξύ τους, προσθέτουμε λίγο θυμάρι ψιλοκομμένο και ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι στο φαγητό μας.
  • Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο, με το λαχανάκι Βρυξελλών και τα σπαράγγια από πάνω.

Ριζότο με λαχανικά

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμα vegan brownies

Γλυκό

Vegan brownies

Υλικά 

 240 γρ. αλεύρι γ. ο. χ.
 200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
 220 γρ. καστανή ζάχαρη
 70 γρ. κακάο
 1 κ.γ. μπείκιν πάουντερ
1/2 κ.γ. αλάτι
 120 γρ. νερό
 220 γρ. βούτυρο 
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση 

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς, στον αέρα.
  • Λιώνουμε σε μεσαίο μπολ το βούτυρο  στο φούρνο μικροκυμάτων προσθέτουμε τις ζάχαρές, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και ρίχνουμε τα υπόλοιπα υγρά υλικά.
  • Κοσκινίζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι μαζί με το κακάο, προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, ανακατεύουμε.
  • Ρίχνουμε το μείγμα με τα υγρά στο μπολ με το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ταψί (23*33), μεταφέρουμε μέσα το μείγμα και το στρώνουμε ομοιόμορφα.
  • Ψήνουμε για 35’ με 40’.
  • Μόλις είναι έτοιμο το αφήνουμε να κρυώσει για λίγο, το κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε!

Vegan brownies
Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top