Τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες είναι τα δύο πιο κλασικά χριστουγεννιάτικα γλυκά. Και επειδή έχουμε ήδη μελώσει, σήμερα επικεντρωνόμαστε στους κουραμπιέδες και στις αγαπημένες μας συνταγές. Φόρεσε την ποδιά και φύγαμε προς την κουζίνα!
Κλασικά, χωρίς ζάχαρη, με σοκολάτα - 3 συνταγές για λαχταριστά μελομακάρονα
Κουραμπιέδες με τρία διαφορετικά βούτυρα
Υλικά:
- 180 γρ. φυτικό βούτυρο
- 200 γρ. λιωμένο βούτυρο
- 300 γρ. βούτυρο γάλακτος
- 250 γρ. άχνη
- 1 αυγό
- 15 ml κονιάκ
- 7 γρ. μπέικιν
- 5 γρ. σόδα
- Βανίλια
- Ανθόνερο
- 250 γρ. καβουρντισμένα αμύγδαλα
- 1.000-1100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Σοκολατένιοι Κουραμπιέδες
Υλικά:
Για τους κουραμπιέδες
- 500 γρ. βούτυρο αιγοπρόβειο
- 200 γρ. ζάχαρη άχνη και επιπλέον για το πασπάλισμα
- 900 γρ. αλεύρι Αλλατίνηγια όλες τις χρήσεις
- 5 γρ. μπέικιν πάουντερ
- 200 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα και σπασμένα
- 80 γρ. κονιάκ
- ροδόνερο (προαιρετικά)
Για το κροκάν αμυγδάλου και την επικάλυψη σοκολάτας
- 250 γρ. ζάχαρη λευκή
- 200 γρ. αμύγδαλα λευκά
- 300 γρ. κουβερτούρα
Εκτέλεση:
- Στο κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο για περίπου 30 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να ασπρίσει. Στην συνέχεια, προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και χτυπάμε για άλλα 10 έως 15 λεπτά. Αυτό είναι και το σημαντικότερο βήμα για αέρινους κουραμπιέδες!
- Προσθέτουμε στο μείγμα το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε σε πολύ χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το κονιάκ και ανακατεύουμε για λίγο ακόμα.
- Πλάθουμε σε μπαλάκια 20 γρ. και τα βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα, αφήνοντας ένα δάχτυλο απόσταση το ένα απ’ το άλλο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 20 λεπτά.
- Αφήνουμε τους κουραμπιέδες να κρυώσουν πολύ καλά. Ψεκάζουμε με λίγο ανθόνερο και στη συνέχεια πασπαλίζουμε με την άχνη.
- Για το κροκάν αμυγδάλου, Προθερμαίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία. Προσθέτουμε όσοι ποσότητα ζάχαρης μπορούν να πιάσουν τα δύο μας δάχτυλα στο κέντρο του τηγανιού και μόλις αυτή αρχίσει να λιώνει, πασπαλίζουμε σταδιακά μικρή ποσότητα ζάχαρης και όταν αυτή λιώνει προσθέτουμε και άλλη. Μόλις η ζάχαρη έχει λιώσει και έχει δημιουργηθεί μια ωραία καραμέλα προσθέτουμε τα σπασμένα αμύγδαλα και με μία μαρίζ τα ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μία λαδόκολλα και το αφήνουμε να κρυώσει καλά μέχρι να σφίξει.
- Ψιλοκόβουμε το κροκαν με ένα μαχαίρι ή εναλλακτικά το χοντρό κόβουμε σε ένα multi.
- Σε ένα μπεν μαρί λιώνουμε την κουβερτούρα και μόλις αυτή έχει λιώσει εντελώς προσθέτουμε το κροκαν. Βυθίζουμε τους κουραμπιέδες μέσα στην σοκολάτα και με δύο πιρούνια τους μεταφέρουμε σε μία λαδόκολλα και αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Κουραμπιέδες με άλειμμα φουντουκιού
Υλικά:
- 160γρ βούτυρο
- 160γρ μαργαρίνη/λάδι καρύδας
- 50γρ άλειμμα με φουντούκι
- 100γρ ζάχαρη άχνη
- 1 βανιλίνη
- 1 κρόκο
- 150γρ αμύγδαλο
- 400-450γρ αλευρι
- 1 κουταλάκι κοφτό μπέικινγκ πάουντερ
- Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
- Άλειμμα φουντουκιού για γκλασάρισμα
Εκτέλεση:
- Χτυπάμε πρώτα το βούτυρο με την μαργαρίνη, τα οποία είναι σε θερμοκρασία δωματίου, στο μίξερ με το φτερό μέχρι να γίνουν αφράτα. Ταυτόχρονα Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς αέρα και βάζουμε και τα αμύγδαλα μας σε ένα ταψάκι στον φούρνο για να καβουρδιστούν.
- Προσθέτουμε την ζάχαρη άχνη στο μίξερ και την βανιλίνη και χτυπάμε λίγο να απορριφθεί η ζάχαρη. Προσθέτουμε τον κρόκο στο μίγμα και ανακατεύουμε, σπάμε τα καβουρδισμένο αμύγδαλα σε ένα μούλτι και τα προσθέτουμε και αυτά. Βάζουμε 450γρ αλεύρι σε ένα μπολ μαζί με το μπέικινγκ και προσθέτουμε λίγο- λίγοστο μίξερ μας το οποίο είναι σε μέτρια ταχύτητα. Μόλις η ζύμη μας αρχίσει να σπάει σταματάμε να προσθέτουμε αλεύρι και πλάθουμε λίγο με τα χέρια.
- Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και να μην κολλάει! Πλάθουμε την ζύμη σε λεπτό ρόλο και κόβουμε ίσους δίσκους, αυτό θα μας βοηθήσει οι κουραμπιέδες μας να είναι ομοιόμορφο! Πλάθουμε τους δίσκους σε μπαλάκια και βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα στον προ θερμασμένο φούρνο μας. Ψήνουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να έχουν ομοιόμορφο χρυσαφένιο χρώμα. Βγάζουμε ζεστά από τον φούρνο και βάζουμε σε ταψί με μπόλικη κοσκινισμένη ζάχαρη άχρονη από κάτω και κοσκινίζουμε και μπόλικη άχνη από πάνω! Γλασάρουμε εάν θέλουμε και με άλειμμα φουντουκιού real n honest το οποίο το έχουμε λιώσει βάζοντας το βαζάκι σε ένα μπρίκι με ζεστό νερό.
Τραγανοί κουραμπιέδες χωρίς ζάχαρη
Υλικά:
- 200 γρ. άοσμο λάδι καρύδας
- 400 γρ. αλεύρι Ντίνκελ
- 14 γρ. baking powder
- 2 γρ. αλάτι
- 2 γρ. ξύσμα πορτοκαλιού
- 150 γρ. αμύγδαλα (ανάλατα και άψητα)
- 1/2 κ.γ μαστίχα Χίου (κοπανισμένη)
- 200 γρ σιρόπι αγαύης
- ανθόνερο
- για πασπάλισμα σκόνη luccuma
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς, σε αέρα.
- Βάζουμε τα αμύγδαλα στη λαμαρίνα και τα καβουρντίζουμε στους 200 για 8- 10 λεπτά.
- Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το λάδι καρύδας και το τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ
- Προσθέτουμε το σιρόπι αγαύης, το αλάτι, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη μαστίχα και ανακατεύουμε
- Τοποθετούμε τα καβουρντισμένα αμύγδαλα στο μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να είναι χονδροσπασμένα,.
- Προσθέτουμε στο μπολ το αλεύρι και τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε.. Πλάθουμε σε μπαλάκια των 50 γρ. Τοποθετούμε λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου, τοποθετούμε τα μπαλάκια και ψήνουμε στους 180 σε αέρα για 15 λεπτά.
- Όπως είναι ζεστοί ψεκάζουμε με ανθόνερο ή με νερό και πασπαλίζουμε με σκόνη luccuma