Πόσο κοστίζουν φέτος μελομακάρονα και κουρουμπιέδες

΄Έχουν ανέβει οι τιμές και στα χριστουγεννιάτικα γλυκά

Όλα όσα είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος

Ακριβότερα έως και 1,5 ευρώ το κιλό από πέρυσι πωλούνται στους φούρνους τα παραδοσιακά εορταστικά γλυκίσματα, κουραμπιέδες και μελομακάρονα. Η ενεργειακή κρίση, το αυξημένο κόστος λειτουργίας των καταστημάτων και το κύμα ακρίβειας στις πρώτες ύλες κρύβονται πίσω από τις αυξήσεις των τιμών, σημείωσε στο star.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος.

«Η εκτίμησή μου είναι ότι φέτος οι τιμές θα είναι 12 με 13% πιο πάνω. Όχι περισσότερο. Αυτήν τη στιγμή ο κουραμπιές ξεκινάει στους φούρνους από 12- 13 ευρώ και μπορεί να φτάσει τα 15 και 16 ευρώ το κιλό. Η τιμή στα μελομακάρονα μπορεί να ξεκινήσει από τα 11 ευρώ και να φτάσει ακόμη και τα 15 ευρώ το κιλό», είπε.

Αυτά θα είναι τα προϊόντα στο εορταστικό καλάθι και το Καλάθι του Άη Βασίλη

Αυξημένες οι τιμές σε μελομακάρονα και κουραμπιέδες (φωτ. eurokinissi)

Αυξημένες οι τιμές σε μελομακάρονα και κουραμπιέδες (φωτ. eurokinissi)

«Διπλάσιο το κόστος λειτουργίας των καταστημάτων και της αγοράς των πρώτων υλών»

Όπως εξήγησε ο κ. Μούσιος, το κόστος μόνο για τη λειτουργία των καταστημάτων έχει διπλασιαστεί μέσα σε έναν χρόνο. 

«Μιλάμε για την ηλεκτρική ενέργεια, το ρεύμα, το πετρέλαιο… Την ίδια ώρα έχει σχεδόν διπλασιαστεί και το κόστος των πρώτων υλών. Ιδιαίτερα στα χριστουγεννιάτικα γλυκά, έχει σχεδόν διπλασιαστεί η τιμή των υλικών, τα φρέσκα βούτυρα, τα λάδια και οι μαργαρίνες».

Πώς θα φτιάξεις λαχταριστά μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη

Σε κάθε περίπτωση συμπλήρωσε ότι οι επαγγελματίες του κλάδου θα απορροφήσουν για ακόμα μία φορά το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του κόστους παραγωγής.

Οι τιμές ποικίλουν από κατάστημα σε κατάστημα, καθώς δεν είναι το ίδιο προϊόν και διαφέρουν η ποιότητα των υλικών και ο τρόπος παραγωγής (φωτ. eurokinissi)

Αναφερόμενος στις όποιες αποκλίσεις καταγράφονται στην αγορά, σε ό,τι έχει να κάνει με τις τιμές (στους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα), εξήγησε ότι κάθε ιδιοκτήτης εκτιμάει την επιβάρυνση και το κόστος παραγωγής που έχει και με βάση αυτά κανονίζει τις τιμές πώλησής τους.

Πώς θα φτιάξεις τραγανούς κουραμπιέδες χωρίς ζάχαρη

«Ο κόσμος βρίσκεται για την ώρα στο στάδιο της δοκιμής»

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου, για την ώρα η κίνηση στην αγορά των χριστουγεννιάτικων γλυκών είναι πιο υποτονική από κάθε άλλη χρονιά.    

«Σε σύγκριση με πέρυσι η αγοραστική κίνηση είναι πάρα πολύ πιο χαμηλή. Αναμένουμε και τις επόμενες εβδομάδες πώς θα κινηθεί η αγορά. Για την ώρα ο κόσμος είναι στο στάδιο των δοκίμων… Αγοράζει μικρές, ελάχιστες ποσότητες κουραμπιέδων και μελομακάρονων. Περιμένουμε μήπως έρθουν καλύτερες μέρες… », σημείωσε ο κ. Μούσιος.

μελομακάρονα

Για την ώρα η κίνηση στην αγορά των χριστουγεννιάτικων γλυκών είναι υποτονική (φωτ. eurokinissi)

Όπως εξήγησε, τα τελευταία χρόνια η αγορά των χριστουγεννιάτικων γλυκών «θερμαίνεται» μετά τις 10- 15 Δεκεμβρίου.

Λαχταριστοί κουραμπιέδες με άλειμμα φουντουκιού

«Τα προηγούμενα, καλά χρόνια, η σεζόν ξεκινούσε πολύ πιο νωρίς, τώρα όμως περιορίζεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες πριν από τις γιορτές», είπε στο star.gr.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top