Πώς θα φτιάξεις τραγανούς κουραμπιέδες χωρίς ζάχαρη

Συνταγή για κουραμπιέδες με λιγότερες θερμίδες

Όλα όσα είπε η Ηλιαλένα Λυσικάτου, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για τα Χριστούγεννα, το μυαλό όλων πάει στους γλυκούς πειρασμούς που μας «συνοδεύουν» στις γιορτές. Μελομακάρονα και κουραμπιέδες, παραδοσιακά έχουν την τιμητική τους αυτή την περίοδο σε κάθε ελληνικό σπίτι. Πώς μπορούμε όμως να απολαύουμε τα γλυκά των γιορτών χωρίς τύψεις;

Το star.gr επικοινώνησε με την Κλινική Διαιτολόγο- Διατροφολόγο, Ηλιαλένα Λυσικάτου, η οποία μοιράστηκε συνταγή για κουραμπιέδες χωρίς ζάχαρη!

«Στην παραδοσιακή εκδοχή τους, οι κουραμπιέδες, έχουν πολλές θερμίδες και αρκετά κορεσμένα λιπαρά, γεγονός που τους καθιστά επιβλαβείς για το καρδιαγγειακό σύστημα. Θα πρέπει να καταναλώνουμε κουραμπιέδες με μέτρο και αυτό δεν ισχύει μόνο για όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες», είπε η κ. Λυσικάτου.

Η Ηλιαλένα Λυσικάτου, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Η Ηλιαλένα Λυσικάτου, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Koυραμπιέδες ή μελομακάρονα; Ποια είναι τελικά η πιο υγιεινή επιλογή;

Συνταγή για κουραμπιέδες χωρίς ζάχαρη  

Σύμφωνα με την κ. Λυσικάτου για τους κουραμπιέδες χωρίς ζάχαρη θα χρειαστούμε:

  • 200 γρ. άοσμο λάδι καρύδας
  • 400 γρ. αλεύρι Ντίνκελ
  • 14 γρ. baking powder
  • 2 γρ. αλάτι 
  • 2 γρ. ξύσμα πορτοκαλιού 
  • 150 γρ. αμύγδαλα (ανάλατα και άψητα)
  • 1/2 κ.γ μαστίχα Χίου (κοπανισμένη) 
  • 200 γρ σιρόπι αγαύης 
  • ανθόνερο
  • για πασπάλισμα σκόνη luccuma

Οι κουραμπιέδες είναι από τα αγαπημένα γλυκά των γιορτών (φωτ. eurokinissi)

Πώς θα φτιάξεις λαχταριστά μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη

Εκτέλεση 

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς, σε αέρα.
  • Βάζουμε τα αμύγδαλα στη λαμαρίνα και τα καβουρντίζουμε στους 200 για 8- 10 λεπτά.
  • Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το λάδι καρύδας και το τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ
  • Προσθέτουμε το σιρόπι αγαύης, το αλάτι, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη μαστίχα και ανακατεύουμε 
  • Τοποθετούμε τα καβουρντισμένα αμύγδαλα στο μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να είναι χονδροσπασμένα,. 
  • Προσθέτουμε στο μπολ το αλεύρι και τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε.. Πλάθουμε σε μπαλάκια των 50 γρ. Τοποθετούμε λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου, τοποθετούμε τα μπαλάκια και ψήνουμε στους 180 σε αέρα για 15 λεπτά. 
  • Όπως είναι ζεστοί ψεκάζουμε με ανθόνερο ή με νερό και πασπαλίζουμε με σκόνη luccuma  

«Στην παραδοσιακή εκδοχή τους, οι κουραμπιέδες, έχουν πολλές θερμίδες και αρκετά κορεσμένα λιπαρά»

«Στην παραδοσιακή εκδοχή τους, οι κουραμπιέδες, έχουν πολλές θερμίδες και αρκετά κορεσμένα λιπαρά» (eurokinissi)

Tips

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη σκόνη luccuma, με ζάχαρη καρύδας για να έχουμε λιγότερες θερμίδες.

Διατροφική αξία ανά 30 γρ (ένας κουραμπιές)

  • Ενέργεια     59,4 kcal
  • Υδατάνθρακες      5,2 γρ
  • Πρωτεΐνες       2,6 γρ
  • Λιπαρά        7,9 γρ
Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top