Κλασικά, χωρίς ζάχαρη, με σοκολάτα - 3 συνταγές για λαχταριστά μελομακάρονα

Μπαίνουμε στην κουζίνα και φτιάχνουμε τα μελομακάρονα όπως μας αρέσουν!

Όσο τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, τόσο η επιθυμία μας για μελομακάρονα, κουραμπιέδες, μπισκότα και κάθε λογής γλυκό μεγαλώνει. Μιας και το Σαββατοκύριακο είναι προ των πυλών και η αντίστροφη μέτρηση για τις γιορτές έχει ήδη ξεκινήσει, σήμερα μοιραζόμαστε μαζί σου τις αγαπημένες μας συνταγές για μελομακάρονα. Take Notes!

Mελομακάρονα ή κουραμπιέδες; Ποια έχουν τις λιγότερες θερμίδες

Τα κλασικά μελομακάρονα που αγαπάμε!

Υλικά:

 

Για το σιρόπι

  • 660 γρ. μέλι
  • 440 γρ. ζάχαρη
  • 600 γρ. νερό
  • 4 – 5 γαρίφαλα
  • 2 – 3 ξυλάκια κανέλας
  • 1 φλούδα πορτοκαλιού

Για τη ζύμη

  • 420 γρ. ελαιόλαδο
  • 230 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 120 γρ. χυμό πορτοκάλι
  • 2 κ.σ. ξύσμα πορτοκάλι
  • 120 γρ. κονιάκ
  • 900 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 7 γρ. μαγειρική σόδα
  • 8 γρ. μπέκιν πάουντερ

Για πασπάλισμα

  • 100 γρ. καρυδόψιχα (τριμμένη)

Tα χριστουγεννιάτικα γλυκά και οι θερμίδες τους

Εκτέλεση:

  • Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι. Σιγοβράζουμε για 4 – 5, λεπτά αφαιρώντας τον αφρό που δημιουργείται. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά.
  • Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού και το κονιάκ για περίπου 5 – 7 λεπτά, μέχρι να ασπρίσει το μείγμα.
  • Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, τη μαγειρική σόδα και το μπέικιν πάουντερ. Στη συνέχεια, τα προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα (που έχει ασπρίσει), ανακατεύοντας πλέον με το χέρι και όχι με το μίξερ.
  • Όταν η ζύμη ομογενοποιηθεί, τη χωρίζουμε σε κομμάτια 30 γρ. (όσο ένα μεγάλο καρύδι). Δίνουμε σε κάθε μελομακάρονο ένα οβάλ σχήμα και το τοποθετούμε πάνω σε έναν τρίφτη στην πολύ ψιλή πλευρά του. Με το δείκτη μας πιέζουμε ελαφρά στο κέντρο, δημιουργώντας ένα βαθούλωμα και στη συνέχεια ανασηκώνουμε ταυτόχρονα τις δύο πλευρές πιέζοντας ελαφρώς προς το κέντρο.
  • Το βαθούλωμα θα μας βοηθήσει να πετύχουμε ένα ομοιόμορφο μέλωμα.
  • Τα τοποθετούμε στη σειρά σε ένα αλάδωτο ταψί με το βαθούλωμα προς τα κάτω και ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.
  • Μόλις βγάλουμε τα μελομακάρονα από το φούρνο, τα βυθίζουμε κατευθείαν καυτά (2-3 τη φορά) μέσα στο κρύο σιρόπι για 2 – 3 δευτερόλεπτα και τα αφαιρούμε.
  • Τα τοποθετούμε σε μία πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με το τριμμένο καρύδι.

Λαχταριστά μελομακαράνονα χωρίς ζάχαρη

Υλικά:

  • 520 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 130 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 220 γρ. ηλιέλαιο 
  • 120 γρ. μέλι 
  • 90 γρ. νερό
  • 1 1/2 κ.τ.γ κανέλα
  • 1 κ.τ.γ. γαρύφαλλο
  • 1/2 κ.τ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.τ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 βανίλια
  • χυμό και ξύσμα από ένα πορτοκάλι (125γρ.)
  • 1/2 κ.τ.γ. baking powder

Μελομακάρονα με σοκολάτα

Δείτε τα υλικά που θα χρειαστείτε και την εκτέλεση που πρέπει να ακολουθήσετε στο βίντεο!

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top