Πεντανόστιμα χριστουγεννιάτικα γλυκά χωρίς ζάχαρη

Με λίγες θερμίδες αλλά γευστικά - Συνταγή για κουραμπιέδες και μελομακάρονα

Το star.gr επικοινώνησε με την Κλινική Διαιτολόγο- Διατροφολόγο, Ηλιαλένα Λυσικάτου, η οποία μοιράστηκε συνταγή για κουραμπιέδες και μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη!

Λαχταριστοί κουραμπιέδες με άλειμμα φουντουκιού

Συνταγή για κουραμπιέδες χωρίς ζάχαρη  

Σύμφωνα με την κ. Λυσικάτου για τους κουραμπιέδες χωρίς ζάχαρη θα χρειαστούμε:

•    200 γρ. άοσμο λάδι καρύδας
•    400 γρ. αλεύρι 
•    14 γρ. baking powder
•    2 γρ. αλάτι 
•    2 γρ. ξύσμα πορτοκαλιού 
•    150 γρ. αμύγδαλα (ανάλατα και άψητα)
•    1/2 κ.γ μαστίχα Χίου (κοπανισμένη) 
•    200 γρ σιρόπι αγαύης 
•    ανθόνερο
•    για πασπάλισμα σκόνη luccuma

Εκτέλεση 

•    Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς, σε αέρα.
•    Βάζουμε τα αμύγδαλα στη λαμαρίνα και τα καβουρντίζουμε στους 200 για 8- 10 λεπτά.
•    Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το λάδι καρύδας και το τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ
•    Προσθέτουμε το σιρόπι αγαύης, το αλάτι, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη μαστίχα και ανακατεύουμε 
•    Τοποθετούμε τα καβουρντισμένα αμύγδαλα στο μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να είναι χονδροσπασμένα,. 
•    Προσθέτουμε στο μπολ το αλεύρι και τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε.. Πλάθουμε σε μπαλάκια των 50 γρ. Τοποθετούμε λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου, τοποθετούμε τα μπαλάκια και ψήνουμε στους 180 σε αέρα για 15 λεπτά. 
•    Όπως είναι ζεστοί ψεκάζουμε με ανθόνερο ή με νερό και πασπαλίζουμε με σκόνη luccuma  

Tips
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη σκόνη luccuma, με ζάχαρη καρύδας για να έχουμε λιγότερες θερμίδες.


Διατροφική αξία ανά 30 γρ (ένας κουραμπιές)
•    Ενέργεια     59,4 kcal
•    Υδατάνθρακες      5,2 γρ
•    Πρωτεΐνες       2,6 γρ
•    Λιπαρά        7,9 γρ

Συνταγή για μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη

Τα υλικά για τα μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη είναι: 

•    520 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•    130 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
•    220 γρ. ηλιέλαιο 
•    120 γρ. μέλι 
•    90 γρ. νερό
•    1 1/2 κ.τ.γ κανέλα
•    1 κ.τ.γ. γαρύφαλλο
•    1/2 κ.τ.γ. μοσχοκάρυδο
•    1 κ.τ.γ. μαγειρική σόδα
•    1 βανίλια
•    χυμό και ξύσμα από ένα πορτοκάλι (125γρ.)
•    1/2 κ.τ.γ. baking powder

Υλικά για το σιρόπι

•    190 γρ. νερό
•    χυμό από ένα λεμόνι (προαιρετικά)
•    800 γρ. μέλι
•    ένα ξύλο κανέλας
•    3- 4 γαρύφαλλα
•    150 γρ. καρύδι τριμμένο για το πασπάλισμα

 

Εκτέλεση συνταγής για μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη

•    Βάζουμε σε ένα μπολ το ξύσμα και τον χυμό από το πορτοκάλι, τη σόδα, τη κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το γαρύφαλλο, τη βανίλια και το ηλιέλαιο και ανακατεύουμε
•    Στη συνέχεια, προσθέτουμε το μέλι, το νερό και ανακατεύουμε
•    Σε ένα άλλο μπολ, βάζουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το σιμιγδάλι και το baking powder και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το δεύτερο μπολ στο πρώτο και ανακατεύουμε με το χέρι για λίγο
•    Κόβουμε τη ζύμη και ζυγίζουμε μπουκίτσες (13γρ) και την πατάμε στον τρίφτη στο πλάι για να έχει σχέδιο
•    Ψήνουμε σε ταψί με λαδόκολλα στους 160 βαθμούς για περίπου 13 λεπτά
•    Για το σιρόπι βράζουμε κανέλα, νερό, γαρύφαλλα και αφού κρυώσει προσθέτουμε λεμόνι και μέλι
•    Μόλις είναι έτοιμα τα μελομακάρονα, τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα με το σιρόπι για 1 λεπτό. Μετά πασπαλίζουμε με το τριμμένο καρύδι.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top