Τα κολοκυθάκια είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές τροφές του καλοκαιριού. Δίνουν γεύση σε κάθε σου πιάτο και προσφέρουν απόλαυση στον ουρανίσκο σου. Δες 5 διαφορετικές συνταγές με κολοκυθάκια που μπορείς να ετοιμάσεις ακόμα και σήμερα!
Μπατζίνα με κολοκύθι και φέτα
Υλικά:
- 1 κιλό κολοκυθάκια
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 4 φρέσκα κρεμμύδια
- 4 αυγά
- 150 γρ. ελαιόλαδο
- 400 γρ. τυρί φέτα
- 260 γρ. αλεύρι γ. ο. χ.
- 2 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 ματσάκι φρέσκο μαϊντανό
- ½ ματσάκι φρέσκο άνηθο
- ¼ ματσάκι φρέσκο δυόσμο
- 2 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο για το ταψί
Εκτέλεση:
- Αρχικά, προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα, στους 180 βαθμούς.
- Πλένουμε τα κολοκύθια, τα στραγγίζουμε καλά, κόβουμε τις άκρες τους και τα τρίβουμε στο χοντρό μέρος του τρίφτη μέσα σε ένα σουρωτήρι που έχουμε τοποθετήσει επάνω σε ένα βαθύ πιάτο.
- Ρίχνουμε λίγο αλάτι, τα ανακατεύουμε με τα χέρια μας και τα αφήνουμε στο σουρωτήρι ώστε να χάσουν τα υγρά τους, για περίπου 40’.
- Προσθέτουμε τα αυγά σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με το ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Στύβουμε με τα χέρια μας λίγο ακόμα το κολοκύθι και το μεταφέρουμε στο μπολ με τα αυγά.
- Ψιλοκόβουμε το φρέσκο και το ξερό κρεμμύδι, το μαϊντανό, τον άνηθο, το δυόσμο, τη ρίγανη και τα προσθέτουμε μαζί με το τυρί φέτα σπασμένο σε κομμάτια με τα χέρια μας στο μπολ.
- Ρίχνουμε πιπέρι και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα τα υλικά μεταξύ τους για 30’’.
- Προσθέτουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και συνεχίζουμε να τα ανακατεύουμε τα υλικά μας μέχρι να ομογενοποιηθούν μεταξύ τους.
- Αλείφουμε με ένα πινέλο το ελαιόλαδο στα τοιχώματα και τη βάση του ταψιού ( 22*33).
- Ρίχνουμε μέσα το μείγμα με τα κολοκύθια και το απλώνουμε ομοιόμορφα.
- Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για 60’.
- Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Αλμυρό κέικ με κολοκυθάκια και ανθότυρο
Υλικά:
- 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 2 μεγάλα κολοκύθια τριμμένα
- ½ ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένο
- 6-8 φύλλα φρέσκου δυόσμου ψιλοκομμένα
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 200 γρ. ανθότυρο
- 200 γρ. γραβιέρα τριμμένη
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- 4 αυγά
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
- Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα κολοκυθάκια τριμμένα αφού τα έχουμε στραγγίξει με τα χέρια μας, τα κρεμμυδάκια, τον δυόσμο, τον άνηθο, το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι. Τα ανακατεύουμε καλά μεταξύ τους ώστε να παντρευτούν οι γεύσεις.
- Κατόπιν προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ανθότυρο, τη γραβιέρα και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται.
- Χτυπάμε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος και τα προσθέτουμε στο μίγμα και ομογεννοποιούμε πολύ καλά.
- Αδειάζουμε το μείγμα μας σε μακρόστενη φόρμα για κέικ 30*11 την οποία έχουμε περάσει με λίγο ελαιόλαδο. Ψήνουμε για 50′ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει το κέικ μας.
Γεμιστά κολοκυθάκια με κιμά, τυρί και ζωμό λαχανικών
Υλικά:
- 4-5 μεγάλα κολοκυθάκια
- 400 γρ. κιμά χοιρινό
- 400 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 1 μεσαίο κρεμμύδι
- 1 κόκκινη πιπεριά
- 1 πράσινη πιπεριά
- 1/2 φλ. λευκό κρασί
- 1 κ.σ. πελτέ τομάτας
- 400 γρ τομάτα κονκασέ
- 2 φλ. ζωμό λαχανικών σε υγρή μορφή
- 1/3 ματσάκι μαϊντανό
- 4 κ.σ. φρυγανιά
- 200 γρ. τριμμένη μοτσαρέλα
- 200 γρ. φέτα
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνουμε μία μεγάλη κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία. Παράλληλα λαδώνουμε τον κιμά με 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο. Τον προσθέτουμε στην κατσαρόλα και φροντίζουμε να τον απλώσουμε σε όλη την επιφάνεια της κατσαρόλας. Καβουρδίζουμε πάρα πολύ καλά μέχρι ο κιμάς να έχει ένα ωραίο καφέ σκούρο χρώμα για τουλάχιστον 10’-12’
- Αφαιρούμε προσωρινά τον κιμά από την κατσαρόλα. Αν έχουν μείνει λιπαρά από το κύμα στην κατσαρόλα δεν προσθέτουμε έξτρα ελαιόλαδο αλλιώς προσθέτουμε μία με δύο κουταλιές της σούπας, το κρεμμύδι και τις πιπεριές και τσιγαρίζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 4 - 5 λεπτά. Επαναφέρουμε τον καβουρδισμένα κιμά, προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας ανακατεύουμε ελαφρώς και σβήνουμε με το κρασί. Το αφήνουμε σχεδόν να εξατμιστεί και συνεχίζουμε με την ντομάτα κονκασέ, το ζωμό και το θυμάρι. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για περίπου 30 λεπτά. Διορθώνουμε την γεύση με αλάτι και πιπέρι μόλις ο κιμάς είναι έτοιμος προσθέτουμε και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.
- Παράλληλα κόβουμε τα κολοκυθάκια στη μέση και με ένα κουταλάκι του γλυκού αφαιρούμε τα σπόρια και δημιουργούμε χώρο για να τα γεμίσουμε με τον κιμά. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί η πυρέξ και ένα μεγάλο κουτάλι γεμίζουμε με τον κιμά. Πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά.
- Ψήνουμε για περίπου 25’ λεπτά και στη συνέχεια πασπαλίζουμε με τη τριμμένη μοτσαρέλα και ψήνουμε για άλλα 10’. Αφαιρούμε από το φούρνο και τρίβουμε τη φέτα.
Κολοκυθάκια και μελιτζάνες Ογκρατέν
Υλικά:
- 350 γρ. κολοκυθάκια
- 500 γρ. μελιτζάνες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 800 γρ ντομάτα κονκασέ
- 100 γρ. φέτα τριμμένη
- 350 γρ μοτσαρέλα τριμμένη
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ζάχαρη
- Θυμάρι
- Ελαιόλαδο
Για την κρούστα γιαουρτιού
- 250 γρ. γιαούρτι
- 1 αυγό
- Αλάτι και πιπέρι
Παραδοσιακοί κολυκοθοκεφτέδες
Υλικά:
- 1/2 κιλό κολοκυθάκια
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 1 ματσάκι δυόσμο
- 1 ματσάκι άνηθο
- 1 κγ κύμινο
- 2 αυγά
- 100γρ σιμιγδάλι ψιλό
- 200γρ φέτα
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
- Τρίβουμε τα κολοκυθάκια τους βάζουμε λίγο αλάτι κι τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι να βγάλει το πολύ νερό για 5-10 λεπτά.
- Το στρίβουμε καλά και το βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με τα κρεμμυδάκια και τα αρωματικά μας όλα καλά ψιλοκομμένα.
- Ρίχνουμε τα αυγά, τα μπαχαρικά μας και 2-3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και την φέτα ανακατεύουμε καλά και βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Βγάζουμε από το ψυγείο σχηματίζουμε τους κολοκυθοκεφτέδες με δυο κουτάλια και ρίχνουμε σε τηγάνι με 2 δάκτυλά ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν χρυσάφι χρώμα από όλες τις πλευρές. Βγάζουμε σε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας.