Αν είστε γλυκατζήδες και αρχάριοι στη μαγειρική/ζαχαροπλαστική, δοκιμάστε να φτιάξετε τη συνταγή για εκμέκ κανταΐφι που έδειξε ο Σταύρος Βαρθαλίτης στην εκπομπή Breakfast@star.
Yλικά για τη Συνταγή
Υλικά για τα φύλλα
· 500 γρ. φύλλο κανταΐφι
· 200 γρ. βούτυρο
Υλικά για το σιρόπι
· 400 γρ. λίτρο νερό
· 600 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
· ½ λεμόνι το χυμό και το ξύσμα
· 2 κ.σ. μέλι
Υλικά για τη γέμιση
· 1,5 λίτρα γάλα 3,5%
· 150 γρ. κόρν φλάουρ
· 300 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
· 8 αυγά μόνο οι κρόκοι
· 100 γρ βούτυρο κρύο
· ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
· 1/3 κ.γ. μαστίχα Χίου σε σκόνη ή κοπανισμένη
Υλικά για τη σαντιγί
· 600 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, κρύα
· 4 κ.σ. άχνη ζάχαρη
Υλικά για το σερβίρισμα
· 100 γρ. αλατισμένα φιστίκια Αιγίνης
Εκτέλεση για το σιρόπι
· Αρχικά, ρίχνουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μεσαία κατσαρόλα εκτός από το μέλι.
· Βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και από τη στιγμή που θα αρχίσει το νερό να κοχλάζει, αφήνουμε να βράσει για 5’.
· Σβήνουμε και αφαιρούμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα το μέλι και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Εκτέλεση για τα φύλλα
· Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στον αέρα, στους 180 βαθμούς.
· Λιώνουμε σε μικρή κατσαρόλα το βούτυρο κομμένο σε κομμάτια , σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
· Ανοίγουμε τη συσκευασία με τα φύλλα από το κανταΐφι στο ταψί (25*35) και τα ξεμπλέκουμε προσεκτικά περνώντας τα δάχτυλά μας ανάμεσα από τις ίνες.
· Τα απλώνουμε στη βάση του ομοιόμορφα, χωρίς να αφήνουμε κενά.
· Ρίχνουμε και ραντίζουμε με ένα μεγάλο κουτάλι το χλιαρό λιωμένο βούτυρο, ομοιόμορφα επάνω από τα φύλλα και τα πιέζουμε ελαφρά από πάνω, για να κάτσουν.
· Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου μέχρι τα φύλλα να χρυσίσουν, για περίπου 35’ με 40’.
· Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και περιχύνουμε ομοιόμορφα τα φύλλα με 2-3 κουταλιές από το κρύο σιρόπι, μόλις το απορροφήσουν επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει το σιρόπι μας.
· Αφήνουμε το ταψί να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου, για 20’.
Εκτέλεση για τη γέμιση
· Κρατάμε στην άκρη 100 γρ. από το γάλα, ρίχνουμε το υπόλοιπο σε μεσαία κατσαρόλα, το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και λίγο πριν αρχίσει να βράζει, τη σβήνουμε.