Ένα πιάτο εμπνευσμένο από τη ρωσική κουζίνα ετοίμασε ο Σταύρος Βαρθαλίτης το πρωί της Πέμπτης στην εκπομπή «Στη Φωλιά των Κου Κου».
Ο σεφ ετοίμασε κοτόπουλο Στρογκανόφ με ζωμό κοτόπουλου σε υγρή μορφή και έδειξε αναλυτικά τη διαδικασία.
Τι θα χρειαστούμε
Για το κοτόπουλο
• 600 γρ. μπούτι κοτόπουλο χωρίς κόκκαλο, με το δέρμα
• 1 κ.σ. σκόρδο σε σκόνη
αλάτι και πιπέρι
• 20 γρ. ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα• 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 300 γρ. λευκά μανιτάρια
• 60 γρ. ελαιόλαδο
• 50 γρ. βούτυρο
• 2 κ.σ. αλέυρι
• 2 κ.σ. ζωμό κοτόπουλου σε υγρή μορφή
• 500 γρ. νερό ζεστό
• 1 κ.σ. μουστάρδα
• 120 γρ. γιαούρτι πλήρες
Για το σερβίρισμα
• 300 γρ. ταλιατέλες ή άλλο ζυμαρικό της επιλογής σας
• Μαϊντανό ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
• Αρχικά μαρινάρουμε το κοτόπουλο με το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο και το αφήνουμε 5 λεπτά να τραβήξει τη γέυση.
• Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα με πλατύ πάτο με το ελαιόλαδο και τοποθετούμε το κοτόπουλο με τη πέτσα από κάτω και πιέζουμε ελαφρά με μία σπάτουλα για να πάρει ομοιόμορφα χρώμα.
• Μαγειρεύουμε για 4-5 λεπτά από τη μεριά της πέτσας και γυρνάμε και ψήνουμε για άλλα 2 λεπτά και αποσύρουμε σε ένα πιάτο μέχρι να ετοιμάσουμε τη σάλτσα μας.
• Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και αφού λιώσει , προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και μετά από 1 λεπτό και τα μανιτάρια κομμένα.
• Περιμένουμε ώσπου να πάρουν ωραίο χρώμα τα λαχανικά μας και ξύνουμε ελαφρώς το πάτο της κατσαρόλας μας για να πάρουμε όλη τη γεύση.
• Προσθέτουμε το αλεύρι στη κατσαρόλα και το μαγειρεύουμε για 1 λεπτο και προσθέτουμε τις 2 κουτ.σούπας ζωμό και το μισό νερό και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί καλά και προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό.
• Αφού περάσουν 5 λεπτά προσθέτουμε το γιαούρτι και τη μουστάρδα και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο χαμηλό μέχρι να δέσει η σάλτσα μας περίπου 3-4 λεπτά θα χρειαστεί. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
• Προσθέτουμε το κοτόπουλο και τα ζουμιά που έχει βγάλει μέσα στη κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για ακόμη 1 λεπτό. Αφαιρούμε από τη φωτιά.
• Σερβίρουμε με ταλιατέλες ή όποιο άλλο ζυμαρικό θέλετε και μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό από πάνω!
Δείτε ολόκληρη την εκπομπή «Στη Φωλιά των Κου Κου» εδώ