Τρέχουμε και αθλούμαστε παρέα με τον σκύλο μας

Διασκεδάζουμε, αποκτούμε κίνητρο και γυμναζόμαστε μαζί

Τρέξιμο με σκύλο

Θέλετε να πάτε για τρέξιμο με τον σκύλο σας; Πόσες φορές το έχετε σκεφτεί, αλλά αλλάξατε γνώμη; Επίσης, πόσες φορές αναρωτηθήκατε εάν ο σκύλος σας θα ακολουθεί επιτυχώς τον ρυθμό του βήματός σας, με αποτέλεσμα να είστε διστακτικοί να συμπεριλάβετε στην πρόπόνησή σας τον αγαπημένο σας τετράποδο φίλο;

Γυμναστείτε παρέα με τον σκύλο σας!

Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί μία μέθοδος εκπαίδευσης για τους κηδεμόνες σκύλων που θέλουν να αθληθούν με το σκύλο τους, κάνοντας ποδήλατο η τζόκινγκ. Για κάποιους το τρέξιμο με τον σκύλο τους είναι τρόπος ζωής και απόδραση από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, κάποιοι το κάνουν με σκοπό να βοηθήσουν τα ζώα τους να χάσουν μερικά περιττά κιλά, ενώ κάποιοι άλλοι με σκοπό να γυμνάσουν τα ζώα τους, να εκτονωθούν κατάλληλα και να κτίσουν ένα καλοσχηματισμένο μυϊκά σώμα.

Σκύλος & Άνθρωπος: Μία αμφίδρομη σχέση αγάπης και αφοσίωσης

Τρέξτε μαζί του, όπως θα τρέχατε εσείς. Του αρέσει να τρέχει μαζί σας, όχι να καταπονείται. Προετοιμαστείτε κατάλληλα όπως θα προετοιμάζατε τον εαυτό σας. Σίγουρα θα αγοράζατε παπούτσια κατάλληλα για τρέξιμο, σίγουρα θα είχατε τον κατάλληλο ρουχισμό για τρέξιμο... Για τον σκύλο σας θα πρέπει να φροντίσετε το ίδιο. θα μπορούσατε να τον εφοδιάσετε με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Άνετο σαμαράκι και λουρί. Θα το χαρεί ιδιαίτερα.

Παρακάτω, παραθέτουμε κάποιες συμβουλές, που θα πρέπει να έχετε υπόψιν σας προτού ξεκινήσετε να τρέχετε με τον σκύλο σας: 

Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο

Όπως κι εσείς πρέπει να συμβουλεύεστε πρώτα τον γιατρό σας για το αν είστε υγιείς ώστε να προπονείστε (καθώς και σε ποιους ρυθμούς), το ίδιο ισχύει και για τον σκύλο σας. Απαραίτητα πρέπει να ενημερώσετε τον κτηνίατρο ότι σκοπεύετε να τρέχετε μαζί με το κατοικίδιό σας, ώστε να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην καρδιά, τους πνεύμονες και τις αρθρώσεις του.

Είναι ο σκύλος σας κατάλληλος για να γίνει... δρομέας;

Ορισμένες φυλές σκύλων είναι ιδανικές για τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων. Για παράδειγμα, τα βεϊμαράνερ, τα βίζλα, τα τεριέ, τα ρετρίβερ, τα χάσκι, τα βέλγικα ποιμενικά και τα μπόρντερ κόλι, είναι κάποιες από αυτές τις φυλές. 

Ο σκύλος αγαπά να τρέχει μαζί μας, ενώ, ταυτόχρονα, μας δίνει και το κατάλληλο κίνητρο.

Προσοχή στη θερμοκρασία περιβάλλοντος

Είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, να είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι, να ντύνεστε ελαφριά και να επιλέγετε διαδρομές σε δάση, ώστε να τρέχετε υπό σκιά. Εάν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 23 βαθμούς υπό σκιά, αποφύγετε την προπόνηση. Επιλέξτε κάποια άλλη δραστηριότητα (π.χ. το κολύμπι) ή ξεκινήστε την προπόνησή σας πολύ πρωί ή αργά το απόγευμα.

Ενυδάτωση
Σημαντική συμβουλή τόσο για εσάς όσο και για τον καλύτερό σας φίλο: Να είστε βέβαιοι ότι έχετε προμηθευτεί άφθονο νερό για εσάς και τον σκύλο σας. Επίσης, να παρατηρείτε τον σκύλο σας κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Σημάδια όπως το να ασθμαίνει ή να ελαττώνει τον ρυθμό του, δείχνουν ότι χρειάζεται διάλειμμα. Επίσης, ο σκύλος σας θα κάνει την… ανάγκη του κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Πάντα να μαζεύετε τις ακαθαρσίες τους. 

Τρέχουμε πάντα με λουρί (οδηγό)

Το να έχετε τον σκύλο σας με λουρί κατά τη διάρκεια της προπόνησης, κρατά τόσο εσάς όσο και εκείνον στον σωστό ρυθμό, καθώς και ασφαλή. Το ιδανικό είναι ένα λουρί 1,5 ή 2 μέτρων, που σας κρατά στη σωστή απόσταση από τον σκύλο.

Φροντίστε τα πέλματα του σκύλου να είναι πάντα καθαρά

Εάν δε χρησιμοποιείτε τα ειδικά διαμορφωμένα παπουτσάκια για σκύλους (για όλα τα τερέν - trail, διαπνέοντα ή/και αδιάβροχα), φροντίστε να απομακρύνετε έπειτα από την προπόνηση τη σκόνη και τη βρομιά, που μπορεί να εισχωρέσει ανάμεσα στα «δάχτυλα» του σκύλου και ίσως προκαλέσουν προβλήματα, όπως ανεπιθύμητες μολύνσεις. 

Πόσο έτοιμοι είστε να ζήσετε με έναν σκύλο;

Σχεδιάστε από πριν τη διαδρομή σας

Εσείς και ο σκύλος σας, θα έχετε μία πιο ευχάριστη εμπειρία εάν σχεδιάσετε τη διαδρομή σας από πριν. Συμπεριλάβετε μέσα σε αυτήν μερικούς χώρους πρασίνου ή υδάτινους χώρους. Υπάρχουν πολλά δάση και πάρκα. Σε όλη τη χώρα υπάρχουν διάφορες διαδρομές με μονοπάτια και χωμάτινοι δρόμοι και παρέχουν ατελείωτες δυνατότητες. Προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε το τρέξιμο σε σκληρές επιφάνειες όπως τσιμέντο και άσφαλτο κ.ά., διότι επιβαρύνονται αρκετά οι αρθρώσεις τους, αφού δεν απορροφούνται αποτελεσματικά οι κραδασμοί. Και το σημαντικότερο... επιλέξτε τον κατάλληλο εξοπλισμό, ώστε να κάνετε το τρέξιμο με τον σκύλο σας, μία ευχάριστη εμπειρία.

Πόσο αναγκαία είναι η συστηματική άσκηση για το κατοικίδιό μας;

Σημάδια υπερθέρμανσης - κόπωσης 
Εάν ο σκύλος σας παρουσιάσει σημάδια, όπως ανεπτυγμένο στρες/τρέμουλο, κατάρρευση ή εμετό: Σταματήστε άμεσα την προπόνηση και αναζητήστε σκιερό μέρος. Δώστε του άφθονο νερό και ακροαστείτε τον σκύλο σας. Καλέστε άμεσα έναν κτηνίατρο.

Τέλος, να θυμάστε ότι πρέπει να αποφεύγεται οποιαδήποτε είδους διόρθωση (τιμωρία). Όλες οι δραστηριότητες που ζούμε με τον σκύλο μας πρέπει να φέρνουν χαρά και ευχαρίστηση, ώστε να θέλουμε να τις ξαναζήσουμε. Και μην ξεχνάτε ότι, ο σκύλος μας δεν εργαλείο, είναι ο άλλος μας εαυτός. Καλό σας τρέξιμο! 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top