Σκύλος & Άνθρωπος: Μία αμφίδρομη σχέση αγάπης και αφοσίωσης

Τι είναι αυτό που τους κάνει μέλη της οικογένειάς μας;

Τους ανθρώπους και τους σκύλους τους, τους χαρακτηρίζει μία μοναδική, ενδιαφέρουσα και δυνατή σχέση, η οποία έχει γίνει αντικείμενο πολλών ερευνών. Τι είναι αυτό, όμως, που μας κάνει να θεωρούμε τους σκύλους ισότιμα μέλη της οικογένειάς μας;

Η πιο τρυφερή σκυλίτσα: Γαυγίζει σε αυτοκίνητα για να περάσουν τα παιδιά

Οι σκύλοι αντιλαμβάνονται και μεταφράζουν με εκπληκτικό τρόπο τη γλώσσα του σώματός μας, «διαβάζουν» τα συναισθήματά μας, ενώ έχουν την ικανότητα να προσφέρουν ανιδιοτελή αγάπη και αποδοχή. Εξάλλου, οι σκύλοι, σε αντίθεση με τους ανθρώπους, είναι πάντα διαθέσιμοι να προσφέρουν τη συντροφιά τους.

Σωματικά και συναισθηματικά οφέλη

Η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ ανθρώπου και σκύλου είναι θεραπευτική με περισσότερους από έναν τρόπους. Έρευνες υποστηρίζουν ότι η διάθεσή μας αλλάζει πιο σύντομα και προς το καλύτερο, όταν συμβιώνουμε με ένα κατοικίδιο. Επιπρόσθετα, ο σκύλος μας παρακινεί για άσκηση, αφού η βόλτα του είναι αναγκαία, και με αυτόν τον τρόπο γυμναζόμαστε, αλλά και κοινωνικοποιούμαστε. 

Πάρε σκύλο… και ζήσε περισσότερο! Τι λένε οι επιστήμονες

Συναισθηματική ωριμότητα στα παιδιά και υπευθυνότητα

Έρευνες υποστηρίζουν ότι ζευγάρια με παιδιά, τα οποία μεγαλώνουν με σκύλο στο σπίτι αναπτύσσουν συναισθηματική ωριμότητα και υπευθυνότητα. Γίνονται πιο προσεκτικά με τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων, αφού μέσα από το σπίτι έχουν διδαχθεί το πώς πρέπει να αφουγκράζονται τα συναισθήματα του κατοικιδίου και ταυτόχρονα να σέβονται τις ανάγκες του και να συμβάλλουν καθημερινά στην ευζωία του. 

Η συμβίωση με ένα κατοικίδιο απαιτεί χρόνο και υπευθυνότητα, καθώς γίνεται πρακτικά μέλος της οικογένειας. Η ευθύνη για τη φροντίδα του σκύλου, λοιπόν, είναι υποχρέωση όλης της οικογένειας και γι’ αυτόν τον λόγο, οι γονείς θα πρέπει να μάθουν στα παιδιά τα πάντα σχετικά με τις ανάγκες του κατοικιδίου. 

Τα οφέλη που μπορούμε να αποκομίσουμε από μία σχέση μεταξύ σκύλου και ανθρώπου γίνονται ορατά μόνο όταν προσφέρουμε κι εμείς με τη σειρά μας, ζεστασιά, αγάπη και αφοσίωση. Οι επαγγελματίες εκπαιδευτές σκύλων μπορούν να σας ενημερώσουν για τις ανάγκες που έχει ένας σκύλος, να σας συμβουλέψουν και να σας καθοδηγήσουν, ώστε να βρείτε δημιουργικούς τρόπους για να επικοινωνήσετε με το κατοικίδιό σας, καθώς και να σας διδάξουν θετικούς τρόπους να το εκπαιδεύσετε.

Οι άνθρωποι εξημέρωσαν τους σκύλους και οι σκύλοι εξημέρωσαν τον άνθρωπο.

Οφείλουμε, τελικά, να παραδεχθούμε ότι η παραπάνω ρήση κρύβει μία μεγάλη αλήθεια... Ίσως, τελικά, αυτή η αμφίδρομη σχέση να είναι και ο λόγος που νιώθουμε τους σκύλους ως ισότιμα μέλη της οικογένειάς μας και η αιτία που ο σκύλος, με τη σειρά του, ρίχνεται με αυτοθυσία σε όποιον κίνδυνο προκύψει, για να «σώσει» τον κηδεμόνα του.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top