Αδέσποτα ζώα: Από πού μπορώ να υιοθετήσω ένα αδέσποτο ζωάκι;

4 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων

Tα αδέσποτα ζώα είναι μέρος της καθημερινότητάς μας / βίντεο open

Τριγυρνούν στον δρόμο μόνα τους, πεινασμένα και φοβισμένα, προσπαθώντας να επιβιώσουν. Η χώρα μας, δυστυχώς, απαριθμεί χιλιάδες αδέσποτα ζώα, τόσο εξαιτίας των ανεξέλεγκτων ζευγαρωμάτων όσο και λόγω της παραμέλησης και της εγκατάλειψής τους από τους κηδεμόνες τους. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, το star.gr σας συμβουλεύει για το τι πρέπει να κάνετε εάν βρείτε ένα εγκαταλελειμμένο ζωάκι στον δρόμο, καθώς και πώς μπορείτε να προσφέρετε σπίτι σε κάποιο από αυτά.

Σκύλος & Άνθρωπος: Μία αμφίδρομη σχέση αγάπης και αφοσίωσης

Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων: Τι γιορτάζουμε σήμερα

Η Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων καθιερώθηκε με πρωτοβουλία των ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων το 2010 για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την τύχη των 600 εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων που υπολογίζεται ότι διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες στον πλανήτη μας. Οι φιλοζωικές οργανώσεις καλούν τον καθένα μας να υιοθετήσει ένα ζώο ή να συνδράμει προγράμματα και καμπάνιες για την προστασία τους.

Τα δικαιώματα των ζώων προστατεύονται από τον νόμο και πρέπει να σεβόμαστε την ύπαρξή τους και να τα προστατεύουμε. Στην Ελλάδα υπάρχουν ποινές σε ό,τι αφορά την κακοποίηση και εγκατάλειψή τους, ανάγοντάς τες σε κακούργημα. Οι ποινές για παραβάσεις όπως αφαίρεση ζωής ζώου είναι κάθειρξη έως 10 έτη και χρηματική ποινή έως 50.000 ευρώ. Για τη διατήρηση και παραμονή ζώου σε κοινόχρηστο χώρο, ή σε κήπο πολυκατοικίας, επιβάλλεται χρηματική ποινή 300 ευρώ ανά ζώο.

Τα τελευταία χρόνια η πολιτεία κάνει μία εύλογη προσπάθεια για να προστατέψει όσο είναι εφικτό αυτές τις ψυχές. Παρόλα αυτά, ο καθένα μας ξεχωριστά, οφείλει και είναι σημαντικό να ενημερωθεί περαιτέρω για το συγκεκριμένο ζήτημα και να συμβάλλει με τον τρόπο του στο να μη ζουν στον δρόμο τα ζώα.

Τι μπορώ να κάνω εάν βρω ένα εγκαταλελειμμένο ζωάκι στον δρόμο;

Βρήκατε ένα αδέσποτο ζωάκι; Διαβάστε τι πρέπει να κάνετε.

  • Σε περίπτωση που φοράει κολάρο, πλησιάστε το ζώο προσεκτικά, διότι μπορεί να είναι φοβισμένο, και ελέγξτε αν έχει ταυτότητα που αναγράφεται το όνομα και το τηλέφωνο του κηδεμόνα του. Εάν ναι, τηλεφωνήστε άμεσα στον κηδεμόνα του ζώου
  • Σε περίπτωση που δεν έχει κολάρο ή στοιχεία επικοινωνίας, σε πρώτη φάση, μπορείτε να του προσφέρετε νερό και φαγητό, ακόμη και προσωρινή στέγη, εάν είναι δυνατό

Πώς να γυμναστείτε παρέα με τον σκύλο σας!

  • Εάν το ζώο φαίνεται άρρωστο και είναι σε κακή κατάσταση, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε έναν κτηνίατρο
  • Ο κτηνίατρος θα κάνει και έναν έλεγχο στο ζώο για να δει εάν έχει μικροτσίπ που περιέχει τα στοιχεία του κηδεμόνα του. 

Σε περίπτωση που χρειαστείτε περιατέρω βοήθεια, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη φιλοζωική οργάνωση που δρα στη γειτονιά σας ή με την Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία για να σας βοηθήσουν στη διαδικασία υιοθεσίας του ζώου ή προσωρινής φιλοξενίας του.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε ποια είναι τα 10 σωστά βήματα ώστε να πλησιάσετε ένα αδέσποτο ζώο

Επιθυμώ να υιοθετήσω ένα αδέσποτο ζωάκι, πού να απευθυνθώ;

Παρακάτω σας παραθέτουμε κάποιους από τους πιο γνωστούς φορείς στους οποίους μπορείτε να απευθυνθείτε, εφόσον αποφασίσατε υπεύθυνα να συμπεριλάβετε στην οικογένειά σας ένα τετράποδο μέλος.

  • Η πλατφόρμα στήριξης φιλοζωικών οργανώσεων Dogs’ Voice συνεργάζεται με πολλές φιλοζωικές, και μπορείτε μέσα από το site της να υιοθετήσετε σκυλάκια.
  • Η Save a Greek Stray είναι μια φιλοζωική, όπου αδέσποτα ζώα περιθάλπονται και περιμένουν τη νέα οικογένεια που θα τα υιοθετήσει. Και ένα κλικ εδώ είναι ό,τι χρειάζεστε για να γνωρίσετε το νέο μέλος της οικογένειάς σας. 
  • Το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ 
  • Το Stray.Gr 
  • Τέλος, παρά το γεγονός ότι δεν είναι επίσημος φορέας, η σελίδα Αδέσποτα προς Υιοθεσία στο Facebook μετράει περισσότερους από 59.000 φίλους που είτε προσφέρουν καταφύγιο σε αδέσποτα ζωάκια και προσπαθούν να τους βρουν σπίτι, είτε ψάχνουν να βρουν ένα ζωάκι για να του προσφέρουν αγάπη. 

Διακοπές με τον σκύλο μας στα ομορφότερα μέρη της Ελλάδας

Τι χρειάζεται ένα οικόσιτο ζωάκι για να είναι ευτυχισμένο;

Όπως μας εξηγεί η Αλεξάνδρα Παπαδά, επαγγελματίας εκπαιδεύτρια σκύλων, κάθε ζωάκι είναι μοναδικό και έχει τις δικές του ανάγκες, οι οποίες είναι απαραίτητο να καλύπτονται, ώστε να είναι ευτυχισμένο μαζί μας και εμείς μαζί του.

Όπως επισημαίνει η κα Παπαδά: «Ιδανικά, προτού προβούμε στην απόκτηση ενός κατοικίδιου ζώου, είναι καλό να κάνουμε μια συζήτηση με έναν επαγγελματία εκπαιδευτή, ο οποίος θα είναι σε θέση να καθοδηγήσει στο τι ζωάκι θα ταιριάξει πιο ιδανικά στην καθημερινότητα και στον τρόπο ζωής μας ή να πάμε μαζί του να γνωρίσουμε και να αξιολογήσουμε κάποιον, π.χ. σκύλο που μας ενδιαφέρει να αποκτήσουμε. 

Είναι σημαντικό να σεβόμαστε τη φύση του ζώου και να του καλύπτουμε τις ανάγκες του, ώστε να διασφαλίσουμε μια αρμονική συμβίωση μεταξύ όλης της οικογένειας»!

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top