Νέες κυκλοφορίες που αξίζει να διαβάσεις αυτό το καλοκαίρι - Μέρος 1ο

12+1 προτάσεις λογοτεχνικών αριστουργημάτων

βιβλία για το καλοκαίρι

Το star.gr και η Γεωργία Χάρδα παρουσιάζουν βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα και θα σας κρατήσουν την καλύτερη συντροφιά στις καλοκαιρινές σας αποδράσεις.

Γιατί μας συναρπάζει η βραβευμένη «Ανωμαλία» του Ερβέ Λε Τελιέ;

Το βέβαιο είναι πως πρόκειται για εκδόσεις με σπουδαίες κριτικές που θα κρατήσουν το ενδιαφέρον σας ζωντανό ως την τελευταία σελίδα.

Το «1984» του Τζωρτζ Όργουελ για πρώτη φορά σε Graphic Novel!

1)    «Απομνημονεύματα του Άιρες» του Μασάντο ντε Ασσίς

Απομνημονεύματα του Άιρες

Tα «Απομνημονεύματα του Άιρες» είναι το κύκνειο άσμα του μεγαλύτερου συγγραφέα της Βραζιλίας, του μόνου μη λευκού συγγραφέα στον κατάλογο των εκατό σημαντικότερων συγγραφέων της Δύσης, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Στο ιδιότυπο και εν πολλοίς αυτοβιογραφικό αυτό μυθιστόρημα υπό μορφή ημερολογίου, πρωταγωνιστής και αφηγητής είναι ο σύμβουλος Άιρες, διπλωμάτης, που επιστρέφει οριστικά από την Ευρώπη στο Ρίο ντε Ζανέιρο, χήρος και άτεκνος, για να ξεκινήσει τη ζωή του ως συνταξιούχου.

Στο ημερολόγιό του καταγράφει και σχολιάζει τη μουντή «νέα ζωή» του, ενώ παρακολουθεί με εμμονή και πάθος τη ζωή του γηραιού αγαπημένου άτεκνου ζεύγους των Αγκιάρ. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ροές, και στη σειρά «Ισπανόφωνοι και πορτογαλόφωνοι συγγραφείς» σε μετάφραση του Νίκου Πρατσίνη.

2)    «H Παρηγοριά των Στρογγυλών Πραγμάτων» του Clemens Setz

Ο  πολυβραβευμένος Clemens Setz είναι μια ιδιαίτερη φωνή της γερμανόφωνης λογοτεχνίας. Τον Απρίλιο του 2020 τιμήθηκε με το βραβείο Heinrich von Kleist. Μάλιστα η επιτροπή τον χαρακτήρισε εξτρεμιστή της λογοτεχνίας με αναρχική φαντασία.

Η παρηγοριά των στρογγυλών πραγμάτων

Στα 20 διηγήματα του που αποπνέουν έντονο ρεαλισμό συναντάμε έναν  νεαρό που ερωτεύεται μια τυφλή γυναίκα που οι τοίχοι του σπιτιού της είναι καλυμμένοι με βωμολοχίες, κάτι που η ίδια αγνοεί. Μια οικογένεια που δέχεται την επίσκεψη ενός οπλισμένου άνδρα που ισχυρίζεται ότι είχε μεγαλώσει στο σπίτι της. Έναν στρατιώτη που ανακαλύπτει έναν φριχτό αστερισμό. Δέντρα κινούνται «σαν καμηλοπαρδάλεις που ονειρεύονται».

Στιγμιότυπα ενός κόσμου που παραπαίει, ιστορίες «γεμάτες ζωντάνια, πνευματώδεις, τραγικές και παρηγορητικές» που ανατρέπουν τις καθημερινές συμβάσεις. Κυκλοφορεί στην εξαιρετική σειρά Aldina των εκδόσεων Gutenberg σε μετάφραση του Χρήστο Αστερίου.

3)    «Λαοί και επιδημίες» του Γουίλιαμ Μακ Νιλ

Με την πανδημία του κορωνοϊού  η ιστορική έρευνα του Μακ Νιλ είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό και διαφωτιστικό επιστημονικό βιβλίο που βοηθάει να κατανοήσουμε πώς οι αρρώστιες και οι ιοί άλλαξαν τον κόσμο. Διαβάζεται εύκολα και δίνει πολλές απαντήσεις σε ερωτήματα που απασχολούν ακόμη και σήμερα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι όταν  πρωτοεκδόθηκε το 1976 έγινε αμέσως best seller. Πετύχαινε  να ερμηνεύσει την εξέλιξη της ανθρωπότητας υπό νέο πλαίσιο: στη συγκεκριμένη περίπτωση, υπό τον αντίκτυπο των μολυσματικών ασθενειών σε λαούς και πολιτισμούς. Ο συγγραφέας ξεκινά από τους προϊστορικούς χρόνους και εξηγεί βήμα βήμα και εξηγεί πώς επήλθαν οι αλλαγές αυτές.

Λαοί και επιδημίες

Από την ευλογιά, που λύγισε τους αυτόχθονες κατοίκους της Αμερικής, μέχρι το σαρωτικό χτύπημα της βουβωνικής πανώλης στην Κίνα και τις ανατροπές που έφερε ο εντοπισμός του AIDS στη Δύση, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο Μακ Νιλ παρακολουθεί τον αντίκτυπο των επιδημιών ως εναλλακτικών οπλικών συστημάτων: η αρρώστια μπορεί, πολλές φορές, να λυγίσει πολιτισμούς που δεν τους λυγίζουν ούτε τα όπλα. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος σε μετάφραση του Γιάννη Βογιατζή.

4)    «Η Κοινωνία της Παρηγοριάς» του Χαν Μπιουνγκ -Τσουλ

Στην Κοινωνία της παρηγοριάς ο Χαν εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο η αλγοφοβία εκδηλώνεται στην κοινωνία μας, αποκλείοντας προκαταβολικά τις συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πόνο, εγκαθιδρύοντας έτσι μια μεταδημοκρατική κοινωνία της παρηγοριάς και της αναλγησίας.

Η κοινωνία της παρηγοριάς

«Ο ιός είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας μας. Φανερώνει σε ποια κοινωνία ζούμε. Σήμερα η επιβίωση αποκτά απόλυτη προτεραιότητα, σαν να βρισκόμαστε σε μια διαρκή εμπόλεμη κατάσταση. Όλες οι ζωτικές δυνάμεις τίθενται στην υπηρεσία της παράτασης της ζωής. Η κοινωνία της παρηγοριάς εμφανίζεται ως κοινωνία της επιβίωσης. […] Ο ιός εισβάλλει στην παρηγορητική ζώνη της ευεξίας και την μετατρέπει σε καραντίνα, στην οποία η ζωή περιορίζεται αποκλειστικά στην επιβίωση. Όσο περισσότερο γίνεται η ζωή επιβίωση, τόσο μεγαλύτερος είναι ο φόβος του θανάτου. […] Η επιδημία καθιστά και πάλι ορατό τον θάνατο, τον οποίο επιμελώς είχαμε απωθήσει και καταχωνιάσει. […] Η παράταση της ζωής με κάθε τίμημα αναδεικνύεται παγκοσμίως σε ύψιστη αξία, η οποία βάζει όλες τις άλλες σε δεύτερη μοίρα. Είμαστε πρόθυμοι να θυσιάσουμε στο όνομα της επιβίωσης όλα όσα κάνουν τη ζωή άξια να βιωθεί.» Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Opera σε μετάφραση του Βασίλη Τσαλή.

5)    «Μαθητευόμενος στωικός» του Γουόρντ Φάρνσγουορθ

Μέσα σε 12 μαθήματα, ο Γουόρντ Φάρνσγουορθ παρουσιάζει συστηματικά την ουσία της στωικής φιλοσοφίας, προσθέτοντας σχόλια που είναι ξεκάθαρα και περιεκτικά.

Μαθητευομενος στωικός

Μια θεμελιώδης ιδέα του στωικισμού είναι ότι μοιάζουμε να περνάμε τη ζωή μας αντιδρώντας άμεσα στα γεγονότα. Αυτή η εικόνα είναι μια αυταπάτη. Αντιδρούμε στις δικές μας κρίσεις και γνώμες, στις δικές μας σκέψεις για τα πράγματα, όχι στα ίδια τα πράγματα. Οι Στωικοί προσπαθούν να γνωρίσουν αυτές τις κρίσεις, να ανακαλύψουν τον παραλογισμό τους και να τις επιλέξουν πιο προσεκτικά.

Σύμφωνα με την Washington Post «Ο Φάρνσγουορθ ενσωματώνει όμορφα τις δικές του παρατηρήσεις σε ένα πλήθος αποσπασμάτων από τον Επίκτητο, τον Σενέκα, τον Μονταίν και άλλους. Δεν είναι μόνο ένα βιβλίο για διάβασμα, είναι ένα βιβλίο επιστροφής, ένα βιβλίο που θα προσφέρει προοπτική και παρηγοριά σε εποχές απόγνωσης και δυστυχίας». Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος.

6)    «Η Φάρμα των Ζώων» του Τζορτζ Όργουελ

Ο Τζορτζ Όργουελ έλεγε για την πρώτη έκδοση της Φάρμας των ζώων ότι «Πρόκειται για την ιστορία μιας επανάστασης που πήρε λάθος δρόμο». Η σκληρή επίθεση του συγγραφέα στον Στάλιν , τον τότε σύμμαχο της Βρετανίας, ήταν και η αιτία που απορρίφθηκε πολλές φορές από τους εκδοτικούς οίκους. Σήμερα αποτελεί ένα εκπληκτικό κλασικό βιβλίο.

Η Φάρμα των Ζώων

Όλα τα ζώα ειναι ίσα, αλλά κάποια ζώα είναι πιο ίσα από άλλα

Όταν τα ζώα καταφέρνουν να ξεφορτωθούν τον καταπιεστικό κύριο Τζόουνς, πιστεύουν ότι όλα τους τα προβλήματα έχουν λυθεί. Όμως γρήγορα θα ανακαλύψουν πόσο διαφθείρει η εξουσία. Η Φάρμα των Ζώων, το κλασικό βιβλίο του George Orwell, μεταμορφώνεται με τις μοναδικές εικόνες του Chris Mould. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος σε μετάφραση της Αργυρώς Πιπίνη.

8)    «Ράφα - Η Ιστορία μου» των Ραφαέλ Ναδάλ και Τζον Κάρλιν

Ένα αντισυμβατικό στοιχείο σ' αυτή τη βιογραφία είναι ότι γράφτηκε στα αγγλικά — μια γλώσσα που ο Ναδάλ δεν χειρίζεται με μεγάλη ευχέρεια, όπως ξέρουν όσοι έχουν ακούσει τις συνεντεύξεις του. Ο Τζον Κάρλιν μίλησε μαζί του στα ισπανικά, και στη συνέχεια επεξεργάστηκε τη μετάφραση στα αγγλικά, δημιουργώντας ένα κείμενο που ρέει αβίαστα.

Ράφα - Η ιστορία μου

 Ένα άλλο στοιχείο που έχει να κάνει με τη δομή του βιβλίου είναι ότι ο Κάρλιν παρεμβάλλει στην πρωτοπρόσωπη αφήγηση του Ναδάλ τη δική του ματιά πάνω στην προσωπικότητα, την οικογένεια, την προπονητική ομάδα, τη σύντροφο, τα συναισθήματα και τις αναμετρήσεις, δίνοντας στο κείμενο μια απρόσμενη λογοτεχνική ζωντάνια. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Opera σε μετάφραση της Αλεξάνδρας Γκολφινοπούλου.

9)    «Η Φάρμα των Ζώων» σε Graphic Novel

Η «Φάρμα των Ζώων» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος για πρώτη φορά σε graphic novel. Με ακρυλικό μελάνι, μετατρέποντας κάθε σελίδα σε αληθινό έργο τέχνης, ο κομίστας και ζωγράφος Odyr έδωσε σχήμα και χρώμα!

Σύγχρονο κλασικό, ένα από τα πιο διάσημα έργα μυθοπλασίας του 20ού αιώνα, λαμβάνει ζωή και κίνηση με αυτή την εξαιρετική διασκευή για όλες τις ηλικίες.

Η Φάρμα των Ζώων 2

Γραμμένο εν μέσω του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και δημοσιευμένο το 1945, το έργο του Τζωρτζ Όργουελ αποτελεί μια απ’ τις πιο συναρπαστικές αφηγήσεις της εποχής μας, μια οικουμενική αλληγορία για τους μηχανισμούς της εξουσίας και τις αδυναμίες που οδηγούν στη διάβρωση και στον εκφυλισμό των μεγάλων ιδεών και σχεδίων πολιτικής επανάστασης.

10)    «Ο Λόφος που ανεβαίνουμε» της Αμάντα Γκόρμαν

Στις 20 Ιανουαρίου 2021 η 22χρονη Αφροαμερικανή Αμάντα Γκόρμαν έγινε σύμβολο ελπίδας και αισιοδοξίας για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. 

Ο λόφος που ανεβαίνουμε

Απαγγέλλοντας το ποίημά της «Ο Λόφος που Ανεβαίνουμε» στην ορκωμοσία του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, απηύθυνε ένα οικουμενικό κάλεσμα για ένα φωτεινότερο, γενναίο μέλλον.

Η  έκδοση αποτυπώνει ακριβώς αυτή τη στιγμή, όπου η φωνή μιας νεαρής ποιήτριας μας προσφέρει κουράγιο, παρηγοριά αλλά και έμπνευση για ν’ αλλάξουμε τον κόσμο. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις

11)    «Η Λέσχη Φόνων της Πέμπτης» του Richard Osman

Σε έναν γαλήνιο οικισμό ευγηρίας στη βρετανική ύπαιθρο, μια ετερόκλητη παρέα μαζεύεται κάθε Πέμπτη και ασχολείται με παλιούς φακέλους ανεξιχνίαστων φόνων. Όταν όμως μια άγρια δολοφονία συμβαίνει σε απόσταση αναπνοής, η Λέσχη Φόνων της Πέμπτης έχει ν’ αντιμετωπίσει μια πραγματική υπόθεση. Όχι απλώς κιτρινισμένες, μουντζουρωμένες σελίδες γραφομηχανής μιας άλλης εποχής· μια αληθινή υπόθεση, ένα αληθινό πτώμα, και, κάπου στον έξω κόσμο, έναν αληθινό δολοφόνο.

Η Λέσχη Φόνων της Πέμπτης

Η Ελίζαμπεθ, η Τζόις, ο Ιμπραΐμ και ο Ρον μπορεί να κοντεύουν τα ογδόντα, αλλά ακόμη το λέει η καρδιά τους. Θα καταφέρει αυτή η ανορθόδοξη αλλά ευφυέστατη συμμορία να συλλάβει τον δολοφόνο προτού να είναι πολύ αργά. Το μπεστ σέλερ του Richard Osman κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

12)    «Το Σανατόριο» της Σάρα Πιρς

Όταν η ντετέκτιβ Έλιν Γουόρνερ λαμβάνει μια πρόσκληση από τον αποξενωμένο αδελφό της να γιορτάσουν τον πρόσφατο αρραβώνα του σε ένα χειμερινό θέρετρο, δεν μπορεί παρά να τη δεχτεί. Φτάνοντας όμως στο Λε Σομέ, εν μέσω μιας απειλητικής χιονοθύελλας, η Έλιν αμέσως νιώθει νευρικότητα.

Το Σανατόριο

Παρά το ειδυλλιακό σκηνικό, τόσο ο χώρος όσο και ο αδελφός της, Άιζακ, την αγχώνουν. Και όταν ξυπνούν, το επόμενο πρωί, η αρραβωνιαστικιά του έχει εξαφανιστεί. Ενώ η χιονοθύελλα μαίνεται αποκλείοντας την πρόσβαση στο ξενοδοχείο και η γυναίκα παραμένει άφαντη, οι ένοικοι του ξενοδοχείου αρχίζουν να πανικοβάλλονται…Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

13)    «Πώς να είσαι υπέροχος» - «Πώς να ζεις τέλεια χωρίς να είσαι τέλειος»

Υπέροχε άνθρωπε, απελευθέρωσε την εσωτερική σου ενέργεια και λάμψε!

Είτε έχεις παγιδευτεί σε μια ρουτίνα και χρειάζεσαι έμπνευση για να κάνεις νέα αρχή, είτε ψάχνεις καθοδήγηση για να κατακτήσεις την ευτυχία, αυτό το βιβλίο είναι για σένα. Περιλαμβάνει συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να δείχνεις τον καλύτερό σου εαυτό κάθε μέρα, ακόμα κι όταν όλα πάνε στραβά.

Πώς να είσαι υπέροχος - Πώς να ζεις τέλεια χωρίς να είσαι τέλειος

Σπάσε τα δεσμά της τελειομανίας και άρχισε ν’ αγαπάς περισσότερο τον εαυτό σου!

Νιώθεις κοινωνική πίεση να έχεις την τέλεια ζωή, την τέλεια δουλειά και το τέλειο κορμί; Δίνεις έμφαση στα ελαττώματά σου και υποτιμάς τις δυνάμεις σου; Τότε αυτό το βιβλίο είναι για σένα. Περιλαμβάνει συμβουλές, τεχνικές και θετικές ρήσεις για να σταματήσεις να αμφισβητείς τον εαυτό σου και να του φέρεσαι με καλοσύνη. Κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ψυχογίος.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top