Γιατί μας συναρπάζει η βραβευμένη «Ανωμαλία» του Ερβέ Λε Τελιέ;

Το βραβευμένο με Γκονκούρ 2020 βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Όpera

Η «Ανωμαλία» του Ερβέ Λε Τελιέ

«Η Ανωμαλία» χάρισε στον Ερβέ Λε Τελιέ, πρόεδρο του Εργαστηρίου Δυνητικής Λογοτεχνίας (OuLiPo),  το Γκονκούρ 2020 που είναι και η σπουδαιότερη τιμή των γαλλικών γραμμάτων.

Το «1984» του Τζωρτζ Όργουελ για πρώτη φορά σε Graphic Novel!

Αρχικά διαβάζοντας το έχεις την εντύπωση ότι πρόκειται για  μια σειρά διηγημάτων με δεκάδες πρωταγωνιστές που  παρελαύνουν  από τις 385 σελίδες του. Ο πρώτος χαρακτήρας, που μας συστήνεται, είναι ένας πληρωμένος δολοφόνος. Τη σκυτάλη παίρνει ένας αρχιτέκτονας με τη σύντροφο του, στη συνέχεια  μία δικηγόρος, ένας ετοιμοθάνατος πιλότος, ένας τραγουδιστής ,ένα κοριτσάκι με την οικογένεια του και διάφοροι άλλοι χαρακτήρες. Όλα τα πρόσωπα περιπλέκονται στις σελίδες του βιβλίου και όλους τους ενώνει ένα αλλόκοτο γεγονός που συμβαίνει τον Μάρτιο του 2021 κατά τη διάρκεια μιας πτήσης από το Παρίσι προς τη Νέα Υόρκη. Λίγο αργότερα οι ίδιοι επιβάτες βιώνουν μια δυσάρεστη εμπειρία που ανατρέπει τη ζωή τους. Ο συγγραφέας  χαίρεται ν' αποπροσανατολίζει και να  οδηγεί τον αναγνώστη αλλού.

« Η Ανωμαλία  θέτει ερωτήματα  και αφήνει τον αναγνώστη να δώσει τη δική του εκδοχή»

Στις σελίδες του βιβλίου του Τελιέ ,θα εντοπίσετε πολλά λογοτεχνικά είδη.Το  αστυνομικό , το κατασκοπευτικό ,την περιπέτεια , το ερωτικό ,το θρίλερ και το ψυχολογικό μυθιστόρημα...

Η επιστήμη, η φιλοσοφία και η θεολογία αναμειγνύονται, αλληλεπιδρούν και αντηχούν η μία πάνω στην άλλη χωρίς να παραβιάζουν τα όριά τους. Το πιο συναρπαστικό είναι ότι η Ανωμαλία θέτει ερωτήματα χωρίς να δίνει απαντήσεις, αφήνει στον αναγνώστη την τελική επιλογή για να δώσει τη δική του εκδοχή.

3 σπουδαία θεατρικά έργα από τις εκδόσεις Δωδώνη

Διαβάστε ένα απόσπασμα:

«Το αεροπλάνο γνωρίζει δέκα ατελείωτα δευτερόλεπτα ελεύθερης πτώσης προτού εισχωρήσει στο χειρότερο σημείο του σωρειτομελανία, στα νοτιοδυτικά της στήλης, παίρνοντας μιαν απίστευτη κλίση, μια γωνία τριάντα μοιρών όπως του επιβάλλει το σύστημα αυτόματης πλοήγησης που υποκαθιστά το χειριστήριο. Αμέσως το Boeing περιστρέφεται μέσα σε στροβιλώδη ρεύματα νεφών, την ίδια στιγμή το κόκπιτ φωτίζεται επειδή πέφτει η νύχτα, σκέτη πίσσα, κι ακούγεται ένας τρομερός πάταγος: εκατοντάδες τεράστιοι χαλαζόκοκκοι γαζώνουν τα τζάμια, αφήνοντας εδώ κι εκεί χαρακιές στο γυαλί ασφαλείας. Λίγες στιγμές που μοιάζουν δίχως τέλος και, παρά τις ριπές του ανεμοστρόβιλου, το Boeing ξαναβρίσκει το ανοδικό θερμό ρεύμα και λίγη άνωση? αυτή τη φορά, είναι μια έντονη αίσθηση συντριβής όπως στο μεγάλο οχτάρι».

«Ο συγγραφέας χαίρεται ν' αποπροσανατολίζει τον αναγνώστη και να τον οδηγεί αλλού»

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Hervé Le Tellier (Ερβέ Λε Τελιέ) γεννήθηκε το 1957 και ζει (από τότε) στο Παρίσι. Έχει γράψει μυθιστορήματα (Ο κλέφτης της νοσταλγίας, Ινουκσούκ), διηγήματα (Οι σονάτες των μπαρ, Μερικοί σωματοφύλακες), καθώς επίσης και πολύ σύντομα κείμενα, μεταξύ αφορισμού και άσκησης ύφους (Όλα τα μανιτάρια τρώγονται, 99+1 απόψεις για την Τζοκόντα). Δημοσίευσε την πρώτη του ποιητική συλλογή, Zindien, αφιερωμένη στον μοναχογιό του Μελβίλ. Συγγράφει λιμπρέτα για όπερες και είναι μέλος του OULIPO (εργαστήρι δυνητικής λογοτεχνίας), μια ομάδα που συγκεντρώνει μαθηματικούς και συγγραφείς και ιδρύθηκε το 1960 από τον Raymond Queneau και τον Franηois Le Lyonnais. Του αρέσουν οι μελαχρινές γυναίκες, τα μακαρόνια al dente και το κόκκινο κρασί, όχι κατ' ανάγκην με αυτή τη σειρά.

Νέες εκδόσεις παιδικών βιβλίων που ξεχωρίσαμε

«Η Ανωμαλία» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Opera, σε εξαιρετική και προσεγμένη μετάφραση του Αχιλλέα Κυριακίδη.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top