«Για θύμισέ μου»: Η ταινία από την Ελλάδα που κατακτά όλα τα φεστιβάλ!

Πραγματεύεται τη σχέση φροντιστών και ασθενών με Αλτσχάιμερ

Τον Οκτώβριο του 2019 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό η ταινία «Για θύμισέ μου» που πραγματεύεται τη σχέση φροντιστών και ασθενών με Αλτσχάιμερ. Η ανταπόκριση του κοινού από την πρώτη στιγμή ήταν μοναδική. Η ταινία καθ’ όλη τη διάρκεια της καραντίνας, συμμετείχε και διαγωνίστηκε σε διαδικτυακά και όχι μόνο φεστιβάλ κινηματογράφου σε όλο τον κόσμο (με τον τίτλο Remind Me) και έχει αποσπάσει μέχρι στιγμής 15 βραβεία σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία. Παράλληλα διαγωνίζεται σε διάφορα ανεξάρτητα διεθνή Φεστιβάλ με συμμετοχές από όλο τον κόσμο.

ΤΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΘΥΜΙΣΕ ΜΟΥ

Βραβεία – Διακρίσεις

New Jersey Film Awards June 2021

Best Feature Film (Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους)

Best Actress (Καλύτερη Γυναίκα Ηθοποιός) Ανδριανή Αγγελιδάκη

South America Awards June 2021 Brazil

Best Supporting Actress – Ανδριανή Αγγελιδάκη

Social Impact Award Feature Film - Μαρία Σβολιαντοπούλου & Αντώνης Ρενιέρης

Best Sound Design - Μάνος Συγλέτος

Hong Kong Indie Film Festival May 2021

Γενικό βραβείο Καλύτερης Γυναίκας Ηθοποιού (Best Actress in a Feature Film) – Αμαλία Ζαργιανάκη & Ανδριανή Αγγελιδάκη

Actors Awards Los Angeles May 2021

Καλύτερη Γυναίκας Ηθοποιός σε Δραματική Ταινία Μεγάλου Μήκους (Best Actress in a Drama) – Αμαλία Ζαργιανάκη

The Independent Awards London May 2021

Καλύτερη Γυναίκα Ηθοποιός (Best Actress) – Αμαλία Ζαργιανάκη

Hollywood Indie Film Awards May 2021

Απέσπασε τα βραβεία:

Καλύτερη Πρωτότυπη Ιστορία (Best Original Story) - Μαρία Σβολιαντοπούλου

Καλύτερη Γυναίκα Ηθοποιός (Best Actress) - Αμαλία Ζαργιανάκη Best Makeup & Hairstyling - Κατερίνα Πάνου & Έλσα Τσαουσάκη

Brazil International Monthly Independent Film Festival (www.bimiff.com) Rio De Janeiro για το μήνα Μάρτιο 2021 και απέσπασε 3 βραβεία, Καλύτερη Γυναίκα Ηθοποιός σε ταινία Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους (Αμαλία Ζαργιανάκη) Καλύτερος Άνδρας Ηθοποιός σε ταινία Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους (Πέτρος Φαρσαράκης ) και βραβείο για το Καλύτερο Sound Design σε ταινία Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους ( Μάνος Συγλέτος) 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κρήτης & Awards (Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας Αύγουστος 2020). Απέσπασε το βραβείο μοντάζ (Μανόλης Τσουρουνάκης), βραβείο καλύτερου αυθεντικού τραγουδιού (Σύνθεση-ερμηνεία Βούλα Στρατάκη σε στίχους της Δέσποινας Σπαντιδάκη) καθώς επίσης και το Βραβείου Κοινού Καλύτερης Ταινίας Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους, για το οποίο ψήφισε το κοινό διαδικτυακά.

«Για θύμισέ μου - Μια ταινία για το Αλτσχάιμερ» της Μαρίας Σβολιαντοπούλου

Σκοπός της ταινίας είναι η επιβράβευση των φροντιστών των ανθρώπων που νοσούν, καθώς και να ενημερώσει το κοινό και να τους προτρέψει να οικειοποιηθούν και να εξοικειωθούν με τη νόσο.

Υπόθεση:

Όλα ξεκινούν όταν ένα «γκρουπ θέραπι» φροντιστών ατόμων με Αλτσχάιμερ συναντιέται με σκοπό να μιλήσει για τους φόβους, τις ενοχές, τις άσχημες και καλές στιγμές που έζησε. Μέσα στην ομάδα αυτή βρίσκεται η Ελένη. Πρόκειται για μία νέα φροντιστή, που δεν μπορεί να δεχτεί πως η μητέρα της δεν θα την θυμάται. Στιγμές έντονης αγωνίας και πόνου διαδραματίζονται και πρωταγωνιστούν στη ζωή της. Όχι όμως για πολύ. Γιατί κάποια στιγμή φτάνει η ώρα της αποδοχής…

Το «Για θύμισέ μου» αποτελεί την πρώτη ταινία μεγάλου μήκους στην Ελλάδα που πραγματεύεται και προσεγγίζει τη νόσο Αλτσχάιμερ. Την προσπάθεια αγκάλιασαν και πολλοί καταξιωμένοι ηθοποιοί με ειδικές guest συμμετοχές σε πολύ ιδιαίτερους ρόλους, μεταξύ των οποίων ο Γιώργος Κιμούλης, Γιάννης Ζουγανέλης, ο Κώστας Αποστολάκης, η Κάρμεν Ρουγγέρη, ο Γιώργος Χρανιώτης, η Τάνια Ρόκκα και ο Γιάννης Τσουρουνάκης, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά της δημιουργού και επισκέφτηκαν το νησί για τις ανάγκες των γυρισμάτων τα οποία ολοκληρώθηκαν τον Απρίλιο του 2019.

Όλα τα έσοδα από τις προβολές στις οποίες ήταν αρωγός έχουν διατεθεί στην Αλληλεγγύη Ηρακλείου Εταιρία Alzheimer και υγιούς Γήρανσης.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Ηράκλειο στις 30 Οκτωβρίου 2019 στην κατάμεστη αίθουσα του κινηματοθέατρου Αστόρια. Τη βραδιά παρουσίασε η διακεκριμένη δημοσιογράφος Ειρήνη Νικολοπούλου και την ταινία προλόγισε ο μεταφραστής και συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ.

Ακολούθησαν sold out προβολές σε όλη την Κρήτη και την Αθήνα, ενώ το Φεβρουάριο ξεκίνησε το ταξίδι της στη βόρεια Ελλάδα. Πραγματοποιήθηκαν προβολές στα Ιωάννινα, τα Τρίκαλα, τη Λάρισα, το Βόλο, τα Γρεβενά, την Κοζάνη με μεγάλη επιτυχία και πληθώρα κόσμου να συγχαίρει τη Μαρία και την ομάδα της για την προσπάθεια και το άρτιο αποτέλεσμα.

Προγραμματίστηκαν επιπλέον προβολές σε Θεσσαλονίκη, Πελοπόννησο και σε άλλες πόλεις και νησιά της χώρας, οι οποίες όμως αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας.

Συντελεστές:

Σενάριο: Μαρία Σβολιαντοπούλου Σκηνοθεσία: Αντώνης Ρενιέρης / Σβολιαντοπούλου Μαρία

Ηχοληψία: Μάνος Συγλέτος, Άλεξ Κουναλάκης Κάμερα: Μάνος Λιανδρακης

Μοντάζ: Μάνος Τσουρουνάκης Graphics Design: Θοδωρής Δούσμανης, Άρης Βεισάκης Make up artist: Κατερίνα Πάνου Βοηθός μακιγιάζ : Paula Alexandra Iftimiciuc , Σέβη Μακρακη Hair Stylist: Έλσα Τσαουσάκη, Μαρίνα Παπαδακη Styling: Βέρα Μαθιουδακη Σκηνογραφία: Γιάννα Καλαιτζάκη, Βασιλικού Ελένη Φωτογραφίες πλατό: Στέλλα Βαρδάκη, Μαρία Δακανάλη, Παύλος Βερίγος Νομική Σύμβουλος: Έφη Δρακογιαννάκη Βοηθός Παραγωγής: Φωτεινή Στεφανάκη Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Χρήστος Αδαμάκης

Πρωταγωνιστούν: Ανδριανή Αγγελιδάκη, Αμαλία Ζαργιανάκη

Τους ρόλους υποδύθηκαν οι:

Πέτρος Φαρσαρακης, Γιώργος Κανάκης, Σταυρούλα Μηλιου, Λιλιάνα Νιταδωρακη, Γιάννης Σταρίδας, Νίκος Τζουλιαδακης, Εύα Καλμπακη, Γιώργος Γιαννακοπουλος, Χαρά Χειλαδάκη, Γιώργος Κανάκης, Πάνος Ιωαννιδης, Ξανθίππη Βουτσαλα, Γιάννης Σουγκλακος, Κώστας Βεζυράκης, Μαρία Χαλαμπαλακη, Ειρήνη Τζιράκη, Ιωάννα Χωματά, Γιώργος Φραγκιαδάκης, Χάρης Σουλτάτος, Χρυσά Κυρατζη

Το τραγούδι των τίτλων έχουν επιμεληθεί η Δέσποινα Σπαντιδάκη στους στίχους και η Βουλα Στρατάκη στη μουσική και το τραγούδι.

Το soundtrack ερμηνεύουν οι Bouche Fermee σε σύνθεση της Μαρίας Γούβαλη με πρωτότυπη μουσική, εμπνευσμένη από το σενάριο και τη θεματολογία της ταινίας (βρίσκεται διαθέσιμο στο YouTube).

Η προσπάθεια είναι 100% εθελοντική, συμμετείχαν πάνω από 80 εθελοντές και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ηρακλείου, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πανελλήνιου Οργανισμού Νόσου Alzheimer, της Εταιρίας Alzheimer Αθηνών της Αλληλεγγύης Ηρακλείου Εταιρία Alzheimer και υγιούς Γήρανσης και της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Αλτσχαϊμερ & Συγγενών Διαταραχών Βόλου.

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Ομίλου Κρήτη Tv και entospolis.gr στην επικοινωνία.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top