10+1 βιβλία που θα διαβάσουμε σε αυτή την καραντίνα (Μέρος Β')

Οι προτάσεις του star.gr που θα σας κρατήσουν συντροφιά

11 βιβλία για να διαβάσεις στην καραντίνα

Νέες εκδόσεις σημαντικών βιβλίων θα μας κρατήσουν συντροφιά και σε αυτή την καραντίνα. Πρόκειται για συναρπαστικά βιβλία που «σκαλίζουν» πληγές του παρελθόντος, μέσα από τη μοναδική πένα της Tessa Hadley. Βιβλία που μας εξηγούν επιστημονικά την κατάσταση που βιώνουμε, αλλά μας παρουσιάσουν και ανάλογες καταστάσεις όπου μια γρίπη μαστίζει το Μεξικό.

Στη συνέχεια θα ταξιδέψουμε σε παραμυθένιους τόπους του Γεώργιου Βυζυηνού και λίγο αργότερα θα προσγειωθούμε στη σκληρή πραγματικότητα μέσα από την αυτοβιογραφία ενός ανθρώπου που έζησε την τρέλα του Πινοσέτ, του Λουίς Σεπούλβεδα.

Θα συνειδητοποιήσουμε γιατί ο Σαρτρ θεωρούσε ότι ο άνθρωπος είναι ελεύθερος, αλλά θέλει να φαν­τάζεται τον εαυτό του δέσμιο και θα γνωρίσουμε έναν εκπληκτικό σκύλο που θα αλλάξει τη ζωή του ιδιοκτήτη του για πάντα.

Τέλος, θα διαβάσουμε το αφήγημα της Μαρίας Αθανοσοπούλου που χωρίς μελοδραματισμούς αλλά με ρεαλισμό, μας διηγείται μια προσωπική μάχη που έδωσε και κατάφερε να την κερδίσει, για να συνειδητοποιήσουμε ότι η ζωή είναι δώρο και μάλιστα μαγικό.

Ό,τι και να επιλέξετε καλή σας ανάγνωση!

12 βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στη νέα καραντίνα

«Το Παρελθον» της Tessa Hadley

Η Τessa Hadley έχει χαρακτηριστεί ως η συγγραφέας που εμπιστεύεται ο αναγνώστης και θεωρείται ασυναγώνιστη «όταν διηγείται οικογενειακά δράματα» σύμφωνα με τον Independent και όχι άδικα.

Το «Παρελθόν» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg στην εξαιρετικά αγαπημένη σειρά «Aldina» σε μετάφραση της Μαρίας Αγγελίδου. Το παρελθόν εισβάλλει βίαια στο παρόν όταν τέσσερα αδέρφια συναντιούνται στο πατρικό τους σπίτι, το μοναδικό στοιχείο που ενώνει τις πολύ διαφορετικές ζωές τους. Στο σπίτι αυτό έχουν περάσει πολλά καλοκαίρια και εκεί τους είχε αφήσει και η μητέρα τους όταν ο πατέρας τους την εγκατέλειψε. Αυτή η φορά όμως είναι ίσως η τελευταία που το επισκέπτονται, μια και το σπίτι πιθανότατα θα πουληθεί.

«Η Μέρα Χωρίς Όνομα»: Όταν η σιωπή καταστρέφει μία ολόκληρη οικογένεια

Οι δύο μεγαλύτερες, η Χάριετ, πρώην επαναστάτρια, και η Άλις, ρομαντική ψυχή, δεν έχουν δικές τους οικογένειες. Η Φραν, η μικρότερη, έχει έρθει μαζί με τον εξάχρονο γιο και την εννιάχρονη κόρη της. Σε λίγο φτάνει και ο αδελφός τους Ρόλαν, ένας «ποπ φιλόσοφος», τον οποίο οι τρεις αδελφές εξακολουθούν να βλέπουν σαν αδέξιο παιδάκι, παρά τις συνεχείς προσπάθειές του να τονίσει τις επιτυχίες που είχε στη ζωή του.
Μαζί του φέρνει την έφηβη κόρη του Μόλι και την τρίτη σύζυγό του, την Πιλάρ, μια Αργεντινή δικηγόρο, την οποία οι αδελφές δεν καταφέρνουν να συμπαθήσουν. Στην παρέα προστίθεται και ο Κασίμ, ο πακιστανικής καταγωγής, γιος του πρώην φίλου της Άλις, ο οποίος προσπαθεί να γοητεύσει τη Μόλι.

Τα τέσσερα αδέλφια θυμούνται το παρελθόν και την ιστορία του «επαναστάτη» μπαμπά τους και της λίγο χίπισσας μαμάς τους τη δεκαετία του 1960· νοσταλγούν τις μέρες κοντά στη γιαγιά τους και τον παππού τους· εντυπωσιάζονται από το πόσο ταυτοχρόνως γνωρίζουν και δεν γνωρίζουν ο ένας τον άλλο.

Εντάσεις και συγκρούσεις που συγκαλύπτονται χρόνια αρχίζουν να έρχονται στην επιφάνεια και απειλούν δεσμούς που θεωρούνταν κάποτε ακατάλυτοι.

«Ο σκύλος μου ο Ηλίθιος», του Τζων Φάντε

«Ο σκύλος μου ο Ηλίθιος» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δώμα σε μετάφραση του Θάνου Σαμαρτζή. Γράφτηκε στα τέλη της δεκαετίας του '60... τότε που ο συγγραφέας αντιμετώπιζε σημαντικά προβλήματα με τον διαβήτη που στο τέλος τον οδήγησε στην τύφλωση και στον ακρωτηριασμό των δυο ποδιών του.

Το βιβλίο του δημοσιεύτηκε μετά τον θάνατο του, το 1985.

Πρόκειται για μια συναρπαστική ιστορία όπου ο συγγραφέας βλέπει τον κόσμο μέσα από τα μάτια του πρωταγωνιστή του, Χένρι Μολίσε, ξεγυμνώνοντας τις φοβίες και τα προβλήματα του άντρα της μέσης ηλικίας που νιώθει να τον αμφισβητούν οι πάντες.

«Mένουμε Σπίτι» και διαβάζουμε σπουδαία θεατρικά έργα

Και τότε, αναπάντεχα, ένας τεράστιος, εκκεν­τρικός σκύλος εγκαθίσταται με το στανιό στο σπίτι και δεν λέει να ξεκουμπιστεί.

Μέσα από τον σκύλο που έρχεται απροσδόκητα στη ζωή του βλέπει ποιος θέλει να είναι...

Η νουβέλα του Φάντε είναι μια σπουδή στην ανδρική ψυχή! Παρουσιάζει την ανάγκη για αγάπη και επιβεβαίωση και συνάμα τον φόβο της αποτυχίας  και της μοναξιά.

«Η τρέλα του Πινοτσέτ» του Λουις Σεπούλβεδα

Ο σπουδαίος Χιλιανός συγγραφέας Λουίς Σεπούλβεδα πέθανε σε ηλικία 70 ετών από τον κορωνοϊό, όμως το σπουδαίο του έργο είναι εδώ για να μας θυμίζει πόσο σημαντικός ήταν. Ο Σεπούλβεδα είχε εξορισθεί από τη δικτατορία του Αουγκούστο Πινοτσέτ και στο βιβλίο του «Η Τρέλα του Πινοσέτ» εξιστορεί στιγμές που έζησε και δεν ξέχασε ποτέ. Ξεχώρισα ένα απόσπασμα από τις στιγμές που περιγράφει στο έργο του που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Opera σε μετάφραση του Αχιλλέα Κυριακίδη και αξίζει να το διαβάσουμε.

Δέκα διαμάντια της ισπανόφωνης λογοτεχνίας

«Απ' όλους όσοι μας λείπουν, μένουν κάτι λίγες φωτογραφίες, φέτες ζωής που καταψύχονται τη στιγμή του «κλικ», ενώ η ζωή συνεχίζεται, η ίδια ζωή που μας μάζευε όλους στον κήπο του σπιτιού, δίπλα στην ψησταριά, με την αυλόπορτα ανοιγμένη διάπλατα· σ' ένα πάρκο με το παιδί καθισμένο στα πόδια μας, το ίδιο αυτό το παιδί που ψάχνει  σήμερα· σε μια συγκέντρωση αναγκαία όσο η χαρά, και μαζί με άλλους που επίσης μας λείπουν.

Είναι επικίνδυνες αυτές οι φωτογραφίες, ανατρεπτικές όπως καθετί ανησυχητικό, διαπεραστικές όπως η δίψα για ζωή, βλάσφημες όπως κάθε πίστη σε οτιδήποτε· κυρίως, όμως, είναι φωτογραφίες ανδρών και γυναικών που κρατούν αποφασιστικά τη μοίρα τους στα χέρια τους, περήφανα ένοχοι για τα νιάτα τους και για τη λαχτάρα τους για δικαιοσύνη
»

«Το βέλος του Απόλλωνα» του Νικόλα Χρηστάκη

Το «Βέλος του Απόλλωνα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος και αποτελεί μια καθηλωτική μελέτη της επίδρασης της πρόσφατης πανδημίας που σάρωσε την κοινωνία μας, και του τρόπου με τον οποίο θα εξελιχθεί η αποκατάσταση τα επόμενα χρόνια. Αντλώντας στοιχεία από κοσμοϊ­στορικές επιδημίες (οι οποίες, ωστόσο, έχουν μείνει αμυδρά στη μνήμη μας), από σύγχρονες αναλύσεις και από πρωτοποριακές έρευνες από ένα ευρύ φάσμα επιστημών, ο δημοφιλής συγγραφέας, ιατρός, κοινωνιολόγος και ειδικός στη δημόσια υγεία Νίκολας Α. Χρηστάκης διερευνά τι σημαίνει να ζεις σε μια εποχή επιδημίας – μια εμπειρία που είναι παράδοξα ασυνήθιστη στη συντριπτικά μεγαλύτερη πλειοψηφία των ανθρώπων που ζουν σήμερα, αλλά θεμελιώδης για το είδος μας.

Προβάλλοντας νέα, προκλητικά επιχειρήματα και ζωντανά παραδείγματα από την ιατρική, την ιστορία, την κοινωνιολογία, την επιδημιολογία και τη γενετική, «Το βέλος του Απόλλωνα» συλλαμβάνει αυτό που συμβαίνει όταν η μεγάλη δύναμη ενός θανατηφόρου μικροβίου συναντά τη μακροχρόνια πραγματικότητα της εξελιγμένης κοινωνικής φύσης μας.

«Ο υπαρξισμός είναι ένας ανθρωπισμός» του Ζαν Πωλ Σαρτρ

Ο ανθρωπισμός στον οποίο αναφέρεται ο Σαρτρ, είναι αυτό που δίνει έμφαση στην αξιοπρέπεια των ανθρώπων, και τονίζει την κεντρική θέση της ύπαρξης ελεύθερης επιλογής στη δημιουργία των αξιών. 

Ο Σαρτρ έδωσε τη διάλεξη «Ο υπαρξισμός είναι ένας ανθρωπισμός» τον Οκτώβριο του 1945, θέλοντας να παρου­σιάσει σε συνο­πτική μορφή τις βασικές θέσεις της φιλοσοφίας του και να την υπερασπιστεί απέναντι σε ορισμένες συχνές παρανοή­σεις. Η διάλεξη δόθηκε από στήθους και κυκλοφόρησε ως βιβλίο λίγο αργότερα, ελάχιστα επανεπεξεργασμένη.

Δώδεκα φιλοσοφικά αναγνώσματα που μπορούν να μας κάνουν σοφότερους

Το βιβλίο αναδείχτηκε ως το πιο πολυδιαβασμένο, πιθανότατα, φιλοσοφικό κείμενο του 20ού αιώνα.

Ο άνθρωπος είναι ελεύθερος, λέει ο Σαρτρ, αλλά θέλει να φαν­τάζεται τον εαυτό του δέσμιο. Το κάνει αυτό, γιατί θέλει ν’ αποποιηθεί την ευθύνη που συνεπάγεται η ελευθερία του. Οι άνθρωποι πλάθουν φαντάσματα —το θεό, τη μοίρα, τη φύση, την ιστορία, την κοινωνία— που υποτίθεται ότι τους υποχρεώνουν να φέρονται όπως φέρονται.
Όπως λέει ο Σαρτρ, «ο άνθρωπος είναι καταδικασμένος να είναι ελεύθερος». Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δώμα.

«Καλλίμορφη» του Μιχάλη Μανώλιου

Το βιβλίο του Μιχάλη Μανώλιου έχει αυτό που χρειαζόμαστε ειδικά τις ημέρες αυτές: Χιούμορ, ειλικρίνεια ανθρωπιά και φυσικά φρέσκες ιδέες.

Αποτελείται από δέκα πειράματα σκέψης που βλάπτουν σοβαρά την πεζότητα. Άβολες καταστάσεις και διλήμματα για την ύπαρξη, το πολίτευμα, το σώμα, τη φαντασία, το σεξ, την ηθική που φέρνουν στα όρια τους πρωταγωνιστές και την κοινωνία. Δέκα ιστορίες στιγμιότυπα της αέναης μάχης του ανθρώπου με τον εαυτό του.

Να ζήσεις εσύ αντί να ζήσει ο εαυτός σου.
Να σωφρονίσεις έναν δολοφόνο κάνοντάς τον πρωθυπουργό.
Να πείσεις το έμβρυό σου ότι είσαι άξιος να το γεννήσεις.
Να ανακαλύψεις αν είσαι η ομορφιά σου.
Να σμιλέψεις την εκδίκηση σε τρεις συλλαβές κι ένα κορμί.
Να μάθεις αν η μαγεία κρύβεται στα ακροδάχτυλα αγαπημένου.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

«Χρυσά έπη» του Πυθαγόρα

Ο Πυθαγόρας δεν έγραψε τίποτα όσο ζούσε. Ούτε καν το πυθαγόρειο θεώρημα. Κι όμως η γνώση και η σοφία του άλλαξαν τον κόσμο κι έφτασαν ως τις μέρες μας. Απόσταγμα της διδασκαλίας του θεωρούνται τα 71 δίστιχα - πυξίδα για τη ζωή. Λειτουργώντας ως προτροπή, ρίχνουν σε μία κοίτη το ανθρώπινο και το θεϊκό στοι­χείο. Ορίζουν το σημείο σύγκλισης των δύο και μας δείχνουν πώς να κατακτήσουμε την ανώτερη αρετή στην καθημερινή πρακτική μας.

Μια βεντάλια βιβλίων για απαιτητικούς αναγνώστες

Τα «Χρυσά έπη» έγιναν πολύ δημοφιλή και συνέχισαν να αντιγράφονται μέχρι και τον 15ο αιώνα, αλλά και αργότερα. Υπάρχουν χειρόγραφα που δημιουργήθηκαν στην Κάτω Ιταλία, όπου μιλούνταν ελληνικές διάλεκτοι και οι μοναχοί αντέγραφαν διάφορα έγγραφα, όχι αποκλειστικά θρησκευτικά. Ωστόσο, παρά τον αριθμό αντιγράφων που αναφέρονται σε διάφορες πηγές –και που μερικοί τα ανεβάζουν στα 230– πολύ σπάνια εμφανίζεται κάποιο χειρόγραφο σε σχετικές δημοπρασίες.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αιώρα.

«Ένα βιολί στο χρώμα του πάγου» του Δημήτρη Ψαθόπουλου

«Πιστέψαμε πολύ στον Οδυσσέα που κρύβουμε μέσα μας. […] Ξεχάσαμε κι εμείς ότι ο Οδυσσέας έκανε είκοσι χρόνια να επιστρέψει στο σπίτι του και, όταν τα κατάφερε, ήταν μόνος, γυμνός και γέρος».

Ο Πέτρος και ο Ορέστης γνωρίστηκαν στην παραμεθόριο κάποιο χειμώνα με πολύ κρύο και ομίχλη. Δεν συμπαθήθηκαν ποτέ, αλλά κατάλαβαν εγκαίρως ότι χρειάζονταν ο ένας τον άλλο για να φτάσουν εκεί όπου δεν θα μπορούσαν να φτάσουν μόνοι τους. Η συνεργασία τους ήταν τόσο διακριτική που δεν την αντιλήφθηκαν ούτε οι ίδιοι.

Παραλίγο να τα καταφέρουν.

Ενάμιση χρόνο αργότερα, μια μεραρχία Αμερικανών πεζοναυτών στρατοπεδεύει για λίγες μέρες στον κάμπο της Μακεδονίας στο πλαίσιο μιας νατοϊκής άσκησης. Μεταφέρουν ένα φορτίο με εμβόλια για τη γρίπη του Μεξικού – ανθρωπιστική βοήθεια για τη Συρία.

Σε μια χρεοκοπημένη χώρα που έχει σταματήσει τις εισαγωγές και μαστίζεται από τη θανατηφόρα γρίπη, μια παρτίδα εμβόλια είναι πραγματικό χρυσωρυχείο.

Οι δύο άντρες θα αναγκαστούν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να συμμαχήσουν και πάλι. Είναι η τελευταία τους ελπίδα για να ξελασπώσουν. Είναι και μια ευκαιρία για να κλείσουν τους παλιούς λογαριασμούς τους.

Το βιβλίο του Δημήτρη Ψαθόουλου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

«Αιχμάλωτοι των σκέψεων μας» των Άλεξ Παττακό και Ελέιν Ντάντον

Το Νόημα της Ζωής του παγκόσμιας φήμης ψυχιάτρου Βίκτορ Φρανκλ είναι ένα από τα πιο σημαντικά βιβλία της σύγχρονης εποχής. Η εκπληκτική προσωπική ιστορία του Φρανκλ, ο οποίος κατάφερε να βρει νόημα ανάμεσα στις φρικαλεότητες των στρατοπέδων συγκέντρωσης των Ναζί, έχει εμπνεύσει εκατομμύρια ανθρώπους. Ο Φρανκλ απέδειξε ότι πάντα έχεις την ελευθερία να επιλέξεις τη στάση σου – και δε χρειάζεται να είσαι αιχμάλωτος των σκέψεών σου.

Ο Δρ. Άλεξ Παττακός, που παρακινήθηκε από τον Φρανκλ να γράψει το «Αιχμάλωτοι των Σκέψεών μας», και η Ελέιν Ντάντον, ηγέτιδα στην προσωπική καινοτόμο σκέψη, καταδεικνύουν ότι η σοφία του Φρανκλ μπορεί να βοηθήσει αναγνώστες να βρουν νόημα κάθε στιγμή της ζωής τους. Βασισμένοι στο συνολικό έργο του Φρανκλ, επισημαίνουν επτά βασικές αρχές και δείχνουν πώς μπορούν να εφαρμοστούν στην καθημερινή ζωή και εργασία.

Η αναθεωρημένη και εμπλουτισμένη αυτή έκδοση περιλαμβάνει νέες ιστορίες, πρακτικές ασκήσεις, εφαρμογές και σκέψεις από το έργο των συγγραφέων στη ΝΟΗΜΑΤΟλογία. Γιατί, τελικά, όλοι μπορούμε να επωφεληθούμε βάζοντας νόημα στον πυρήνα της ζωής μας, της εργασίας και της κοινωνίας.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

«Το μαγικό δώρο» της Μαρίας Αθανασοπούλου

Η συγγραφέας Μαρία Αθανασοπούλου μέσα από το αφήγημα της με τίτλο «Το μαγικό δώρο» μας κάνει ν' αναρωτηθούμε  πόσο εύκολο τελικά είναι να μιλήσει κανείς γι’ αυτά που τον έχουν σφραγίσει, γι’ αυτά που αλλάξανε τη ροή της ζωής του.

Θα προσφέρει κάτι αυτό το εγχείρημα;

Μέσα από ποιες διεργασίες και με ποιες εμπειρίες ανακαλύπτει κανείς την Ιθάκη;

Μια προσωπική περιπέτεια υγείας που χωρίς μελοδραματισμούς μας οδηγεί αναπόφευκτα στο συμπέρασμα ότι το πιο σημαντικότερο, το πιο μαγικό δώρο είναι η υγεία μας. Και αξίζει κανείς να δώσει μια μεγάλη μάχη για να την κερδίσει όπως άλλωστε έκανε και η ίδια η συγγραφέας.
Ένα δύσκολο ταξίδι που η πρωταγωνίστρια κατάφερε να πραγματοποιήσει με επιτυχία και βγήκε στο φως, πιο δυνατή ,έτοιμη να απολαύσει τις χαρές της ζωής με άλλο μάτι.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη.

8+1 κλασικά και σύγχρονα βιβλία για απαιτητικούς αναγνώστες

«Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» του Γεώργιου Βιζυηνού

Ο Γεώργιος Βιζυηνός δεν παλιώνει, δεν φθείρεται με τον χρόνο. Η ανάγνωση των έργων του, κάθε φορά, ευφραίνει την καρδιά. Τα διηγήματά του, κείμενα υψηλής λογοτεχνικής αξίας, απαράμιλλου γλωσσικού πλούτου και αποκαλυπτικά ψυχογραφήματα, έχουν γίνει ακρογωνιαίος λίθος της λογοτεχνικής μας ιστορίας αλλά και της ελληνικότητας.

Η ποίηση ομορφαίνει τη ζωή: Επιλογή από τα έργα σημαντικών Ελλήνων ποιητών

Ο αφηγητής του διηγήματος, ο εγγονός, περιγράφει αρχικά τις συνθήκες διαβίωσής του στην Πόλη, όταν ήταν ραφτόπουλο του αρχιράφτη της Βαλιδέ Σουλτάνας και περίμενε να του συμβούν όλες οι περιπέτειες που του είχε διηγηθεί ο «κοσμογυρισμένος» παππούς του.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις αγαπημένες εκδόσεις Αιώρα.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top