12 βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στη νέα καραντίνα

Θα σας ταξιδέψουν σε ξένους τόπους και πολιτισμούς

βιβλία για την καραντίνα

Η νέα καραντίνα είναι γεγονός και αυτή τη φορά τα βιβλία θα μας κρατήσουν την καλύτερη συντροφιά. Θα μας κάνουν πιο δημιουργικούς. Μέσα από τις σελίδες τους θα γαληνέψει η ψυχή αφού θα μας ταξιδέψουν σε ξένους τόπους και διαφορετικούς πολιτισμούς μέσα από συνταρακτικές ιστορίες.

Συγκέντρωσα βιβλία που θα  βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη αυτή κατάσταση δημιουργικά και αισιόδοξα. Αναγνώσματα που θα μας «βυθίσουν» σε άλλους κόσμους και σίγουρα θα μας κάνουν  να ξεχάσουμε την απομόνωση.

Συνέντευξη Star.gr: Τα σημαντικά βιβλία που πρέπει να διαβάσετε

 

«Η Σιωπή» του Don DeLillo

Το πολυαναμενόμενο επίκαιρο μυθιστόρημα του κορυφαίου σύγχρονου Αμερικανού συγγραφέα κυκλοφόρησε ταυτόχρονα με την αμερικανική έκδοση σε μετάφραση της Ζωής Μπέλλα-Αρμάου, από τις εκδόσεις Gutenberg. Η Σιωπή του Don Delillo είναι σίγουρα προφητική.

Αναπάντητα ερωτηματικά , εμμονές , συνομωσίες. Ιστορίες ανθρώπων που δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους χωρίς την τεχνολογία.

Ο Ντον ΝτεΛίλο άρχισε να γράφει το νέο του μυθιστόρημα «Η σιωπή» το 2018, πολύ πριν από την τωρινή πανδημία, αλλά η ατμόσφαιρα του έργου αποπνέει την ερήμωση που επικράτησε στους δρόμους του κόσμου, και όχι μόνο της Αμερικής, στη διάρκεια των πρώτων αυστηρών μέτρων για τον έλεγχο του ιού.Στη Σιωπή κυριαρχούν η απώλεια του πραγματικού χρόνου και της διαχείρισης της μνήμης, μια διαφορετική βίωση του περιβάλλοντος χώρου και των σχέσεων με τα πρόσωπα και τα πράγματα. Μια απότομη προσγείωση αεροπλάνου, ένα ανεξήγητο σβήσιμο της οθόνης της τηλεόρασης, και όλα χάνουν τον λογικό τους ειρμό. Οι ήρωες δεν ξέρουν τι βλέπουν και τι σημαίνουν αυτά που βλέπουν, αν πρόκειται για κάποια μόνιμη κατάσταση, κι ένα επίπεδο εμπειρίας στο οποίο θα πρέπει να προσαρμοστούν, ή αν είναι απλώς ένα παράδοξο που σύντομα θα περάσει.

Ο ΝτεΛίλο, για μια ακόμα φορά, παρασύρει τον αναγνώστη στο σκοτεινό σπήλαιο των φόβων που γεννούν η επιστήμη, η τεχνολογία και η χρήση τους από εξουσίες που ο άνθρωπος δεν ελέγχει. Για μια ακόμα φορά η κοφτερή του σκέψη αποκαλύπτεται προφητική.

Τα πρώτα βιβλία του φθινοπώρου για παιδιά και εφήβους

 

«Άνθρωποι με άγχος» του  Φρέντρικ Μπάκμαν

Το νέο βιβλίο του Φρέντρικ Μπάκμαν κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.Είναι ένα απρόβλεπτο, αισιόδοξο και με χιούμορ μυθιστόρημα για τη δύναμη της συγχώρεσης και της ελπίδας, που συγκινεί με την ευαισθησία και την ανθρωπιά του.

Εξαιρετική γραφή και βαθιά κατανόηση όσων έχουν πραγματικά αξία στη ζωή. Ο συγγραφέας έχει έναν μοναδικό τρόπο να διατυπώνει αλήθειες για την ανθρώπινη φύση που συγκλονίζει.

Μια νέα γυναίκα επιχειρεί να ληστέψει μια τράπεζα. Για να γλιτώσει τη σύλληψη, μπαίνει σε ένα διαμέρισμα προς πώληση και κρατά ομήρους όσους είναι εκεί: την υπερενθουσιώδη μεσίτρια, ένα ζευγάρι συνταξιούχων που ανακαινίζει και πουλά διαμερίσματα για να καλύψει το κενό στον γάμο τους, δύο κοπέλες που διαφωνούν σε όλα, αλλά ετοιμάζονται να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί μαζί, μια κυνική διευθύντρια τράπεζας με τάσεις αυτοκτονίας, μια ηλικιωμένη που υποφέρει από μοναξιά. Η αστυνομία περικυκλώνει το διαμέρισμα και, ενώ η αγωνία κορυφώνεται, όμηροι, ληστής και αστυνομικοί αρχίζουν να έρχονται κοντά και ανακαλύπτουν ότι έχουν περισσότερα κοινά απ’ όσα θα μπορούσαν να φανταστούν.

 

«Η οικογένεια του βρικόλακα – Συνάντηση μετά από τριακόσια χρόνια» του Αλεξέι Κ.Τοστόι

Από τις εκδόσεις ΡΟΕΣ κυκλοφορεί  το 38ο τομίδιο της επιτυχημένης σειράς microMEGA / Λογοτεχνία, με δύο «γοτθικά» διηγήματα του Αλεξέι Κ. Τολστόι, την Οικογένεια του βρικόλακα και το συγγενικό Συνάντηση μετά από τριακόσια χρόνια, σε μετάφραση του Σταμάτη Ζωχιού, ο οποίος υπογράφει και το εμπεριστατωμένο επίμετρο.

Έξι βιβλία που θα αλλάξουν τη ζωή σου!


Ο Αλεξέι Κωνσταντίνοβιτς Τολστόι (1817-1875) στα δυο του πρώιμα αυτά κομψοτεχνήματα αναπλάθει δημιουργικά ετερόκλητες περί βρικολάκων παραδόσεις, συνθέτοντας ένα σαγηνευτικό μωσαϊκό ποίησης και τρόμου – από τα σημαντικότερα δείγματα γοτθικής λογοτεχνίας.

Στην Οικογένεια –όσο κι αν η επιτηδευμένη κομψοέπεια του προκλητικού του πρωταγωνιστή, μαρκησίου ντ’ Υρφέ, θυμίζει γαλλικά αριστοκρατικά σαλόνια– δεσπόζει το σλάβικο στοιχείο, διαποτίζοντας όλη την αφήγηση, ενώ στη Συνάντηση το κλίμα αντιστρέφεται και η ιστορία που αφηγείται η πνευματώδης δούκισσα ντε Γκραμόν προσεγγίζει περισσότερο τους τρόπους της Δύσης.


Με αξιοπρόσεκτη μαεστρία ο μόλις 22 ετών Τολστόι καταφέρνει να συγκεράσει το λυρισμό με τον τρόμο, το αριστοκρατικό πνεύμα της προεπαναστατικής Γαλλίας με τη λαϊκή φαντασία και τις ιστορίες για βρικόλακες, πλάθοντας απαράμιλλες σκηνές και πρόσωπα, που διατηρούν ακόμη τη γοητεία τους – άλλωστε, η Οικογένεια έχει μεταφερθεί (ουκ ολίγες φορές) και στον κινηματογράφο (με το συγκρότημα των Black Sabbath να θρυλείται πως πήρε τ’ όνομά του απ’ τον αγγλικό τίτλο της ταινίας του 1963…).

 

«Γράμματα στη Μίλενα» του Φραντς Κάφκα

Τα Γράμματα στη Μίλενα είναι στην ουσία ένα ημερολόγιο που το εμπιστεύτηκε σε εκείνη η οποία στη συνέχεια το παρέδωσε στον Μαξ Μπροντ.

Η Μίλενα για τον Κάφκα ήταν «φως στο σκοτάδι».

Ο Κάφκα μέσα από αυτή την αλληλογραφία ξεγυμνώνεται και αποκαλύπτει τα ενδόμυχα της ψυχής του, παραμερίζοντας τον εγωισμό του.
Η αλληλογραφία του Φραντς Κάφκα με τη Μίλενα Γέσενσκα άρχισε το 1920, όταν εκείνη μετέφραζε στα τσέχικα τα πρώτα σύντομα διηγήματά του. Η επαγγελματική σχέση τους σύντομα μετατράπηκε σε φλογερό έρωτα που διήρκεσε ως το 1923. Η νεαρή τότε Τσέχα μεταφράστρια τον θαύμαζε και είχε εκτιμήσει τη μεγαλοφυΐα του πολύ πριν από τους περισσότερους ανθρώπους του περιβάλλοντός τους. Και εκείνος της εμπιστεύτηκε τα ημερολόγιά του ξεγυμνώνοντας μπροστά της την καρδιά και τη συνείδησή του.

Τα γράμματα αυτά κατέχουν ιδιαίτερη θέση στην πλούσια αλληλογραφία του Κάφκα. Είναι ακριβή στη διατύπωσή τους και άψογα στον συμβολισμό τους. Μεστά από ανθρώπινο μεγαλείο αλλά και αδυναμία, πάθος αλλά και δειλία, μαρτυρούν μια συνταρακτική ιστορία αγάπης που παρέμεινε επί της ουσίας σχέση δι’ αλληλογραφίας.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

Δώδεκα φιλοσοφικά αναγνώσματα που μπορούν να μας κάνουν σοφότερους

 

Αλεξάνδρα Κολλοντάι (1872-1952) της Ίρης Αυδή- Καλκάνη

Ένα βιβλίο αφιερωμένο στη γυναίκα - σύμβολο που πάλεψε για την πλήρη χειραφέτηση των γυναικών και την ισότιμη θέση τους σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής κυκλοφορεί από τις ιστορικές εκδόσεις Γκοβόστη.

Η Αλεξάνδρα Κολλοντάι ήταν μια γυναίκα αριστοκρατικής καταγωγής, με δυναμικό χαρακτήρα και έντονη ευαισθησία. Γεννήθηκε στη Ρωσία το 1872, αλλά νωρίς εγκατέλειψε την άνεση που της προσέφερε η μεγαλοαστική οικογένειά της, αγκάλιασε τις ιδέες του μαρξισμού και αποφάσισε να συμβάλει, με όλες της τις δυνάμεις, στον αγώνα για την εφαρμογή ενός δικαιότερου πολιτικοοικονομικού συστήματος.

Υπήρξε η πρώτη γυναίκα, διεθνώς, που ανέλαβε το αξίωμα του Πρεσβευτή και η μοναδική γυναίκα που συμμετείχε στο Υπουργικό Συμβούλιο της Σοβιετικής Κυβέρνησης του 1917. Μια γυναίκα που πάλεψε για να επιβληθεί στην πράξη η ισοτιμία των γυναικών, ώστε να γίνουν αποδεκτές ως εργατικές μονάδες στην οικονομία και την πολιτική. Αγωνίστηκε σκληρά για τη θέσπιση της προστασίας της μητρότητας από το κράτος, για την αποποινικοποίηση της άμβλωσης και την ψήφιση μιας σειράς, πρωτοποριακών για την εποχή, διατάξεων υπέρ των γυναικών.


Όπως αναφέρει ο εκδότης Κωνσταντίνος Γκοβόστης: «Η Ίρις Αυδή-Καλκάνη συμπληρώνει τα στοιχεία τής μετέπειτα ζωής και δράσης τής Αλεξάνδρας Κολλοντάι, συνθέτοντας ένα ολοκληρωμένο πορτραίτο τής σημαντικής αυτής προσωπικότητας, καθώς επίσης αποτυπώνει το κλίμα τής εποχής και την προσπάθεια οικοδόμησης του σοσιαλισμού στη Ρωσία του 1917.»

Η αυτοβιογραφία της αυτή, γραμμένη με ειλικρίνεια, σεμνότητα, ενθουσιασμό, αλλά και περηφάνια, περιλήφθηκε στο συλλογικό έργο «Ηγετικές γυναικείες μορφές της Ευρώπης» και εκδόθηκε στο Βερολίνο το 1929, αφού όμως η συγγραφέας είχε επιφέρει πολλές τροποποιήσεις στο κείμενό της.

 

Δέκα διαμάντια της ισπανόφωνης λογοτεχνίας

«Το Τρίτο Στεφάνι» του Κώστα Ταχτσή

Το μυθιστόρημα–σταθμός του Ταχτσή και από τα  αγαπημένα του ελληνικού κοινού διαχρονικά, που στο παρελθόν έγινε σήριαλ από τον Γιάννη Δαλιανίδη και αποτέλεσε υλικό για πολύ επιτυχημένες παραστάσεις μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός.'Οπως είχε δηλώσει ο συγγραφέας «Μυθιστορήματα σαν το Τρίτο στεφάνι γράφονται κάθε πενήντα χρόνια» και ας μην είχε από την αρχή την απήχηση που περίμενε.

Πρόκειται για μια κατάθεση μνήμης όπου μέσα από τις προσωπικές ιστορίες των ηρώων περνάει ολόκληρη η σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας.

Έργο-σημείο αναφοράς για τη νεότερη ελληνική πεζογραφία, το οποίο αφηγείται την Ιστορία της χώρας μέσα από τη ζωή δύο γυναικών με φόντο τον Μεσοπόλεμο και την Κατοχή.

 

«Λήθη και Λίνκολν» του George Saunders

The Man Booker Prize 2017

Το συναρπαστικό πρώτο μυθιστόρημα του βραβευμένου George Saunders κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Με έναυσμα αυτό το ιστορικό γεγονός, o συγγραφέας, αφηγείται μια αξέχαστη καλειδοσκοπική ιστορία για την οικογενειακή αγάπη, την απώλεια, αλλά και τις δυνάμεις του καλού και του κακού.

Φεβρουάριος 1862. Ο Αμερικανικός Εμφύλιος μαίνεται, ενώ ο αγαπημένος εντεκάχρονος γιος του προέδρου Λίνκολν βρίσκεται βαριά άρρωστος και, παρά τις προβλέψεις για ανάρρωση, τελικά πεθαίνει.

Στις 22 Φεβρουαρίου του 1862, δύο μέρες μετά τον θάνατό του, ο Γουίλι Λίνκολν κηδεύτηκε σε μαρμάρινη κρύπτη στο κοιμητήριο της Τζόρτζταουν.

Εκείνο το βράδυ, ο Αβραάμ Λίνκολν φθάνει μόνος στο νεκροταφείο, θέλοντας να περάσει χρόνο με το άψυχο σώμα του γιου του. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα φαντάσματα αυτών που έφυγαν πρόσφατα από τη ζωή και αυτών που έχουν πεθάνει, από καιρό, συνυπάρχουν· μια μνημειώδης μάχη πραγματοποιείται για την ψυχή του μικρού Γουίλι.

 

 

«Αποδείξεις για την Ύπαρξη του Θεού: Κριτική Ανάλυση στο έργο του Immanuel Kant» της Σταυρούλας Α. Νικολή

«Το υπέρτατο ον παραμένει, ένα απλό, αλλά μολαταύτα άψογο ιδεώδες, μια έννοια που κατακλείει και στεφανώνει ολόκληρη την ανθρώπινη γνώση», υποστηρίζει μεταξύ άλλων ο Γερμανός φιλόσοφος Immanuel Kant στην «Κριτική του Καθαρού Λόγου», κάνοντας χρήση της φυσικοθεολογικής, κοσμολογικής και οντολογικής απόδειξης για την ύπαρξη του Θεού.

Πίστευε, δηλαδή, σθεναρά πως η Φιλοσοφία θα υποκαταστήσει τον ρόλο που έπαιζε κάποτε η Θρησκεία. Ο Θεός, λοιπόν, για τον Καντ δεν είναι ένα Υπερβατικό Ον αλλά ένα υπερβατικό Ιδεώδες του Καθαρού Λόγου που ξεπερνά τα όρια της αισθητικής εμπειρίας.

Μια εξαιρετική προσέγγιση της Σταυρούλας Α. Νικολή που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δαιδάλεος.

 

«Η ευφυΐα-Τα 65 χαρακτηριστικά της» του  Αλέξανδρου Γ. Αλέµη

Πώς, αλήθεια, ορίζουµε την ευφυΐα; Είναι η ακαδηµαϊκή µόρφωση; Είναι η ικανότητα διοίκησης; Είναι η ικανότητα να βγάζουµε χρήµατα; Τι ακριβώς είναι αυτό που αποκαλούµε «ευφυΐα»;

Για µένα, ευφυΐα είναι η ικανότητα να επιλύουµε τα προβλήµατα της ζωής και να αξιοποιούµε τις ευκαιρίες που εµφανίζονται στη ζωή, και ως εκ τούτου να εξασφαλίζουµε τη βέλτιστη διαβίωση. Πρέπει να παραδεχτούµε ότι η ευφυΐα είναι περισσότερα του ενός πράγµατα. Η επίλυση των προβληµάτων της ζωής και η ικανότητα να αναγνωρίζουµε και να εκµεταλλευόµαστε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, απαιτούν πολλές διαφορετικές ικανότητες.

Μπόρεσα να αναλύσω την ευφυΐα σε 65 χαρακτηριστικά. Καθώς διαβάζεις αυτό το βιβλίο, ανακάλυψε πόσα από αυτά έχεις. Η ευφυΐα σου σίγουρα θα βελτιωθεί! Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος.

«Οι τελετουργίες του νερού» της Eύα Γκαρθία Ντε ΟυρτούρΙ

Το δεύτερο μέρος της τριλογίας της Λευκής Πόλης που συνάρπασε την Ισπανία και έγινε διεθνές ΜΠΕΣΤ ΣΕΛΕΡ, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Η Άνα Μπελέν Λιάνιο, ο πρώτος έρωτας του Κράκεν, βρίσκεται δολοφονημένη στην Άλαβα. Το μαρτύριο του θανάτου της παραπέμπει σε μια πανάρχαια τελετουργία όπου το θύμα κρεμιέται ανάποδα και βυθίζεται σε έναν λέβητα με καυτό νερό. Ο λέβητας είναι αυθεντικό κομμάτι από την Εποχή του Χαλκού. Και μια λεπτομέρεια κάνει τη φρίκη ακόμη μεγαλύτερη: Η Άνα Μπελέν ήταν έγκυος… Όπως φαίνεται σύντομα, ο δολοφόνος δε θα σταματήσει εδώ. Θα συνεχίσει να σκοτώνει μέλλοντες γονείς, μιμούμενος τις τελετουργίες του νερού, διαλέγοντας προσεκτικά ιερές τοποθεσίες της Χώρας των Βάσκων και της Κανταβρίας για τα εγκλήματά του. Η υπόθεση ξυπνά στον Κράκεν οδυνηρές μνήμες, από το καλοκαίρι του 1992, τότε που με τους τρεις καλύτερούς του φίλους πρωτοσυνάντησαν την αινιγματική Άνα Μπελέν Λιάνιο – μια γνωριμία που τους σημάδεψε για πάντα. Και ταυτόχρονα, του γεννά έναν φόβο χωρίς προηγούμενο. Γιατί η Άλμπα, η προϊσταμένη του και γυναίκα που αγαπά, είναι έγκυος – και κινδυνεύει να γίνει ο επόμενος στόχος του δολοφόνου…

 

«Το κρυμμένο σύμπαν» Μια έρευνα στα μη ανθρώπινα νοήμονα όντα του Anthony Peake

Ο Antony Peake είναι ένας από τους πιο πρωτότυπους στοχαστές του κόσµου πάνω στη µελέτη διαφοροποιηµένων καταστάσεων συνείδητότητας. Το έργο του εστιάζει στην αναζήτηση επιστηµονικά βασισµένων απαντήσεων στα µεγάλα µυστήρια της ανθρώπινης συνείδησης, από τις επιθανάτιες εµπειρίες έως την πραγµατικότητα πίσω από τις συναντήσεις µε εξωγήινους.

Από την αυγή της ιστορίας, οι πολιτισµοί ανά την υφήλιο έχουν καταγράψει συναντήσεις µε τους Άλλους – νοήµονα όντα µε ξεκάθαρα µη ανθρώπινη προέλευση. Αυτό το βιβλίο αποτελεί την πιο ολοκληρωµένη έρευνα που έγινε ποτέ πάνω σε τέτοιους επισκέπτες από άλλους κόσµους, από θεούς, αγγέλους και δαίµονες, έως τελώνια, στοιχειά, φαντάσµατα, UFO, εξωγήινους και αόρατους φίλους της παιδικής ηλικίας. Εξερευνά συναντήσεις µε µη ανθρώπινα όντα, οι οποίες έχουν λάβει χώρα µετά τη λήψη διµεθυλοτρυπταµίνης, αγιαχουάσκα ή LSD, και κατά τη διάρκεια συνειδητών ονείρων, επιθανάτιων και εξωσωµατικών εµπειριών.

Εκτός από µια πλήρη ανάλυση της ιστορίας αυτών των πολλών και ποικίλων συναντήσεων, το βιβλίο επιχειρεί µια τολµηρή ερµηνεία –που δεν έχει επιχειρηθεί ποτέ έως τώρα– της αληθινής φύσης αυτών των όντων. Το νέο του βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

 

«Τα κορίτσια των λουλουδιών» της Άλις Κλαρκ-Πλατς

Για όσους αγαπούν και τους συναρπάζουν τα αστυνομικά μυστήρια και οι ανατροπές κυκλοφορούν « Τα κορίτσια των λουλουδιών» από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Αγωνία , μυστήριο και ανατροπές που θα σας καθηλώσουν.

«Σου αρέσουν οι καραμελίτσες;» είπε η Λόρελ. «Έχω να σου δώσω αν θέλεις».

Η Ρόζι ένιωσε το πάνω χείλος της να μυρμηγκιάζει. Δεν είπε όμως τίποτα. Περίμενε.

Το κοριτσάκι αναδεύτηκε στη θέση του στο μπροστινό μέρος του αλόγου. Φορούσε μια κίτρινη μπλούζα με μια μαργαρίτα. Γαλάζιο σορτσάκι. Είχε ένα πιαστράκι στα μαλλιά, ροζ και αστραφτερό. Η Ρόζι άπλωσε το χέρι της να το αγγίξει. Ήταν πανέμορφο. Όπως και τα χρυσά μαλλιά του κοριτσιού.

 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top