Συνέντευξη Star.gr: Τα σημαντικά βιβλία που πρέπει να διαβάσετε

Ο Γιάννης Λεβέντης μιλάει για τη νέα εποχή των εκδόσεων Κάκτος

Γιάννης Λεβέντης Εκδόσεις Κάκτος

Ο Γιάννης Λεβέντης άρχισε να ασχολείται με τις Εκδόσεις Κάκτος  από τα μαθητικά του χρόνια δίπλα στον θείο του, τον αείμνηστο Εκδότη Οδυσσέα Χατζόπουλο. Απασχολήθηκε σε όλα τα τμήματα του Εκδοτικού Οίκου από την επιλογή, τη διόρθωση, την εκτύπωση, τη βιβλιοδεσία, την εμπορία, την τιμολόγηση, με λίγα λόγια τα πάντα.

Αν και ακολούθησε επιτυχημένη καριέρα στο εξωτερικό στον χώρο και εργάστηκε ως Επικεφαλής Πωλήσεων & Επιχειρήσεων, επέστρεψε στην Ελλάδα πριν από έναν χρόνο για να αναλάβει τον ιστορικό εκδοτικό οίκο «Κάκτος» σεβόμενος την παράδοση του οίκου και τις θρυλικές εκδόσεις της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας, μιας σειράς που αποτελείται από 820 τόμους και συνεχώς μεγαλώνει, με έργα από όλα τα γένη και είδη του αρχαίου ελληνικού λόγου.

Ο Γιάννης Λεβέντης μιλάει στο star.gr και τη Γεωργία Χάρδα για τη νέα εποχή των εκδόσεων Κάκτος, αναλύει ποιο είναι το μεγάλο του στοίχημα και μας παρουσιάζει τα σημαντικά βιβλία που θα διαβάσουμε αυτό το φθινόπωρο.

Τα πρώτα βιβλία του φθινοπώρου για παιδιά και εφήβους

-Ο εκδοτικός οίκος Κάκτος κατάφερε να κάνει προσιτή την αρχαία ελληνική γραμματεία στο ευρύ κοινό με εξαιρετικά έργα, που κανείς εκδότης δε θα τα εξέδιδε και έχει προσφέρει τη μεγαλύτερη ποικιλία αρχαίων κειμένων. Μιλήστε μας για τη σημαντική αυτή βραβευμένη σειρά και για τους τίτλους που θ' ακολουθήσουν. 

Όπως γνωρίζετε, οι Εκδόσεις Κάκτος έχουν εκδώσει πάνω από 800 τόμους της Αρχαίας Γραμματείας, έργα από όλα τα γένη και είδη του αρχαίου ελληνικού λόγου, σε δόκιμες νεοελληνικές μεταφράσεις, με το πρωτότυπο κείμενο, εισαγωγές, αναλύσεις και σχόλια. Η σειρά βραβεύτηκε τον Απρίλιο του 2000 από το Πανεπιστήμιο της Aix-en-Provence, στη Γαλλία, ως ένα από τα σπουδαιότερα έργα της εποχής μας, και αργότερα, τον Οκτώβριο του 2002, από το Ίδρυμα Πιερίδη, στην Κύπρο. Η σειρά συνεχίζεται και  άμεσα θα εκδοθούν τα εξής βιβλία: Αρχαίοι Έλληνες Γεωγράφοι, Δίων ο Κάσσιος- Ρωμαική ιστορία  και τα άπαντα του Δαμάσκιου.

 -«Οι Έλληνες μιλούν για τους Αρχαίους αλλά δεν τους διαβάζουν » είχε πει ο αείμνηστος Οδυσσέας Χατζόπουλος, ιδρυτής των Εκδόσεων Κάκτος, που οραματίστηκε τη σειρά Αρχαία Ελληνική Γραμματεία. Σήμερα πιστεύετε ότι αυτό έχει αλλάξει; 

Έχει αλλάξει σημαντικά και αυτό οφείλεται σ΄ ένα μεγάλο βαθμό στην σειρά του Κάκτου, που έκανε προσιτά τα σημαντικά αυτά έργα με τις σύγχρονες μεταφράσεις στα νεοελληνικά ώστε να μπορεί ο καθένας να τα διαβάσει εύκολα και να τα μελετήσει. Διαβάζοντας έργα των Αρχαίων αυτό που θα κερδίσουμε είναι η αυτογνωσία. Δεν είναι τυχαίο πως αποκαλούνται τα πρώτα Ευ ζην βιβλία, μιας και μας δίνουν την μοναδική δυνατότητα να ορίζουμε την ζωή μας και να επιτυγχάνουμε τους στόχους μας, χαράζοντας την πορεία την οποία θέλουμε, πράγματι, να ακολουθήσουμε. 

Έξι βιβλία που θα αλλάξουν τη ζωή σου!

-Ξεκινήσατε ένα νέο μεγάλο εγχείρημα,  αυτό της έκδοσης σειράς αρχαίων ελληνικών έργων με μετάφραση στις κυριότερες ευρωπαϊκές γλώσσες. Ποιες δυσκολίες, υπάρχουν όσον αφορά στη μετάφραση από τα ελληνικά στα αγγλικά; 

Οι Εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ, ακολουθώντας τη μακρά τους παράδοση, σκοπεύουν να εμπλουτίσουν τη σειρά αυτή με την έκδοση και άλλων σπουδαίων έργων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας μεταφρασμένων στην αγγλική γλώσσα, καθώς επιθυμούν τα καταστήσουν τα κείμενα αυτά προσιτά στο παγκόσμιο αναγνωστικό κοινό. Οι δυσκολίες που ελλοχεύουν σ' ένα τέτοιο έργο είναι να συνεργαστεί κανείς με ικανούς μεταφραστές που να μπορούν να αποδώσουν τα νοήματα των αρχαίων  στην αγγλική. Οι εκδόσεις μας το κατάφεραν και θα συνεχίσουν το δύσκολο αυτό εγχείρημα. 

 -Πώς υποδέχτηκε το αναγνωστικό κοινό τη σπουδαία αυτή σειρά; 

Αν και η σειρά κυκλοφόρησε αυτό το δύσκολο καλοκαίρι της πανδημίας, μέχρι στιγμής έχει πάει πολύ καλά και έχει μεγάλη ζήτηση γιατί ενδιαφέρει  τους σύγχρονους περιηγητές της Ελλάδας που θέλουν να πάρουν μαζί τους ό,τι καλύτερο γέννησε η χώρα μας ανά τους αιώνες.

 -Ποιο είναι το βιβλίο του εκδοτικού σας οίκου μέσα στο 2020 που έχει τη μεγαλύτερη ανταπόκριση από το αναγνωστικό κοινό; Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτή η επιτυχία;  

Το βιβλίο που ξεχώρισε ήταν το «1984» του Τζορτζ  Όργουελ, ένα βιβλίο που λόγω του εγκλεισμού, της κοινωνικής απομόνωσης και της εποχής μας έγινε ξανά επίκαιρο. Κατά τη γνώμη μου, το «1984» είναι ένα βιβλίο που όλοι πρέπει κάποια στιγμή να το διαβάσουν. Δεν είναι ένα απλό μυθιστόρημα, αλλά ένα μάθημα ζωής που ταρακουνάει τον κόσμο του αναγνώστη συθέμελα. Όταν ο Όργουελ έγραφε το βιβλίο του, το 1984 ήταν μέλλον. Σήμερα είναι παρελθόν, αλλά είναι εκπληκτικό ότι αυτά που περιγράφονται μέσα στις σελίδες του βιβλίου, πλέον εμφανίζονται όλο και πιο έντονα και στη δική μας κοινωνία.

Δώδεκα φιλοσοφικά αναγνώσματα που μπορούν να μας κάνουν σοφότερους

-Ο εκδοτικός οίκος Κάκτος ήταν γνωστός σαν ένας πολύ καλός ,ειδικευμένος κυρίως στα αρχαία συγγράμματα και από τους σημαντικότερους στο χώρο. Τώρα καλωσορίζετε καταξιωμένους καθηγητές όπως τον καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Yale, Νικόλα Χρηστάκη, με το νέο του βιβλίο «Το Τόξο του Απόλλωνα» που αναφέρεται στη βαθιά και διαρκή επίπτωση του κορωνοϊού στον τρόπο ζωής μας και θα κυκλοφορήσει τον επόμενο μήνα. Πώς ξεκίνησε αυτή η αλλαγή; Θα υπάρξει και συνέχεια; 

Επειδή για μένα προσωπικά, είναι ένα στοίχημα, να  διευρύνω την βιβλιογραφία των εκδόσεων μας, με έργα σημαντικών και καταξιωμένων καθηγητών,«Το Βέλος του Απόλλωνα» μια ενδελεχής, επιστημονική ανάλυση για το πώς η πανδημία του νέου κορωνοϊού πρόκειται ν’ αλλάξει τον τρόπο ζωής μας για πάντα, μας  ενδιέφερε πάρα πολύ. Γιατί σκοπός των εκδόσεων παραμένει η διαρκής προσπάθεια να ενημερώνουμε το αναγνωστικό κοινό με σημαντικές εκδόσεις. Θα υπάρξει συνέχεια με εκδόσεις σημαντικών έργων. 

-Η σειρά Αρχαία Ελληνική Γραμματεία «Οι Έλληνες- Νέα Γενιά» με κείμενα  σε διη­γη­μα­τι­κή μορ­φή για παιδιά ηλικίας 7-12 είναι μια από τις πιο όμορφες και ίσως και πιο απαιτητικές σειρές. Τα ελληνόπουλα θα έχουν την τύ­χη και τη χαρά να δια­βά­σουν ι­στο­ρί­ες α­πό τον Αι­σχύ­λο, τον Σοφοκλή, τον Ευριπίδη και άλ­λους συγ­γρα­φείς. Με αυτό τον τρόπο θεωρείτε ότι καλύπτετε κάθε ηλικιακή κατηγορία αναγνωστών;

Μα η φιλαναγνωσία ξεκινάει πάντα από την παιδική ηλικία και τι ποιο ωραίο να γνωρίσεις στα παιδιά έργα αρχαίων κλασσικών με μορφή παραμυθιού; Τα έργα είναι εικονογραφημένα και γραμμένα για παιδιά. Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την αρχαία ελληνική γλώσσα μέσα από την εκμάθηση των μύθων και να αποκομίζουν χρήσιμα διδάγματα και συμβουλές. 

Μια βεντάλια βιβλίων για απαιτητικούς αναγνώστες

- Ποιο είναι το μεγαλύτερο σας στοίχημα από τη στιγμή που αναλάβατε επίσημα τον εκδοτικό οίκο; 

 Το μεγάλο στοίχημα είναι να επικοινωνήσουμε σε ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας το πνεύμα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, προκειμένου να γίνει κατανοητό ότι το μεγαλύτερο μέρος των προβλημάτων του (είτε στους τομείς των διαπροσωπικών και οικογενειακών σχέσεων είτε στον επαγγελματικό τομέα) επιλύεται μέσα από τη διαδικασία ανάγνωσης, και παράλληλα να μείνουμε πιστοί στην ποιότητα, μέσα από την έκδοση σύγχρονων και σημαντικών τίτλων, που θα δίνουν τη δυνατότητα στο αναγνωστικό κοινό να μαθαίνει, να βελτιώνεται και να προοδεύει. 

10 βιβλία αυτοβελτίωσης και αυτογνωσίας που αλλάζουν τη ζωή μας

- Με ποια κριτήρια επιλέγετε τα έργα που θα εκδώσετε; 

Ενημερωνόμαστε διαρκώς και διαβάζουμε βιβλία που εκδίδονται στο εξωτερικό. Επιλέγουμε με προσοχή και ευελιξία κείμενα και βιβλία που διακρίνονται για την ποιότητα τους αλλά και τον φιλοσοφικό τους στοχασμό.

 

- Ποια είναι τα άμεσα εκδοτικά σας σχέδια; 

 Πολλά και σημαντικά βιβλία θα κυκλοφορήσουν από τις Εκδόσεις Κάκτος· μεταξύ αυτών θα εκδώσουμε το μυθιστόρημα «Real Life» του Brandon Taylor, short list για τα Booker Prize (τελική ανακοίνωση 17 Νοεμβρίου). Το βιβλίο αυτό αφηγείται την ιστορία του Γουάλας, ενός μαύρου γκέι μεταπτυχιακού φοιτητή στο Πανεπιστήμιο του Γουισκόνσιν. Ο ήρωας αγωνίζεται να βρει την ταυτότητά του αλλά και να διακριθεί σε ένα campus σχεδόν αποκλειστικά «λευκό», προσπαθώντας να αντιμετωπίσει με υπερηφάνεια τις επιθέσεις που δέχεται από τους λευκούς φίλους/καθηγητές/συνεργάτες του. Επίσης, θα κυκλοφορήσει το φιλοσοφικό βιβλίο «Ο Έλληνας Βούδας» του Christopher Beckwith, το οποίο πραγματεύεται τη ζωή του Έλληνα φιλοσόφου Πύρρωνα το  Ηλείου. Ο Πύρρωνας υπήρξε ιδρυτής της Σχολής του Σκεπτικισμού, ιερέας και περίφημος για την ψυχική του γαλήνη. Ήταν σύγχρονος του Μεγάλου Αλεξάνδρου με τον οποίο συναντήθηκε στην κεντρική Ασία και Ινδία, όπου ο  πρώιμος Βουδισμός διαμόρφωσε τη σκέψη του φιλοσόφου και, κατ’ επέκταση, επηρέασε τη δυτική φιλοσοφία γενικότερα. 

Δέκα κορυφαία και διαχρονικά θεατρικά έργα που αξίζουν την προσοχή σου

Και, επίσης, το βιβλίο της Ελληνοαμερικανίδας σωματοφύλακα των Αμερικανών Προέδρων Evy Poumpouras με τίτλο.Η Evy Poumpouras υπήρξε υπεύθυνη για την ασφάλεια των Αμερικανών Προέδρων καθώς και για την 11η Σεπτεμβρίου. Τώρα, μέσα από το βιβλίο της, μας μαθαίνει μυστικά αυτοάμυνας, καθώς, όπως η ίδια δηλώνει, από μικρή ήθελε να είναι δυνατή, σαν τους αρχαίους Έλληνες θεούς, για να μπορεί να αντιμετωπίζει το bullying στο σχολείο. Επίσης, μας εξηγεί στο βιβλίο της πώς ξεκίνησε να διαβάζει  αρχαία ελληνική φιλοσοφία και πόσο αυτό τη βοήθησε καταλυτικά στην καριέρα της.

8+1 κλασικά και σύγχρονα βιβλία για απαιτητικούς αναγνώστες

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top