Τα πρώτα βιβλία του φθινοπώρου για παιδιά και εφήβους

Το star.gr προτείνει 10 βιβλία για τους μικρούς αναγνώστες

Το star.gr προτείνει 10 βιβλία για παιδιά και εφήβους

Το star.gr παρουσιάζει βιβλία που αξίζει να διαβάσουν τα παιδιά και οι έφηβοι από αξιόλογους συγγραφείς με μοναδική ματιά.

Μυστικά, θησαυροί και περιπέτειες με πολλή δράση, βιβλία που ενισχύουν την περιβαλλοντική συνείδηση των παιδιών μέσα από σημαντικές κινητοποιήσεις σπουδαίων προσωπικοτήτων που μπαίνουν μπροστά στον δύσκολο αυτό αγώνα.

Μηνύματα για τη σημασία της υπομονής, της ενσυναίσθησης, της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Ξεχώρισα και βιβλία του Χιλιανού συγγραφέα και οικολογικού ακτιβιστή, Λουίς Σεπούλβεδα, που μπορεί να μην είναι πια ανάμεσα μας, όμως άφησε παρακαταθήκη σπουδαία έργα για να τον θυμόμαστε. Βιβλία που θα γαλουχήσουν τις επόμενες γενιές μεταφέροντας τα μήνυματά του πως καμία ελευθερία δεν μας χαρίζεται, ότι πρέπει να σεβόμαστε το διαφορετικό και κυρίως να αγαπάμε και να φροντίζουμε το περιβάλλον.

Έξι βιβλία που θα αλλάξουν τη ζωή σου!

«Η ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν Πιστό» του Λουίς Σεπούλβεδα

Ο σπουδαίος αυτός Χιλιανός συγγραφέας έγραψε μερικά παιδικά βιβλία επειδή ήθελε να διηγηθεί στα δικά του παιδιά κάποιες απλές αλλά οικουμενικές αλήθειες και να τα διαποτίσει με τις αξίες στις οποίες πίστευε και θεωρώ ότι είμαστε πολύ τυχεροί που το έκανε, γιατί δίνει τη δυνατότητα και στα δικά μας παιδιά να μάθουν σημαντικά πράγματα που ξεχώρισε μια σπουδαία μορφή της λογοτεχνίας.

Ο Λουίς Σεπούλβεδα αναφέρει στην εισαγωγή του βιβλίου ότι ήθελε να γράψει έναν ύμνο στην πιστότητα και τη φιλία για να στηρίξει με τον τρόπο του τη φυλή των Μαπούτσε που ζει αγνοημένη και παραγκωνισμένη απ’ όλες τις κυβερνήσεις της πατρίδας του.

Το βιβλίο είναι γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο και μιλά με τη φωνή του σκύλου-πρωταγωνιστή. Είναι η πρώτη φορά που διηγείται μια ιστορία βάζοντας στη θέση του αφηγητή ένα ζώο, αλλά για πρώτη φορά επίσης προσπάθησε να διηγηθεί συμπυκνωμένη μέσα σε πολύ λίγες σελίδες την κατάσταση που βιώνει μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού της Χιλής. Χρειάστηκε μια επίπονη δουλειά σύνθεσης για να μπορέσει να συνοψίσει την ιστορία μιας εθνότητας σε έξι φράσεις, και αναγκάστηκε να διαβάσει πολλά βιβλία κοινωνικής ανθρωπολογίας για να μετατρέψει την πληροφορία σε λογοτεχνία. Η Ιστορία ενός Σκύλου που τον έλεγαν Πιστό κυκλοφορεί στη σειρά juvena των εκδόσεων Opera

«'Ομορφη» του Κανισάλες

O Κανισάλες επιστρέφει με ένα διδαχτικό και συνάμα διασκεδαστικό βιβλίο με τίτλο Όμορφη. Αυτή τη φορά μας μιλάει για την ψεύτικη εικόνα της ομορφιάς. Aξίζει να θυσιάσεις την εικόνα που σου έδωσε η φύση και τα γονίδια σου για να μετατραπείς σε κάτι άλλο που θα αρέσει περισσότερο στους άλλους;

Μετά τη Μεγάλη και τον Παράξενο ανατρέπει τα στερεότυπα με μια απολαυστική ιστορία της νέας του ηρωίδας. Η Όμορφη είναι μια αντίδραση στην πίεση που δεχόμαστε να αλλάζουμε την εμφάνισή μας και να προσαρμοζόμαστε στους τεχνητούς κανόνες της ομορφιάς. Γιατί η ομορφιά κρύβετε μέσα στην ηρωίδα του. Ένα σημαντικό μήνυμα για την αποδοχή της εικόνας μας χωρίς παραλλαγές.

«Ο Πυροβάτης των αστεριών» του Θοδωρή Κούκια

Πρόκειται για ένα μοναδικό και συνάμα διαφορετικό ταξίδι ενός έφηβου πρωταγωνιστή προς την ενηλικίωση του.

Το βιβλίο του Θοδωρή Κούκια που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος θίγει το πολύ σημαντικό θέμα της διαφορετικότητας. Η ιδέα είναι ξεχωριστή, με απλή και κατανοητή γραφή και το πιο σημαντικό είναι ρεαλιστικό. Πρωταγωνιστής είναι ο Τίτος, ένας εσωστρεφής έφηβος που πάσχει από την πιο περίεργη ασθένεια που υπάρχει. Μια πάθηση που κάνει τα οστά του πορσελάνινα. Η κατάστασή του δεν του επιτρέπει να πηγαίνει σχολείο. Έτσι μαθαίνει να εξηγεί τον κόσμο παρατηρώντας τον από το μπαλκόνι και τον υπολογιστή του. Μια περιπέτεια ενηλικίωσης μέσα σε μια κοινωνία που παλεύει να υπάρξει. Μια και μόνο μέρα είναι αρκετή για να του αλλάξει τη ζωή. Μια ιστορία για έναν νέο που αναζητά απαντήσεις στην Ελλάδα του σήμερα χωρίς megabytes στο κινητό του.

Σπουδαία βιβλία για μικρούς αναγνώστες

«Μόνο ένα πράγμα» της Σελέστε Σάντσες Ντεμάρε

Αν μας ρωτούσαν ποιο είναι το μόνο πράγμα που θα θέλαμε  πραγματικά στη ζωή μας αυτό θα ήταν σίγουρα η ελευθερία μας.

Η πρωταγωνίστρια του βιβλίου της Σελέστε Σάντσες Ντεμάρε δεν θα άλλαζε με τίποτα την ελευθερία της, ουτε για τα όμορφα ρούχα, ούτε για τα ακριβά πράγματα. Η φήμη, το φαγητό, οι ανέσεις την αφήνουν παντελώς αδιάφορη καθώς το μόνο που έχει σημασία για εκείνη είναι η απόλυτη ελευθερία της. Χωρίς περιορισμούς και εξαναγκασμούς. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάπλαση και διδάσκει στα παιδιά πως το μεγαλύτερο, το πιο σπουδαίο αγαθό είναι η ελευθερία.

«Οι εννέα θησαυροί» της Τζώρτζιας Μουτζουροπούλου

Όταν ο Απόλλωνας βρίσκει κάτω από το κρεβάτι του ένα µεγάλο σιδερένιο κουτί µ’ ένα κοµµάτι κιτρινισµένου πάπυρου µέσα, ξεκινά το κυνήγι της αποκάλυψης των γρίφων που θα τον οδηγήσουν σε έναν σπάνιο θησαυρό… ή µήπως σε εννέα θησαυρούς; Στην περιπέτειά του θα τον βοηθήσουν η καινούργια του συµµαθήτρια Στέφανι και ο αγαπηµένος του θείος Αντώνης, που ταξιδεύει σε όλο τον κόσµο και του διηγείται συναρπαστικές ιστορίες.

Τι θα ανακαλύψει πίσω από τους µυστηριώδεις γρίφους; Και τι θα καταλάβει στην πορεία της ανακάλυψης για τις τέχνες και για τον ίδιο του τον εαυτό; Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάπλαση.

«Η Ιστορία του Μιξ, του Μαξ και του Μεξ» του Λουίς Σεπούλβεδα

Oι γάτοι άρεσαν πολύ στον Λουίς Σεπούλβεδα γιατί είναι μυστηριώδεις, αξιοπρεπέστατοι και ανεξάρτητοι. Όταν γνώρισε τον μικρούλη Μιξ, έναν γάτο που υιοθέτησε ο γιός του Μαξ από την Εταιρεία Προστασίας Ζώων του Μονάχου, εντυπωσιάστηκε από την αξιοπρέπεια αυτού του μικρού γατιού που χωρούσε στη φούχτα του. Το πρόσωπο του δεν έμοιαζε με κανέναν άλλο γάτο καθώς είχε μια κατατομή περίκομψη, ελληνική, που τραβούσε την προσοχή όλων.

Ο γάτος τυφλώνεται μετά από ένα ατύχημα, όμως δεν χάνει την καλή του διάθεση και καταφέρνει να δει μέσα από τα μάτια ενός μικροσκοπικού ποντικού του Μεξ που παίρνει δύναμη απ' το σφρίγος του μεγάλου φίλου του Μιξ. Ένα τρυφερό και ευαίσθητο βιβλίο για την αξία της φιλίας και τη δύναμη που κρύβουμε μέσα μας. Σε πολλά βιβλία του ο Σεπούλβεδα κάνει αναφορές στη χώρα μας, όπως σε αυτό το βιβλίο με έναν γάτο με ελληνική κατατομή, γεγονός που δείχνει την αγάπη που έτρεφε για την Ελλάδα και τον Καζαντζάκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι είχε ονομάσει τις γάτες του Ζορμπά και Μπουμπουλίνα. Τα βιβλία του κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Οpera.

«Η Πολιτεία των Παιδιών» της Ευαγγελίας Γκέλη

Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ένας βασιλιάς δύστροπος και πονηρός, που µε τις παράλογες διαταγές του στερούσε από τους κατοίκους της πολιτείας το γέλιο, τις φωνές, το παιχνίδι των παιδιών και τη χαρά. Μεγάλοι και µικροί ενώθηκαν µαζί, λύση να βρεθεί κι η πολιτεία να σωθεί…

Με τη βοήθεια του σοφού γέροντα τα παιδιά ξαναβρίσκουν τη φωνή τους και το παιχνίδι του. Καταφέρνουν να τιμωρήσουν τον βασιλιά, ο οποίος ακόμη και στο τέλος του παραμυθιού δεν λέει ν' αλλάξει χαρακτήρα. Ενωμένοι όμως καταφέρνουν να διώξουν τον βασιλιά και ορίζουν αρχηγό τους τον σοφό γέροντα. Αναρωτιούνται γιατί έπρεπε να περάσουν τόσα χρόνια για να ελευθερωθούν αφού η δημοκρατία είναι απλή.
Μια ιστορία για τη δηµοκρατία, τη συνεργασία και τη δύναµη της ψυχής. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάπλαση.

Δώδεκα φιλοσοφικά αναγνώσματα που μπορούν να μας κάνουν σοφότερους

«Οικολογία - 40 ακτιβιστές» της Ελιζαμπέτ Κομπρ 

Το βιβλίο της εξαιρετικά πετυχημένης σειράς «40» παρουσιάζει οικολόγους ακτιβιστές που συνέβαλαν με τα γραπτά και τη δράση τους στη συνειδητοποίηση του κρίσιμου περιβαλλοντικού ζητήματος.

Μια πολυτελής σκληρόδετη έκδοση που κυκλοφορεί αποκλειστικά από τις εκδόσεις Μίνωας, σε συνεργασία με τον γνωστό και έγκριτο γαλλικό εκδοτικό Gallimard.

Είναι ένα υπέροχο και  ευχάριστο ανάγνωσμα που συνδυάζει την οικολογική αφύπνιση και την δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης στα παιδιά και γιατί όχι και στους ενήλικες. Το βιβλίο παρουσιάζει το σπουδαίο έργο του Χένρι Ντέϊβιντ Θορό και καταλήγει στον αγώνα της Γκρέτα Τούνμπεργκ.


«Ο κύριος Τακατούκας» της Χρυσάνθης Πετρώτου

Ο Μιχαλάκης δεν φαίνεται να συμπαθεί τον καινούργιο γείτονα καθώς κάνει πολύ φασαρία και τον αναστατώνει. Η μαμά τού εξηγεί ότι προσπαθεί να στήσει το καινούργιο του σπιτικό και πως χρειάζεται υπομονή άλλωστε είναι ευγενικός και σέβεται τις ώρες κοινής ησυχίας.
Ο μικρός βαφτίζει τον νέο του γείτονα κύριο ....Τακατούκα, όμως εκεί που αρχίζει να συνηθίζει τον ήχο από το σφυρί τον περιμένει μια μεγάλη έκπληξη.

Το βιβλίο διδάσκει στα παιδιά ότι πρέπει να έχουν υπομονή, να μπαίνουν στη θέση του άλλου και να κατανοούν τις δυσκολίες του μα πάνω απ' όλα να σέβονται τις ανάγκες των συνανθρώπων τους. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάπλαση!

Διαβάζουμε σπουδαία θεατρικά έργα

«Μυστικά με τον μπαμπά» της Αργυρώς Μουντάκη

Η Αργυρώ Μουντάκη επιστρέφει, μετά το υπερεπιτυχημένο Πες το μόνο στη Μαμά, με μια ιστορία αφιερωμένη στη στενή σχέση που καταφέρνουν οι σύγχρονοι μπαμπάδες να χτίσουν με τα παιδιά τους. Τα μυστικά που οι μπαμπάδες μοιράζονται με τα παιδιά τους είναι από απλές μικρές ζαβολιές κρυφά ή δήθεν κρυφά από τη μαμά –εδώ η συγγραφέας μάς κλείνει το μάτι πονηρά– έως πολύ σοβαρά θέματα, όπως η ενημέρωση των παιδιών για το σώμα τους και τη λειτουργία του.

Ένα βιβλίο για τη σημασία των στενών οικογενειακών σχέσεων στην προσπάθεια όλων των γονέων να αναθρέψουν υγιή και ευτυχισμένα παιδιά. Μία ακόμη συναρπαστική ιστορία διανθισμένη με χιούμορ, ανατροπές και ένα απρόβλεπτο τέλος! Το νέο της βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάπλαση.

Καλή σας ανάγνωση!

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top