«Mένουμε Σπίτι» και διαβάζουμε σπουδαία θεατρικά έργα

Τα αριστουργήματα που αξίζει να έχουμε στη συλλογή μας

θεατρικά έργα

Τις ημέρες αυτές που έχουμε περισσότερο χρόνο ας γίνουμε πιο δημιουργικοί, ας βρούμε χρόνο να διαβάσουμε σημαντικά θεατρικά έργα, κλασικά και σύγχρονα.

6+1 σπουδαία βιβλία που αξίζει να διαβάσουμε όσο μένουμε σπίτι

Για το θεατρόφιλο κοινό το star.gr προτείνει έργα που άφησαν το δικό τους σημάδι…αλλά και σύγχρονα που αξίζει να διαβάσουμε.

1. Διαβάζουμε τη «Λούλου» του Φρανκ Βέντεκιντ

‘Ένα εμβληματικό έργο του ευρωπαϊκού θεάτρου, ένα κείμενο που, γραμμένο έναν αιώνα πριν, γνώρισε τη λογοκρισία και τις απαγορεύσεις, αλλά και πλήθος διασκευών και θριαμβευτικών σκηνικών επιτυχιών έως σήμερα. Αποτελείται από τα έργα «Το πνεύμα της Γης» και «Το Κουτί της Πανδώρας» και κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική.

Η έκδοση εμπλουτίζεται από Επίμετρο, γραμμένο ειδικά για τον τόμο, του διακεκριμένου σκηνοθέτη Γιάννη Χουβαρδά.

«Η Λούλου είναι το θηλυκό ον στο οποίο προβάλλουν οι άνδρες τις φαντασιώσεις και τις εμμονές τους. Είναι η αρχέγονη έννοια της γυναίκας: η Πανδώρα. Γι’ αυτό και είναι σχεδόν αδύνατον να καταλάβει κανείς ποια είναι, επειδή όλοι – άνδρες και γυναίκες - έχουμε ιδέες και προκαταλήψεις για τη θηλυκότητα» αναφέρει ο μεταφραστής του έργου Γιώργος Δεπάστας.

6 +1 βιβλία που θα κρατήσουν την καλύτερη συντροφιά στα παιδιά σας

2. Διαβάζουμε «Το σπίτι της Άλισον» της Σούζαν Γκλάσπελ

Η Σούζαν Γκλάσπελ έχει χαρακτηριστεί ως το καλύτερα κρυμμένο μυστικό της αμερικανικής δραματουργίας.

Το θεατρικό έργο «Το Σπίτι της Άλισον» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δωδώνη,  ανέβηκε για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη το φθινόπωρο του 1930 και την επόμενη χρονιά βραβεύτηκε με το Βραβείο Πούλιτζερ. Η Γκλάσπελ εμπνεύστηκε από την αινιγματική ζωή της σπουδαίας Αμερικανίδας ποιήτριας Έμιλι Ντίκινσον και θέλησε να γράψει ένα έργο για εκείνην. Όμως η οικογένεια της Ντίκινσον της απαγόρευσε να αναφέρει το όνομά τους και να χρησιμοποιήσει τα ποιήματα της Έμιλι. Έτσι η Γκλάσπελ απάντησε με το θεατρικό αυτό δημιουργώντας την οικογένεια των Στάνχοουπ και χρησιμοποιώντας ποίηση του Ραλφ Γουόλντο Έμερσον, του αγαπημένου ποιητή της Ντίκινσον.

Μέρες καραντίνας: 5 βιβλία που μας ταξιδεύουν από το σαλόνι του σπιτιού

3. Διαβάζουμε το  «Πόλεμος και Ειρήνη» του Λέοντος Τολστόι σε πρωτότυπη διασκευή από την Κάπα Εκδοτική

Το «Πόλεμος και Ειρήνη» θεωρείται ως ένα από τα πιο σημαντικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Η βαθιά και αναλυτική ανατομία της ατομικής και ομαδικής ψυχής κάνει το βιβλίο να ενδιαφέρει κάθε άνθρωπο οποιασδήποτε εποχής. Ο Λέων Τολστόι σκιαγραφεί με κάθε λεπτομέρεια τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια της γαλλικής εισβολής στη Ρωσία, μέσα από τις ζωές πέντε ρωσικών αριστοκρατικών οικογενειών. Το εμβληματικό αυτό έργο αποτελείται από 4 τόμους και συνολικά 1.600 σελίδες.

Μέρες καραντίνας: 5 βιβλία που σε ταξιδεύουν | Μέρος Β΄

4. Διαβάζουμε «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα σε αναθεωρημένη έκδοση από τις εκδόσεις Δωδώνη

Το τελευταίο έργο του ισπανού συγγραφέα και ποιητή Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα –επικεντρωμένο σε ζητήματα καταπίεσης και συμβιβασμού− γράφτηκε το 1936 προμηνύοντας το φασιστικό καθεστώς του Φράνκο στην Ισπανία. 

Ο Πατριάρχης της οικογένειας Μπεναβίντες, μόλις έχει οδηγηθεί στην τελευταία του κατοικία. Μετά από πολλά χρόνια πατάνε πάλι το πόδι τους συγγενείς και γείτονες στο σπίτι της Μπερνάρντα, το σπίτι όπου θα παιχτεί η τραγωδία.

Η Μπερνάρντα, γυναίκα του, μάνα πέντε κοριτσιών, περιφρονεί χωρίς προσκόμματα −περήφανη και αυθάδης καθώς είναι− όλους όσοι έρχονται να τη συλλυπηθούν, και τους κάνει λιανά: Μετά τον θάνατο του κύρη της, στέκεται πια μόνη σ’ αυτήν τη ζωή, με τα πέντε κορίτσια της γεμάτα φόβο και μίσος απέναντί της, περιφρονημένα απ’ όλους. Όμως η ίδια είναι ικανοποιημένη. Τώρα πια ισχύει η θέλησή της και η διαταγή της είναι νόμος.

Κανείς δε θα τολμήσει να καταργήσει αυτό το καθεστώς.

5. Διαβάζουμε τα «Λευκά χρυσάνθεμα» της Χλόης Βερίτη

Πρόκειται για μια συλλογή τριών θεατρικών: ενός μονολόγου (Ο Καθένας), ενός διαλόγου (Η Λίμνη) και ενός μονόπρακτου (Transit)

Στο «TRANSIΤ» σου δίνεται μια πολυτελής επιλογή. Ένα βραχυκύκλωμα του χρόνου θα σε μεταφέρει στον ενδιάμεσο χώρο. Αυτόν που βρίσκεται ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο.  Έχεις μόλις  60 δευτερόλεπτα να αποφασίσεις.  Θα επιστρέψεις στην επίγεια ζωή σου ή θα προχωρήσεις στον άλλο κόσμο;

«Η ΛΙΜΝΗ» θέτει το ερώτημα: Είναι η ευθανασία ανθρώπινο δικαίωμα; Ποιος αποφασίζει;                          

«Ο ΚΑΘΕΝΑΣ» με το εντελώς απρόσμενο και αμετάκλητο τηλεφώνημα που δέχεται σε καλεί να επανεξετάσεις τις πράξεις σου. Δεν σου επιτρέπεται να πάρεις τίποτα μαζί σου παρά μόνο έναν συνοδοιπόρο. Ποιος θα σε συνοδεύσει άραγε; Μήπως η ΥΛΗ;

Ποια είναι η δική σου αλήθεια;

6. Διαβάζουμε «Ο Φιλάργυρος και O Κατά Φαντασίαν Ασθενής» του Μολιέρου για παιδιά και εφήβους

Ο πρωταγωνιστής στο διαχρονικό έργο του Μολιέρου «Ο Φιλάργυρος» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δωδώνη,  είναι ένας ήρωας κωμικός και συνάμα τραγικός. Έχει υπερβολικό πάθος για το χρήμα και την αποταμίευση είναι ένας γερο-τσιγκούνης, χήρος, εξαρτημένος από το χρυσάφι του, τόσο που στην ιδέα της απώλειάς του νιώθει να τρελαίνεται.

«Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής» είναι το τελευταίο δημιούργημα του διάσημου συγγραφέα  με πρωταγωνιστή τον υποχόνδριο, φιλάργυρο και αρρωστοφοβικό Αργκάν. Αγγίζει την ανθρώπινη ψυχή και ξορκίζει τους φόβους κάθε ανθρώπου μέσα από το γέλιο.

Είναι ένας ευκατάστατος αστός, υποχόνδριος και  νευρωτικός με τη βασανιστική εμμονή ότι πάσχει από διάφορες αρρώστιες. Πέφτει, λοιπόν, θύμα εκμετάλλευσης των γιατρών και της δεύτερης γυναίκας του της Μπελίνας, η οποία ενδιαφέρεται μόνο για την περιουσία του. 

7. Διαβάζουμε το 24ο τεύχος, του περιοδικού «ΘΕΑΤΡΟγραφίες»

Με πλούσιο θεατρικό υλικό, συνεντεύξεις και κριτικές θεάτρου εγκαινιάζεται η συνεργασία των εκδόσεων Δωδώνη με το Κέντρο Σημειολογίας του Θεάτρου. Μια ενδιαφέρουσα πρόταση για τους λάτρεις του θεάτρου.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top