Μέρες καραντίνας: 5 βιβλία που μας ταξιδεύουν από το σαλόνι του σπιτιού

Οι προτάσεις του star.gr για να διαλέξεις αυτό που θες | Μέρος Α'

βιβλία για διάβασμα στο σπίτι

Tα βιβλία, ειδικά τις ημέρες αυτές, μπορούν να γίνουν κάτι περισσότερο από από  βιβλία. Μπορούν να γίνουν η συντροφιά μας, να μας προσφέρουν διεξόδους, να ακονίσουν τα μάτια της φαντασίας μας, να μας βάλουν ιδέες. Μέσα από τις σελίδες τους μπορούν να μας οδηγήσουν σε άλλους, μαγευτικούς, σαγηνευτικούς κόσμους.

Το star.gr προτείνει βιβλία φιλοσοφικά, δράσης, συναρπαστικά, συγκινητικά για να επιλέξετε ο,τι σας ταιριάζει καλύτερα. 

1.Το σπουδαίο έργο του διαλογιστή Thich Nhat Hanh «Φόβος - πώς να διώξουμε την τοξική παρουσία του από τη ζωή μας»,  είναι από τα βιβλία που ταιριάζουν τέλεια στο κλίμα της εποχής.

Σε όποιο βαθμό κι αν βιώνουμε τον φόβο, μπορούμε να μάθουμε να ζούμε χωρίς να ορίζει και να καθοδηγεί αυτός τη ζωή μας.

«Όταν δεν νιώθεις φόβο, μπορείς να δεις πιο καθαρά πώς συνδέεσαι με τους άλλους. Όταν δεν νιώθεις φόβο, έχεις περισσότερο χώρο για κατανόηση και συμπόνια. Όταν δεν νιώθεις φόβο, είσαι πραγματικά ελεύθερος».

Το δεύτερο βιβλίο, μετά τη «Σιωπή», του Τικ Νιατ Χαν, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αιώρα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ και έχει σκοπό να αλλάξει τη ζωή μας. Είναι γνωστό ότι ο διαλογισμός βοηθά τον έλεγχο των συναισθημάτων επειδή καταστέλλει τη λειτουργία της αμυγδαλής -μιας περιοχής του εγκεφάλου που ειδικεύεται στην επεξεργασία αρνητικών συναισθημάτων όπως ο φόβος και ο θυμός.

Ο Βιετναμέζος μοναχός και αναγνωρισμένος δάσκαλος Τικ Νιατ Χαν μοιράζεται μαζί μας τη σκέψη του και μας δείχνει τον τρόπο για να γίνει η ζωή μας καλύτερη. Ας τον διαβάσουμε και ας προσπαθήσουμε να κάνουμε πράξη αυτά τα πολύ απλά αλλά σημαντικά βήματα που μας προτείνει… ακολουθώντας μόνο  τις 5 υπενθυμίσεις του!

2.Ο «Κόμης Μοντεχρίστος» από τις εκδόσεις Gutenberg (Α' & Β’ τόμος) είναι το καλύτερο βιβλίο για να διαβάσει κανείς αν βρίσκεται σε απομόνωση σύμφωνα με άρθρο που αναρτήθηκε στη σελίδα του βιβλιοπωλείου της λογοτεχνικής επιθεώρησης «London Review of Books».

Γιατί;

-Είναι πολύ μεγάλο.

-Είναι πολύ εύκολο να διαβαστεί, ακόμα κι αν υπάρχουν αποσπάσεις.-Δεν είναι καθόλου τρομακτικό ή καταθλιπτικό.

-Στην πραγματικότητα είναι ένα πολύ διασκεδαστικό ανάγνωσμα.

-Σε μεγάλο μέρος του βιβλίου ο κεντρικός ήρωας είναι και αυτός απομονωμένος –χωρίς τη θέλησή του–, οπότε είναι εύκολο να ταυτιστεί κανείς μαζί του!

 Η σπουδαία προσωπικότητα του Κόμη Μοντεχρίστο θα μας θυμίσει τι σημαίνει αγώνας και  ζωή. Αλλωστε  κανείς άλλος ήρωας δεν μπόρεσε να μείνει για πάντα στις συνειδήσεις των εφήβων και των ενηλίκων.

Ο Αλέξανδρος Δουμάς δεν μας ταξιδεύει απλώς με μια ρομαντική ιστορία. Μας βάζει να αναρωτηθούμε για το δίκαιο, την εκδίκηση και τα όριά τους.

‘Όπως αναφέρει η διευθύντρια της σειράς Orbis Literae, Μπέλλα Αρμάου. «Ο κεντρικός χαρακτήρας, ο Εδμόνδος Νταντές, μετέπειτα Κόμης Μοντεχρίστος, είναι το πρότυπο του ανθρώπου που η δοκιμασία τον σκληραγωγεί για να φτάσει να γίνει σχεδόν υπεράνθρωπος. Πίσω από τα λόγια και τις περιγραφές δεν λείπει πουθενά η κριτική ματιά του συγγραφέα, ο οποίος ελέγχει ακόμα και τον βασικό του ήρωα όταν κινδυνεύει να υπερβεί τα όρια της δικαιοσύνης».

3. «Περί ελευθερίας» του Τζον Στιούαρτ Mιλ -  Ένα υπέροχο βιβλίο για την ατομική ελευθερία

«Η ανεξαρτησία του ατόμου είναι αυτονόητα απόλυτη. Το άτομο είναι κύριος του εαυτού του, του σώματός του και του νου του».

Στη σειρά των εκδόσεων Μίνωας «Φάροι Ιδεών» έρχεται να προστεθεί το κλασικό έργο του Τζον Στιούαρτ Μιλ, Περί ελευθερίας, σε μετάφραση και πρόλογο του Λέκτορα Σύγχρονης Φιλοσοφίας, Θεοφάνη Τάση. 

To Περί Ελευθερίας του Τζον Στιούαρτ Μιλ εκδόθηκε το 1859 και αποτελεί έκτοτε ένα από τα σημαντικότερα έργα υπεράσπισης της ατομικής ελευθερίας. Ο Τζον Στιούαρτ Μιλ, στο βιβλίο του αναρωτιέται «Τι έχουμε να φοβηθούμε; Αν οι ιδέες, οι απόψεις που δημοσιοποιούνται είναι καλές, τότε η κοινωνία βρίσκεται στο κέρδος. Αν οι ιδέες που ελεύθερα δημοσιοποιούνται είναι κακές, τότε εκτίθενται και θωρακίζουν τις καλές απόψεις που ήδη έχουμε. Γι' αυτό αφήστε τον κόσμο να εκτίθεται και στο τέλος θα έχουμε κέρδος, έτσι κι αλλιώς.

4. «Η τέχνη της δημιουργίας αναμνήσεων» του Μάικ Βάικινγκ είναι ένα σημαντικό βιβλίο ειδικά αυτές τις ημέρες που αναγκαζόμαστε να μείνουμε σπίτι, μπορούμε να «οργανώσουμε» διαφορετικά τις στιγμές μας 

«Οι άνθρωποι είναι ευτυχισμένοι με τη ζωή τους όταν θυμούνται θετικά και νοσταλγικά το παρελθόν τους».

Μετά τη μεγάλη επιτυχία των βιβλίων Hygge και Lykke –μεταφρασμένα σε τριάντα πέντε γλώσσες, με πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα παγκοσμίως–, ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο σύμφωνα με το περιοδικό Times, Μάικ Βάικινγκ, επιστρέφει με το βιβλίο "H τέχνη της δημιουργίας αναμνήσεων" (μετάφραση Νοέλα Ελιασά), και μας δείχνει πώς μπορούμε να δημιουργούμε ευτυχισμένες αναμνήσεις και πώς να τις διατηρούμε στη μνήμη μας.

Ένα βιβλίο για τις όμορφες αναμνήσεις που φωτίζουν το παρόν και χτίζουν ένα ευτυχισμένο μέλλον.

ΚΑΠΟΙΕΣ ΜΕΡΕΣ ΠΕΡΝΑΝΕ ΔΙΧΩΣ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΙΧΝΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΤΙΣ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ 

5.Το αριστούργημα "Πανούκλα στο Μπέργκαμo" του Γενς Πήτερ Γιάκομπσεν  είναι το επίκαιρο βιβλίο που αποδεικνύει ότι συχνά η ιστορία επαναλαμβάνεται

Η "Πανούκλα στο Μπέργκαμο" του κορυφαίου μυθιστοριογράφου-διηγηματογράφου και εισηγητή του δαρβινισμού Γενς Πέτερ Γιάκομπσεν, για τον οποίο μίλησαν όσο για κανέναν άλλο σύγχρονό τους ο Ίψεν και ο Ρίλκε, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ροές  σε υποδειγματική μετάφραση από το πρωτότυπο σε ζωντανή λογοτεχνική γλώσσα, με πλούσια εισαγωγή, χρονολόγιο και διεξοδικά σχόλια του Ήρκου Ρ. Αποστολίδη.

Ο σπουδαίος ανατόμος της ψυχής Γιάκομπσεν, κριτικός ανήσυχος, πατάει στα όρια της ζωής που τόσο στερήθηκε, προσφέροντάς μας μαγικές όσο και «φιλοσοφικές» ματιές κι ερμηνείες του κλειστού βίου και του θρησκευτικού παραληρήματος, αλλά δεν μένει εκεί. Προχωράει, δείχνει την απελευθέρωση δυνάμεων του πλήθους εναντίον των δεσμών με τη θρησκεία, ξεγυμνώνοντας στο τέλος την όλη μυθολογία του χριστιανισμού για τον όχλο που «άξιζε», τάχα, μια καλύτερη μοίρα.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top