Μέρες καραντίνας: 5 βιβλία που σε ταξιδεύουν | Μέρος Β΄

Οι προτάσεις του star.gr για να διαλέξεις αυτό που σου ταιριάζει

προτασεις βιβλίων

Tα βιβλία, ειδικά τις ημέρες αυτές, μπορούν να γίνουν κάτι περισσότερο από βιβλία. Μπορούν να γίνουν η συντροφιά μας, να μας προσφέρουν διεξόδους, να ακονίσουν τα μάτια της φαντασίας μας, να μας βάλουν ιδέες. Μέσα από τις σελίδες τους μπορούν να μας οδηγήσουν σε άλλους, μαγευτικούς, σαγηνευτικούς κόσμους.

Το star.gr προτείνει βιβλία φιλοσοφικά, δράσης, συναρπαστικά, συγκινητικά για να επιλέξετε ο,τι σας ταιριάζει καλύτερα. 

Μέρες καραντίνας: 5 βιβλία που μας ταξιδεύουν από το σαλόνι του σπιτιού

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ | ΜΕΡΟΣ Β'

6. Τα ''Ανάλεκτα"  το εμβληματικό βιβλίο του Κομφούκιου είναι συγκλονιστικά επίκαιρο  - Μια διδασκαλία που απαντά στα μεγάλα και διαχρονικά ερωτήματα της ζωής

Κανόνας ζωής

Ο Τσι Γκονγκ ρώτησε: «Υπάρχει μια λέξη που μπορεί να λειτουργήσει ως πρακτικός κανόνας για ολόκληρη τη ζωή μας;»
Ο Δάσκαλος είπε: «Δεν είναι η αμοιβαιότητα μια τέτοια λέ­ξη; Μην κάνεις στους άλλους ό,τι δεν θέλεις να σου κάνουν». 

Από τις εκδόσεις Αιώρα κυκλοφορεί ένα από τα σημαντικότερα κείμενα του κινεζικού πολιτισμού το οποίο αξίζει να διαβάσουμε ειδικά αυτές τις ημέρες που βρισκόμαστε στο σπίτι μας..

Tα "Aνάλεκτα" αποτέλεσαν τον βασικό κώδικα ηθικής της Κίνας ενώ είναι ίσως η μοναδική πηγή αυθεντικών πληροφοριών για τη ζωή και το έργο του Kομφούκιου ,του μεγαλύτερου θεμελιωτή και εκφραστή του κινεζικού πολιτισμού. Παραδοσιακά, θεωρείται ότι παρέχει ένα πορτραίτο του Κομφούκιου και συνήθως διαβάζεται και ως βιογραφικό σκιαγράφημα.

7.«Διακοπές στο Παρίσι» του Σώμερσετ Μωμ για εκείνους που θέλουν να ταξιδέψουν  νοερά στο μαγευτικό και σκοτεινό Παρίσι, καθώς λόγω των συνθηκών αυτό  είναι αδύνατον.

Από τις εκδόσεις Γκοβόστη κυκλοφορεί ένα από τα κορυφαία έργα ενός από τους σπουδαιότερους βρετανούς συγγραφείς του 20ου αιώνα.

Ο Σώμερσετ Μωμ υπήρξε ένας εξαιρετικός μυθιστοριογράφος αλλά και θεατρικός συγγραφέας. Το «∆ιακοπές στο Παρίσι» είναι ένα από τα συγκλονιστικότερα αυτοβιογραφικά βιβλία του και χρονολογείται στη περίοδο του μεσοπολέμου.

Στο μυθιστόρημα ο Σώμερσετ Μωμ ξετυλίγει μια άλλη πλευρά του Παρισιού ....σκοτεινή....που θ'αλλάξει για πάντα τη ζωή του Τσάρλυ. Το ταξίδι θα τον ταρακουνήσει και ποτέ πια η ζωή του δεν θα είναι η ίδια.

8. Κάτω από τον ήλιο της Ταγγέρης της Κριστίν Μανγκάν από τις εκδόσεις Ψυχογίος

Ένα εκπληκτικό μυθιστόρημα μυστηρίου με φόντο μια γοητευτική, εξωτική χώρα, τόσο καλοφτιαγμένο που θα σας κόψει την ανάσα!

Ο τελευταίος άνθρωπος που περίμενε να δει η Άλις Σίπλεϊ στην Ταγγέρη ήταν η Λούσι Μέισον. Κάποτε ήταν αχώριστες, αλλά από εκείνο το ατύχημα στο Μπένινγκτον δεν ξαναμίλησαν ποτέ. Τώρα η παλιά της συγκάτοικος στεκόταν μπροστά της, δείχνοντας πως ήθελε να ξαναγίνουν όλα όπως πριν. Και ίσως δεν ήταν κακή ιδέα. Η Άλις, που είχε έρθει νιόπαντρη στο Μαρόκο με τον άντρα της, δεν μπορούσε να συνηθίσει τα πολύβουα παζάρια και την εξαντλητική ζέστη. Η άφοβη Λούσι θα την έβγαζε από το καβούκι της, θα τη βοηθούσε να προσαρμοστεί.

Αλλά σύντομα ένα γνώριμο συναίσθημα αρχίζει να κατατρώει την Άλις∙ ένιωθε πως η Λούσι την έλεγχε και την καθοδηγούσε σε κάθε της κίνηση. Κι όταν ο σύζυγός της εξαφανίστηκε, η Άλις άρχισε να αμφιβάλλει για τα πάντα: τη σχέση της με την αινιγματική φίλη της, την απόφασή της να έρθει στην Ταγγέρη, την ίδια την πνευματική της ισορροπία.

9.«Ταξιδεύοντας σε ξένη γη» του David Park από τις εκδόσεις Gutenberg

Στο βιβλίο του Ντέιβιντ Παρκ «Ταξιδεύοντας σε ξένη γη», ένας πατέρας οδηγεί επί ώρες μέσα στο χιόνι για να φέρει στο σπίτι τον άρρωστο γιο του, αποκλεισμένο στη μακρινή πόλη όπου σπουδάζει. Στη διάρκεια του μοναχικού του ταξιδιού θα αναμετρηθεί με ένα παρελθόν που τον στοιχειώνει.

Μόνη του συντροφιά, εκτός από τη φωνή του GPS, είναι η μουσική. Σε ένα σημείο του βιβλίου σκέφτεται χαρακτηριστικά: «η μουσική παίζει σημαντικό ρόλο στο σπίτι μας και η απουσία της τους προηγούμενους μήνες υπήρξε αδιάψευστο δείγμα ζόφου. Γι ̓ αυτό και χαίρομαι που μέσα στην απομόνωση του αυτοκινήτου μπορώ να βάλω μουσική χωρίς να δείχνω αναίσθητος». Εκτός από τα αγαπημένα του τραγούδια, ακούει και μουσική που αρέσει στον γιο του και στη γυναίκα του.

Εδώ μπορείτε να ακούσετε μια playlist από τα τραγούδια που συντροφεύουν τον πρωταγωνιστή στο ταξίδι του, από καλλιτέχνες όπως ο Johnny Cash, οι R.E.M., ο Nick Cave, οι National και ο Moby.

10. Το προξενιό της Ιουλίας του Γιώργου Πολίτη από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Το προξενιό της Ιουλίας Βένιου με τον μεγαλοκτηματία Γιωργίκη Προβιό έμελλε να γίνει το σπουδαίο νέο ολάκερου του κάμπου της Λάρισας. Έπειτα από μερικά χρόνια, ο επίλογος του γάμου της σφραγίζεται με τη δολοφονία του συζύγου και της τρίχρονης κόρης της. Η ίδια, έχοντας καταδικαστεί σε θάνατο, παραμένει αμίλητη, αποδεχόμενη τη μοίρα και, συνεκδοχικά, την ενοχή της.

Έξι ημέρες πριν από την εκτέλεσή της, η νεαρή δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Γκίκα προσπαθεί να της πάρει μια συνέντευξη μέσα στις Φυλακές Αβέρωφ, όπου και κρατείται· στο πλευρό της ο δικηγόρος Δημητρός Ατζαλίνας.

Οι αχνές μνήμες της καταδικασμένης, που δείχνει να ξυπνάει από τον λήθαργο, θα τους γυρίσουν πέντε χρόνια πίσω, στη μετεμφυλιακή εποχή τον Δεκέμβριο του 1949. Η αφήγησή της γεννά και στους δύο ζωηρές υποψίες πως υπάρχει μια «πλάγια ιστορία», μια δεύτερη εξήγηση των γεγονότων που η αποδοχή και απόδειξή της μπορεί να την αθωώσει. Αλλά ο χρόνος που τους απομένει είναι λιγοστός.

Υποθέσεις, συνδέσεις γεγονότων, συνειρμοί, αποφάσεις κι ένας αγώνας δρόμου για να αποδείξουν την αθωότητά της, ενώ οι δείκτες του ρολογιού έχουν ξεκινήσει ήδη να μετρούν αντίστροφα. Τα γεγονότα δικαιολογούν κάθε ψήγμα αισιοδοξίας.Η αλήθεια, όμως, δεν έχει φανερώσει την τελική της όψη...

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top