«Η Μέρα Χωρίς Όνομα»: Όταν η σιωπή καταστρέφει μία ολόκληρη οικογένεια

Ένα μυθιστόρημα που κρατάει τον αναγνώστη σε αγωνία μέχρι τέλους

Η Μέρα Χωρίς Όνομα του Friedrich Ani

«Η Μέρα Χωρίς Όνομα» είναι ένα συναρπαστικό, ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα που θίγει καυτά θέματα της σύγχρονης κοινωνίας και πατάει πάνω στις ευαισθησίες μας. Οικογένειες που διαβρώνονται και τυπικά εξοντώνονται από τη σιωπή.

Όταν μέρα με την ημέρα χάνεται η επαφή γονιού - παιδιού.

Όταν ο δεσμός του ζευγαριού δεν καταφέρνει να αποκτήσει δύναμη.

Όταν οι άνθρωποι θέλουν να ξεφύγουν από την ίδια τους τη σκιά.

Συνέντευξη Star.gr: Τα σημαντικά βιβλία που πρέπει να διαβάσετε

Η ιστορία ξεκινάει κάπου στον 20 αιώνα, με τον πατέρα της 17χρονης Έστερ να ζητάει, είκοσι χρόνια αργότερα, ν' ανοίξει ξανά ο φάκελος και να εξιχνιαστεί ο θάνατός της, καθώς πιστεύει ότι η κόρη του δεν αυτοκτόνησε αλλά δολοφονήθηκε.

«...Η κόρη μου δεν είχε μελαγχολία στην καρδιά της. Έπεσε θύμα δολοφόνου. Κι αυτόν το δολοφόνο πρέπει επιτέλους να τον βρείτε κύριε Φράνκ. Σας παρακαλώ σας ικετεύω γονατιστός...»

Την υπόθεση είχε αναλάβει τότε ο επιθεωρητής Γιάκομπ Φράνκ. Ήταν εκείνος που βρέθηκε στο σπίτι της νεαρής προκειμένου να ενημερώσει τους γονείς της εκείνη τη μέρα, τη μέρα χωρίς όνομα. Μια μέρα που τον λύγισε και συνεχίζει ακόμη και σήμερα να τον στοιχειώνει. Εφτά ολόκληρες ώρες παρηγορούσε βουβά τη μητέρα του κοριτσιού. Δεν την ξέχασε ποτέ εκείνη την ημέρα όπως δεν τον ξέχασαν ποτέ και οι νεκροί από τις υποθέσεις του που συνεχίζουν να τον επισκέπτονται καθημερινά. Ο επιθεωρητής ζει βουτηγμένος κυριολεκτικά στη μελαγχολία.

Η ποίηση ομορφαίνει τη ζωή: Επιλογή από τα έργα σημαντικών Ελλήνων ποιητών

«...Ο επιθεωρητής ζει με τους νεκρούς, δεν έρχονται μόνο τη μέρα που ήταν προορισμένη γι΄αυτούς, τη Μέρα των Ψυχών. Έρχονταν όποτε τους κάπνιζε, έμεναν όλη τη νύχτα, μερικές φορές δυό μαζί λες και το είχαν συμφωνημένο να μην κλέβουν ούτε χρόνο ούτε χώρο ο ένας από τον άλλο, ή από σεβασμό και αξιοπρέπεια... Έρχονται και κάθονται στο καθιστικό τους. Τους βλέπει να τον περιμένουν. Τον κοιτάζουν σαν να ζητούν μια λύτρωση.

...Οι νεκροί ήταν πάντα παρόντες στον παρόν του....
»

Έναν χρόνο μετά το θάνατο της κόρης της, η Ντόρις Βίντερ, δίνει τέλος στη ζωή της αφήνοντας ένα γράμμα: «Φεύγω. Δεν θέλω να σε ξαναδώ».

Ο αναγνώστης αναρωτιέται: ποιον άραγε δεν θέλει να ξαναδεί; Τον σύζυγό της που στοχοποιήθηκε  για την κακοποίηση της  κόρης τους ή μήπως τον ίδιο της τον εαυτό που της φαίνεται πλέον αφόρητος;

Ο άντρας της, Λούντβιχ Βίντερ, είναι κλεισμένος στη σιωπή και τη μοναξιά του. Πιστεύει ότι αν ο επιθεωρητής ανοίξει ξανά την υπόθεση ίσως μπορέσει να βάλει ένα φρένο στην καταστροφική μανία που διέλυσε τη ζωή και την οικογένεια του.

«....Στα μάτια αυτού του άντρα, σκέφτηκε ο Φρανκ, φώλιαζε το μαύρο πουλί της μοναξιάς – το ήξερε καλά ο Φρανκ αυτό το πουλί, από τις αναρίθμητες συναντήσεις του με ανθρώπους που η μοίρα είχε ψυχικά παραμορφώσει...»

'Ολοι οι χαρακτήρες του βιβλίου που είναι στημένοι θεατρικά, αναζητούν μέσα στην απέραντη μοναξιά τους μία διέξοδο και πολλές απαντήσεις...

8+1 κλασικά και σύγχρονα βιβλία για απαιτητικούς αναγνώστες

Τα κύρια πρόσωπα του μυθιστορήματος ,ο πατέρας και ο επιθεωρητής, κάνουν μια απεγνωσμένη προσπάθεια να καταπραΰνουν τις συνειδήσεις τους. Να πάψουν να ζουν με τις αναμνήσεις του καταστροφικού παρελθόντος.

Πόσο δύσκολη και περίπλοκη τελικά είναι η ζωή;

Ο συγγραφέας του βιβλίου. Friedrich Ani

Ο συγγραφέας Friendrich Ani μέσα από μια συναρπαστική πλοκή θέτει ερωτήματα, όπως πόσο δύσκολο είναι να πάρει κάποιος την απόφαση να βάλει τέλος στη ζωή του; Πόσο απελπισμένος μπορεί να είναι κάποιος για να φτάσει σε αυτό το σημείο; Αντέχει άραγε ένας γονιός πιο εύκολα τον θάνατο του παιδιού του όταν έχει δολοφονηθεί παρά όταν έχει αυτοκτονήσει;

Στο τέλος του μυθιστορήματος δίνονται απαντήσεις στα ακατάπαυστα ερωτήματα που γεννιόνται στον αναγνώστη. Το 2017 το συγκλονιστικό αυτό βιβλίο έγινε ταινία από τον Φόλκερ Σλέντορφ και απέσπασε εξαιρετικές κριτικές .

Ο Ani, ένας πολυτάλαντος συγγραφέας που γεννήθηκε το 1959 στη Βαυαρία ξεκίνησε από τη δημοσιογραφία και το αστυνομικό ρεπορτάζ. Έχει αποσπάσει είκοσι βραβεία, ανάμεσα τους και το Γερμανικό Βραβείο Αστυνομικής Λογοτεχνίας. Για το λόγο αυτό δεν στήνει απλώς μια ενδιαφέρουσα αστυνομική πλοκή. Συμπάσχει με τους ήρωες του και προσπαθεί να κατανοήσει και να περιγράψει τα συναισθήματα και τις αγωνίες τους. Προσπαθεί να μας δώσει να καταλάβουμε ότι οι οικογένειες και οι σχέσεις διατηρούνται, θωρακίζονται και εξελίσσονται όσο η επικοινωνία παραμένει ζωντανή. Μόνο τότε καταφέρνουν να ξεπεράσουν τα εμπόδια.

Τα πρώτα βιβλία του φθινοπώρου για παιδιά και εφήβους

Η μαγική στιγμή, εκείνη η Κυριακή που καταφέρνουμε να καταργήσουμε την μοναξιά μας και να βγούμε στο φως, είναι λυτρωτική.

Αν μοιραστούμε αυτά που μας βασανίζουν ίσως τελικά να σώσουμε την ψυχή μας....

Το βιβλίο κυκλοφορεί στη σειρά «Aldina», σε μετάφραση Μαρίας Αγγελίδου, από τις εκδόσεις Gutenberg.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top