ΝΕΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ ΦΩΤΟ από τον ασύλητο τάφο στην Πύλο!

Τι δήλωσε ο υπ. Πολιτισμού, κ. Μπαλτάς

ΝΕΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ ΦΩΤΟ από τον ασύλητο τάφο στην Πύλο!
Νέες φωτογραφίες από τον αρχαίο ασύλητο τάφο που ανακαλύφθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Πύλο, είδαν το "φως" της δημοσιότητας.
κοσμημα1.jpg


Οι αρχαιολόγοι έμειναν έκπληκτοι όταν ανακάλυψαν αυτή την σπάνια αλυσίδα εξαιρετικής ομορφιάς σε έναν τάφο 3.500 ετών. Είναι φτιαγμένη από χρυσό, διακοσμημένη με φύλλα κισσού και ψήφους.

κοσμημα6.jpg
Οι ανασκαφείς δηλώνουν εντυπωσιασμένοι από τον πλούτο του τάφου. Στο προσκεφάλι του νεκρού βρέθηκαν 1.400 πολύτιμα αντικείμενα, όπως αυτές οι χάντρες από γυαλί και χρυσό.
κοσμημα2.jpg

«Δεν είμαστε ειδικοί σε χρυσά αντικείμενα. Είναι πρώτη φορά που έχουμε βρει κάτι τέτοιο και πολύ λίγοι από τους συναδέλφους μας έχουν εμπειρία από τέτοια αντικείμενα. Η τέχνη είναι θαυμάσια. Μπορείτε να δείτε πόσο περίπλοκο είναι το σχέδιο της αλυσίδας που ενώνεται με τις χάντρες», είπε ο αρχαιολόγος Τζακ Λ.Ντέιβις.
κοσμημα3.jpg

Η ταυτότητα του νεκρού δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή, άλλωστε δε βρέθηκε επιγραφή. Στο αριστερό του στήθος όμως, είχε τοποθετηθεί ένα χρυσό ξίφος κι έτσι πιθανολογείται ότι πρόκειται για κάποιον εύπορο πολεμιστή ή ιερέα, ηλικίας 30-35 ετών, ο οποίος έζησε κατά την πρώιμη μυκηναϊκή εποχή στην Πύλο.
κοσμημα4.jpg

Η ανασκαφή ξεκίνησε τον Μάιο και σταμάτησε στις 10 Οκτωβρίου. Η πρώτη στιγμή, όμως, που ο Τζακ Λ.Ντέιβις και η συζυγός του Σάρον Ρ.Στόκερ επιβεβαίωσαν ότι βρίσκονταν μπροστά σε μία σπουδαία ανακάλυψη ήταν τον Ιούνιο, όταν πρόβαλε από το χώμα η άκρη της χρυσής αλυσίδας από το περίτεχνο περιδέραιο που συνόδευε τον νεκρό.
κοσμημα5.jpg

Ο Υπουργός Πολιτισμού, κ. Αριστείδης Μπαλτάς δεν παρέλειψε να μην αφήσει αιχμές για τον τρόπο που χειρίστηκε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία τον τάφο της Αμφίπολης. Μπερδεύτηκε όμως, με τις χρονολογίες.
κοσμημα7.jpg

«Να αποφύγουμε μια διαδικασία, όπου γίνεται εκμετάλλευση των αρχαιολογικ��ν ευρημάτων. Είναι γύρω στα 1.200 χρόνια μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. 1.000 χρόνια και…Έχει μια σημασία κι αυτή η συζήτηση», είπε χαρακτηριστικά.

κοσμημα8.jpg
Τελικά διευκρίνισε ότι ο τάφος χρονολογείται στο 1.500 π.Χ.
Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top