Lockdown: Νέα μέτρα για λιανεμπόριο και εστίαση τον Απρίλιο

Ημέρα αποφάσεων η Τετάρτη - Ποιες ημερομηνίες εξετάζονται

Μήνας επανεκκίνησης της οικονομίας και των δραστηριοτήτων θα είναι ο Απρίλιος, όπως όλα δείχνουν. Η άνοιξη είναι ένας ισχυρός σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια καθώς η θερμοκρασία αυξάνεται και οι ιώσεις υποχωρούν.

Οι εικόνες συνωστισμού το Σαββατοκύριακο σε παραλίες και πάρκα δείχνουν για ακόμα μια φορά ότι ο κόσμος δεν αντέχει άλλο τον εγκλεισμό και τα μέτρα και ψάχνει διεξόδους. Ημέρα αποφάσεων θα είναι η Τετάρτη (31/3) που θα συνεδριάσει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων.  

Άνοιγμα τουρισμού και πριν τις 14 Μαΐου – Τα μέτρα για ασφαλές καλοκαίρι

Η κυβέρνηση επιθυμεί άμεσα το άνοιγμα των διαδημοτικών μετακινήσεων, του λιανεμπορίου αλλά και των σχολείων. Πιο συγκεκριμένα, είναι πιθανό να ανοίξουν οι διαδημοτικές μετακινήσεις το ερχόμενο Σάββατο, 3 Απριλίου, και τα σχολεία, αν όχι τη Δευτέρα 5 Απριλίου, μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Η αγορά ενδέχεται να σηκώσει ρολά τη Δευτέρα 12 Απριλίου, αλλά τίποτα δεν είναι δεδομένο. 

Ανοίγουν τα σχολεία την επόμενη εβδομάδα 

Οι μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων θα είναι οι πρώτοι που θα επιστρέψουν στα θρανία, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σημειώνοντας ότι τα σχολεία αποτελούν προτεραιότητα για την κυβέρνησηΩστόσο δε θέλησε να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία ανοίγματος. «Θα είναι την επόμενη εβδομάδα, κάποια στιγμή» αρκέστηκε να πει. 

Από τη μεριά του, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, προανήγγειλε το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους από τα μέσα Απριλίου, σημειώνοντας πως στόχος είναι να υπάρξει ελεγχόμενο άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων από τις αρχές Απριλίου.

Όπως είπε, όλα αυτά τελούν υπό την προϋπόθεση ότι θα «συνεχισθεί η τάση σταθεροποίησης και αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων και κυρίως των εισαγωγών στα νοσοκομεία».

Ο κ. Σκέρτσος σημείωσε πως τα self test θα βοηθήσουν καίρια προς αυτή την κατεύθυνση.

«Είναι ένα εργαλείο, που θα μας βοηθήσει σύμφωνα με εκτενείς μελέτες που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, να ελέγξουμε καλύτερα την πορεία της πανδημίας και να απομονώνονται οι θετικοί ασυμπτωματικοί φορείς. Το 1/3 των κρουσμάτων του covid είναι ασυμπτωματικοί».

Όπως είπε, η πολιτική με τα δωρεάν self tests σε πρώτη φάση θα ισχύσει για τον Απρίλιο και τον Μάιο. Λόγω της καλοκαιρίας, τον Ιούνιο θα επιστρέψουμε στα στοχευμένα tests. Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι αν χρειαστεί, θα συνεχιστεί και το καλοκαίρι το self testing.  

Παρά την αυξημένη πίεση στα νοσοκομεία, οι εμβολιασμοί προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς, ενώ τα τεστ για κορωνοϊό έχουν αυξηθεί μαζικά. 

Παγώνη: «Πάσχα χωρίς μετακινήσεις, με τις οικογένειές μας»

Θα επιτραπούν οι μετακινήσεις το Πάσχα; 

Το βλέμμα των πολιτών είναι στραμμένο στο Πάσχα. Κάτι που γνωρίζει και η Επιτροπή και η κυβέρνηση. Οι ειαγωγές στα νοσοκομεία και τα αυξημένα κρούσματα, όμως, φρενάρουν τις όποιες αποφάσεις. 

«Είναι ένα μέτρο που θα το συζητήσουμε αργότερα, όταν θα μπορέσουμε να πούμε ότι έχουμε πιάσει το πρώτο τείχος ανοσίας ως προς τον εμβολιασμό» είναι η απάντηση που έδωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, όταν ρωτήθηκε αν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό το Πάσχα

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας στον Α. «Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για τέτοιες μετακινήσεις αλλά και για επέκταση του ωραρίου απαγόρευσης κυκλοφορίας» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Σαρηγιάννης: Λάθος να ανοίξει το λιανεμπόριο

Την άποψη ότι η οποιαδήποτε συζήτηση για άνοιγμα πρέπει να γίνει μετά το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου εξέφρασε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ, μιλώντας στον Σκάι, είπε πως «μπορούμε να ανοίξουμε τα Λύκεια», αλλά υπογράμμισε πως θα ήταν λάθος να ανοίξει τώρα το λιανεμπόριο.

Όσον αφορά την εστίαση, σημείωσε πως καλό θα ήταν να περιμένουμε λίγο ακόμη, τουλάχιστον έως το Πάσχα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top