Κορωνοϊός: Στους 12 οι νεκροί στο Ιράν - Πρώτο κρούσμα σε Αφγανιστάν

70 νέα κρούσματα στη Ν. Κορέα - Κλείνει τα σύνορα η Τουρκία λόγω covid-19

Δείτε στο βίντεο από την εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» το ρεπορτάζ για τον κορωνοϊό στην Ευρώπη.

Η κυβέρνηση της Τεχεράνης δεσμεύτηκε σήμερα για διαφάνεια όσον αφορά την επιδημία του νέου κορωνοϊού που πλήττει το Ιράν, ιδιαίτερα σχετικά με τα στοιχεία για τους νεκρούς και τους προσβληθέντες από τον covid-19 και διέψευσε το δημοσίευμα του πρακτορείου Ilna που έκανε λόγο για 50 νεκρούς.

Κορωνοϊός: Και τέταρτος νεκρός στην Ιταλία

Σύμφωνα με σημερινή δήλωση του υφυπουργού Υγείας Ιράτζ Χαριρτσί, οι νεκροί ανήλθαν σε 12 και τα κρούσματα σε έως 61, τα περισσότερα από τα οποία στην Κομ, την ιερή πόλη των σιιτών, 120 χιλιόμετρα νότια της Τεχεράνης.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ilna, το οποίο πρόσκειται στους μεταρρυθμιστές, μετέδωσε ότι ο βουλευτής Φαραχανί μίλησε για «50 νεκρούς» μόνον στην πόλη αυτή, την ώρα που ο επίσημος απολογισμός της Τεχεράνης για τους νεκρούς ανέρχεται σε 12 σε όλη τη χώρα.

«Δεσμευόμαστε να είμαστε διαφανείς όσον αφορά την δημοσίευση των στοιχείων», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης Αλί Ραμπιί, μετά την καταγγελία ενός βουλευτή της πόλης Κομ, στην οποία έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα, ότι οι αρχές «δεν λένε την αλήθεια» για το μέγεθος της επιδημίας στην πόλη του.

Ο αξιωματούχος Αχμάντ Αμιριαμπάντι Φαραχανί από το Κομ δήλωσε στο ILNA ότι πάνω από 250 άνθρωποι έχουν τεθεί σε καραντίνα στην πόλη, όπου σπουδάζουν Σιίτες φοιτητές από το Ιράν και άλλες χώρες.

Όπως δήλωσε ο Φαραχανί, οι 50 νεκροί είναι από τις 13 Φεβρουαρίου, αν και το Ιράν ανέφερε για πρώτη φορά κρούσματα και θανάτους από τον κορωνοϊό έξι μέρες αργότερα, στις 19 Φεβρουαρίου.

Κορωνοϊός: Λήξη συναγερμού για τα ύποπτα κρούσματα σε τρένο στην Αυστρία

Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στο Αφγανιστάν        

Επιβεβαιώθηκε, σήμερα, από τις αφγανικές αρχές το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη δυτική επαρχία Χεράτ και κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε μια περιοχή που συνορεύει με το Ιράν, χώρα στην οποία τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 61. 

«Καλώ τους πολίτες να μένουν σπίτια τους και να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Φεροζουντίν Φερόζ αναφερόμενος στην Χεράτ, που αποτελεί πύλη προς το Ιράν. 

Τρία ύποπτα κρούσματα στην επαρχία αυτή του Αφγανιστάν αφορούν ανθρώπους που μόλις είχαν επιστρέψει από το Ιράν, επεσήμανε χθες Κυριακή ο δρ Σαγέντ Αταουλάχ Σεγεντζάι, στέλεχος του υπουργείου Υγείας. 

Το επιβεβαιωμένο κρούσμα αφορά έναν 35χρονο που είχε επιστρέψει πρόσφατα από την πόλη Κομ του Ιράν, όπου έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα του νέου κοροναϊού, και πλέον έχει τεθεί σε καραντίνα, επεσήμανε ο Φερόζ. 

Μάλιστα, η αφγανική κυβέρνηση ανέστειλε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου όλες τις χερσαίες και από αέρος μετακινήσεις από και προς το Ιράν.

Πρώτα κρούσματα σε Κουβέιτ και Μπαχρέιν σε ανθρώπους που είχαν επισκεφθεί το Ιράν 

Το Κουβέιτ και το Μπαχρέιν επιβεβαίωσαν σήμερα τα πρώτα κρούσματα του νέου κορωνοϊού σε ανθρώπους που είχαν επισκεφθεί το Ιράν.

Το Κουβέιτ εντόπισε τον covid-19 σε τρεις ανθρώπους μεταξύ των 700 που αναχώρησαν το Σάββατο από την πόλη Μασχάντ στο βορειοανατολικό Ιράν, σύμφωνα με το πρακτορείο ΚUNA. 

Περιμένουν κρούσμα κορωνοϊού και στην Ελλάδα - Έκτακτη σύσκεψη σε Μαξίμου

Το υπουργείο Υγείας της χώρας διευκρίνισε ότι πρόκειται για έναν 53χρονο Κουβεϊτιανό, έναν 61χρονο Σαουδάραβα και έναν 21χρονο η εθνικότητα του οποίου δεν έχει γίνει γνωστή. Ο Κουβεϊτιανός και ο Σαουδάραβας δεν εμφανίζουν συμπτώματα, ενώ ο τρίτος ασθενής έχει κάποια αρχικά συμπτώματα.

Στο γειτονικό Μπαχρέιν το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ένας πολίτης της χώρας που επέστρεψε από το Ιράν διαγνώστηκε με τον covid-19 και πρόσθεσε ότι «λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για τα άτομα με τα οποία είχε έρθει σε επαφή ο ασθενής». 

Κορωνοϊός: Αγωνία για τα 10 ελληνικά σχολεία που βρίσκονται στην Ιταλία!

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε 70 νέα κρούσματα 

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι 70 νέα κρούσματα του covid-19 καταγράφηκαν σήμερα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 833, γεγονός που καθιστά τη χώρα τη μεγαλύτερη εστία μόλυνσης παγκοσμίως μετά την Κίνα. 

Ο νέος απολογισμός, που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του Κορεατικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, ανεβάζει σε 231 τον αριθμό των ατόμων που μολύνθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, τον μεγαλύτερο ημερήσιο αριθμό μέχρι στιγμής. 

Συναγερμός στην Ιταλία: Τρεις οι νεκροί από τον κορωνοϊό

Σήμερα το πρωί, η ίδια πηγή είχε κάνει λόγο για 161 νέα κρούσματα και δύο νέους νεκρούς. Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον σε επτά. 

Η Νότια Κορέα αντιμετώπισε ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, με περισσότερα από 700 νέα κρούσματα να καταγράφονται σε διάστημα μίας εβδομάδας. 

Οι περισσότεροι ασθενείς συνδέονται με την «Εκκλησία Σιντσεοντζί του Ιησού» στην πόλη Νταεγκού, στο νότιο τμήμα της Νότιας Κορέας.

 Παγκόσμιος συναγερμός: Επιταχύνεται η μετάδοση του κορωνοϊού εκτός Κίνας

Προληπτικά μέτρα από τις αεροπορικές εταιρείες

Στο μεταξύ η Qatar Airways ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ζητεί από τους επιβάτες της που επιστρέφουν από το Ιράν και τη Νότια Κορέα να παραμένουν στο σπίτι τους ή σε εγκαταστάσεις καραντίνας επί 14 ημέρες.

Η Kuwait Airways και η Iraqi Airways ανέστειλαν την προηγούμενη εβδομάδα όλες τις πτήσεις τους προς και από το Ιράν, ενώ η Σαουδική Αραβία απαγόρευσε στους πολίτες και τους κατοίκους της να μεταβαίνουν στο Ιράν. 

Κορωνοϊός: Αρνητικές οι εξετάσεις των Ελλήνων στο «Σωτηρία»

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές του Ιράκ ανακοίνωσαν ότι κλείνουν το πέρασμα Σαφουάν με το Κουβέιτ για τους ταξιδιώτες, έπειτα από αίτημα της γειτονικής χώρας.

Παράλληλα η Βαγδάτη παρέτεινε το Σάββατο την απαγόρευση εισόδου στη χώρα όλων των μη Ιρακινών από το Ιράν.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν καταγράψει 13 κρούσματα, με τα δύο τελευταία να αφορούν έναν Ιρανό τουρίστα και τη σύζυγό του. 

Η Άγκυρα κλείνει τα σύνορα με Ιράν λόγω κορωνοϊού

Η Τουρκία κλείνει την συνοριακή διάβασή της με το Ιράν, ως ένα μέτρο πρόληψης προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο εξάπλωσης του κορονοϊού.

Όλες οι οδικές αρτηρίες και οι σιδηροδρομικές γραμμές προς το Ιράν θα κλείσουν σήμερα στις 17.00 το απόγευμα, ενώ οι πτήσεις από το Ιράν έχουν ανασταλεί, δήλωσε ο υπουργός στους δημοσιογράφους.

Ο ΠΟΥ δεν χρησιμοποιεί ακόμα τον όρο πανδημία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δεν χρησιμοποιεί τον όρο «πανδημία» για το τον κορωνοϊό, αλλά το ξέσπασμα του ιού παραμένει μια παγκόσμια επείγουσα κατάσταση, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπός του.

Οι φόβοι για μια πανδημία του κορωνοϊού αυξήθηκαν σήμερα μετά την ραγδαία αύξηση νέων κρουσμάτων στο Ιράν, στην Ιταλία και στη Νότια Κορέα παρότι η Κίνα χαλάρωσε τους περιορισμούς στις μετακινήσεις σε πολλά μέρη, περιλαμβανομένου του Πεκίνου, καθώς στην Κίνα μειώθηκε ο ρυθμός εμφάνισης νέων κρουσμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Ιανουαρίου ο ΠΟΥ είχε κηρύξει «επείγουσα κατάσταση για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος» το ξέσπασμα του νέου κορωνοϊού που εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στην πόλη Ουχάν της Κίνας.

Στόχος ήταν να βοηθηθούν οι χώρες που έχουν ασθενέστερα συστήματα υγείας ώστε να τα ενισχύσουν.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί περισσότερα από 77.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κίνα, περιλαμβανομένων 2.445 θανάτων και 1.769 κρούσματα και 17 θάνατοι σε 28 άλλες χώρες, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΠΟΥ.

Χορήγηση 232 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για την καταπολέμηση του covid-19

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται σε εικοσιτετράωρη βάση για να στηρίξει τα κράτη μέλη της ΕΕ και να ενισχύσει τις διεθνείς προσπάθειες για την ανάσχεση της εξάπλωσης του ιού COVID-19. 

Μάλιστα, σε σημερινή ανακοίνωσή της ανέφερε τη νέα δέσμη βοήθειας ύψους 232 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της παγκόσμιας ετοιμότητας, την πρόληψη και τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Μέρος των πόρων αυτών θα διατεθεί άμεσα σε διάφορους τομείς, ενώ το υπόλοιπο θα διατεθεί τους επόμενους μήνες.

«Δεδομένου ότι τα κρούσματα συνεχίζονται να αυξάνονται, η δημόσια υγεία αποτελεί την πρώτη μας προτεραιότητα. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεργαστεί με στόχο την ενίσχυση της ετοιμότητας στην Ευρώπη, στην Κίνα και οπουδήποτε αλλού. Η Ευρώπη είναι παρούσα για να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top