Κορωνοϊός: Toυς 6 έφτασαν οι νεκροί στην Ιταλία - Αυξάνονται τα κρούσματα

Αδειάζουν τα ράφια στα σούπερ μάρκετ της γειτονικής χώρας

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα από τον κορωνοϊό COVID-19 στη βόρεια Ιταλία, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στη γειτονική χώρα στους έξι. 

Περιμένουν κρούσμα κορωνοϊού και στην Ελλάδα - Έκτακτη σύσκεψη σε Μαξίμου

Τελευταία θύματα ένας καρκινοπαθής από την πόλη Μπρέσια της βόρειας Ιταλίας και ένας άνδρας 84 ετών, ο οποίος νοσηλευόταν για κάποια άλλη ασθένεια όταν μολύνθηκε από τον κοροναϊό, σύμφωνα με τη RAI. Οι τρεις άλλοι άνθρωποι που πέθαναν εξαιτίας του ιού ήταν επίσης ηλικιωμένοι και τουλάχιστον δύο από αυτούς έπασχαν από άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ελλάδα: Ο Κορωνοϊός προ των πυλών

Ο αριθμός των κρουσμάτων στη γειτονική χώρα αυξάνεται ανησυχητικά, με τα κρούσματα να ξεπερνούν πλεόν τα 150.

Κορωνοϊός: Αγωνία για τα 10 ελληνικά σχολεία που βρίσκονται στην Ιταλία!

Σε 11 πόλεις της Βόρειας Ιταλίας, οι 10 στην περιοχή Lombardy και η μία στο γειτονικό Veneto, έχουν εμφανιστεί κρούσματα του κορωνοϊού. Σχεδόν 50.000 άνθρωποι είναι σε καραντίνα από την Παρασκευή το βράδυ, με την αστυνομία να περιπολεί στους δρόμους και πρόστιμα να επιβάλλονται σε όσους παραβιάζουν τον περιορισμό.

Συναγερμός στην Ιταλία: Τρεις οι νεκροί από τον κορωνοϊό

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, ζήτησε από τους πολίτες να μην καταληφθούν από πανικό και να ακολουθούν τις οδηγίες των κέντρων.

Εξαντλήθηκαν μάσκες και απολυμαντικά τζελ

Πανικός επικρατεί στους κατοίκους του Μιλάνο που έσπευσαν να εφοδιαστούν με βασικά αγαθά, υπό τον φόβο της επιδημίας κορωνοϊού. 
Φωτογραφίες και βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν άδεια ράφια και ουρές πελατών να περιμένουν στα ταμεία. 

 

 

Χαρτομάντιλα, γάντια και απορρυπαντικά είναι τα είδη που έχουν ήδη εξαφανιστεί από τα ράφια των σούπερ μάρκετ στο Μιλάνο και την επαρχία.

Πανομοιότυπες σκηνές καταγράφηκαν καθ’ όλη την διάρκεια της χθεσινής ημέρας σε πολλά σημεία πώλησης μεταξύ του Μιλάνου και των γειτονικών δήμων, με τους πελάτες φορτωμένους με δύο ή και τρία καρότσια και με μεγάλες ουρές στα ταμεία.

 

 

«Ο κόσμος ψωνίζει λες και είμαστε σε πόλεμο. Ψωνίζω συχνά τις Κυριακές, αλλά σήμερα παρατήρησα πάρα πολύ κόσμο. Οι κονσέρβες και τα αποξηραμένα τρόφιμα έχουν σχεδόν τελειώσει. Τα γάντια εξαντλήθηκαν όπως και το απολυμαντικό τζελ», δήλωσε μια κάτοικος του Μιλάνου.

Έλληνας πρόξενος στο Μιλάνο: Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα

Ο Έλληνας πρόξενος στο Μιλάνο, Νίκος Σάκκαρης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6» περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη μετά από την εμφάνιση των κρουσμάτων κορωνοϊού. 

Παγκόσμιος συναγερμός: Επιταχύνεται η μετάδοση του κορωνοϊού εκτός Κίνας

«Η περιοχή του Μιλάνου έχει χωριστεί σε δύο ζώνες: "κίτρινο" το Μιλάνο και "κόκκινη" μια περιοχή με 50.000 κατοίκους. Πεντακόσιοι καραμπινιέροι με αστυνομικούς δεν αφήνουν κανέναν ούτε να μπει ούτε να βγει από τα χωριά αυτά», είπε ο Νίκος Σάκκαρης και πρόσθεσε:

«Τα πράγματα είναι λίγο δύσκολα. Δεν κυκλοφορεί το μετρό, δεν λειτουργούν σχολεία και πανεπιστήμια σε όλη την Λομβαρδία, Πιεμόντε και Βένετο».

Όσον αφορά στο αν επικρατεί πανικός μεταξύ των κατοίκων της πόλης, ο κ. Σάκκαρης τόνισε:

«Πανικός όπως στις ταινίες, δεν υπάρχει ακόμα, σήμερα, όμως, που ο κόσμος θα συνειδητοποιήσει ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει μάλλον θα υπάρξει πανικός. Δεν λειτουργούν μεγάλα μουσεία, καταστήματα. Οι γάμοι και οι κηδείες γίνονται μόνο με τους στενούς συγγενείς».

Τι γίνεται με τους Έλληνες μαθητές που βρίσκονται στο Μιλάνο

Ο Έλληνας πρόξενος μίλησε και για τους μαθητές ελληνικών σχολείων στην περιοχή του Μιλάνου. 

«Πολλά παιδιά έφυγαν το Σάββατο και την Κυριακή, ένα σχολείο έφυγε από το Σάββατο γιατί είχαμε έγκαιρη πληροφόρηση. Υπάρχουν άλλα δύο σχολεία εδώ, τα είδα τα παιδιά στις 07:00 το πρωί, είναι καλά, είναι σε περιοχή που δεν υπάρχει κρούσμα, θα προσπαθήσουμε να φύγουν σήμερα», είπε ο Έλληνας πρόξενος. 

Σύμφωνα με τον ίδιο πρόκειται για 30-32 άτομα μαζί με τους καθηγητές και από τα δύο σχολεία ενώ γύρω στα 25 ήταν τα παιδιά και οι καθηγητές που επέστρεψαν.

Όσον αφορά στη γενικότερη αντίδραση των Ιταλών ο κ. Σάκκαρης είπε ότι «έχασαν τη μπάλα, δεν μπορούν να βρουν τον ασθενή "μηδέν". Λέγεται ότι όλα ξεκίνησαν από έναν άνθρωπο, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που δεν συνδέονται μεταξύ τους».

Κορωνοϊός: Σε κόκκινο συναγερμό όλη η Ιταλία

Σε καραντίνα βρίσκονται περίπου 12 πόλεις της Ιταλίας, την ώρα που ο πρωθυπουργός της χώρας δηλώνει πως είχαν ληφθεί όλα τα μέτρα προστασίας απέναντι στην επιδημία. Με απόφαση του περιφερειάρχη του Βένετο, Λούκα Τζάια σταμάτησαν όλες οι εκδηλώσεις, μέχρι τα τέλη του μήνα, ανάμεσά τους και το διάσημο καρναβάλι της Βενετίας, που κάθε χρόνο προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες από όλον τον κόσμο. 

Πλέον η επιδημία που προκαλεί ο κορωνοϊός έχει κοστίσει τη ζωή σε 2.619 ανθρώπους παγκοσμίως. Σημειώνεται ότι εκτός από τις εκδηλώσεις που ακυρώθηκαν, σχολεία, πανεπιστήμια και μουσεία της περιφέρειας έκλεισαν προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι για τον περιορισμό του ιού.

Στα μέτρα που λαμβάνει πλέον η ιταλική κυβέρνηση για τη μη περεταίρω εξάπλωση του κορωνοϊού είναι και η αναβολή σχεδόν όλων των ποδοσφαιρικών αγώνων του πρωταθλήματος. 

Ωστόσο, η ανησυχία μεγαλώνει ακόμη περισσότερο καθώς σε εξέλιξη βρίσκονται και οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις. 

Την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί στο Μιλάνο η ρεβάνς του αγώνα της Ίντερ με τη βουλγαρική Λουντογκόρετς για το Europa League, κάτι που έχει σημάνει συναγερμό και στην UEFA. 

Σύμφωνα με την Gazzeta Dello Sport, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο, το παιχνίδι να γίνει μεν κανονικά, αλλά κεκλεισμένων των θυρών. Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, βρίσκεται σε επαφές με την αντίστοιχη ιταλική, καθώς το ενδεχόμενο να γίνει το ματς χωρίς κόσμο είναι πολύ πιθανό.

Δεν είναι βέβαια μόνο η Ίντερ που αγωνίζεται στην Ευρώπη αυτή την περίοδο. Στην ίδια διοργάνωση παίζει η Ρόμα, η οποία ωστόσο έπαιξε κανονικά το παιχνίδι της στο πρωτάθλημα, ενώ στο Champions League αγωνίζονται και η Γιουβέντους, η Νάπολι και η Αταλάντα, με τις πρώτες δύο να παίζουν αυτή την εβδομάδα. Η Νάπολι μάλιστα παίζει εντός έδρας με την Μπαρτσελόνα, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σενάριο αντίστοιχο με αυτό της αναμέτρησης της Ιντερ- Λουντογκόρετς.

Γάλλος υφυπουργός Μεταφορών: Δε χρειάζεται να κλείσουν τα σύνορα Γαλλίας – Ιταλίας

Ο Γάλλος υφυπουργός Μεταφορών Ζαν-Μπατίστ Τζεμπαρί δήλωσε ότι δε βλέπει τον λόγο να κλείσουν τα σύνορα της Γαλλίας με την Ιταλία παρά την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Ταξιδιωτική οδηγία του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, με ταξιδιωτική του οδηγία, συμβουλεύει τους Γερμανούς, οι οποίοι επιθυμούν να μεταβούν στην Ιταλία να απευθυνθούν στις κατά τόπους ιταλικές διπλωματικές αρχές, προκειμένου να ενημερωθούν για τις συνθήκες εισόδου και παραμονής στη χώρα.

Η Κομισιόν τέλος, στέλνει στην Ιταλία κλιμακιο του ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων) από κοινού με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) για να αποτιμήσει την κατάσταση με τον εντοπισμό κρουσμάτων στη χώρα, όπως ανακοίνωσαν η Επίτροπος για θέματα Υγείας Στέλλα Κυριακίδου και ο Επίτροπος για τη διαχείριση κρίσεων Γιάννες Λέναρτσιτς.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top