Παραλίγο νέα Τέμπη: Με ουρλιαχτά αποφεύχθηκε η σύγκρουση

Τρένο παραβίασε ερυθρό σηματοδότη και παραλίγο να πέσει πάνω σε άλλο

Σοβαρές ελλείψεις στα τρένα έναν χρόνο μετά την τραγωδία - Ρεπορτάζ κεντρικό δελτίο ειδήσεων Star

Μία νέα τραγωδία ανάλογη των Τεμπών αποφεύχθηκε στο παρά πέντε παραμονές των Χριστουγέννων στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Αττικής. Δύο τρένα γλίτωσαν τη σύγκρουση κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», στις 23 Δεκεμβρίου 2023 στις 12:19 έγινε ένα ακόμα σοβαρό συμβάν στον ελληνικό σιδηρόδρομο και θέτει υπό πλήρη αμφισβήτηση την εμπέδωση της ασφαλούς λειτουργίας όλων των εμπλεκομένων στις σιδηροδρομικές μετακινήσεις. 

Αποκάλυψη Star: Το video με την αναπαράσταση του δυστυχήματος στα Τέμπη 

Το συμβάν σημειώθηκε στον σταθμό του Σιδηροδρομικού Κέντρου Αχαρνών. Η επιβατική αμαξοστοιχία 1313 που εκτελούσε το δρομολόγιο Κιάτο – Πειραιάς παραβίασε ερυθρό σηματοδότη και παραλίγο να πέσει πάνω στην αμαξοστοιχία 51 που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Αθήνα. 

Η σύγκρουση αποφεύχθηκε χάρη στην ετοιμότητα του υπεύθυνου της τηλεδιοίκησης του ΣΚΑ, ο οποίος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ούρλιαζε στον ασύρματο, καλώντας τον μηχανοδηγό της αμαξοστοιχίας 1313 να σταματήσει, κάτι που ευτυχώς συνέβη πριν τα δύο τρένα βρεθούν στη γραμμή 102.

Μητσοτάκης: «Στα Τέμπη συγκρούστηκαν ανθρώπινα λάθη με χρονιές παθογένειες»

Σύμφωνα με «Τα Νέα», την ώρα που έγινε το περιστατικό, στην καμπίνα μηχανοδήγησης επέβαινε παράτυπα και μαθητευόμενος μηχανοδηγός, ώστε ο κανονικός μηχανοδηγός να έχει την ιδιότητα του εκπαιδευτή. 

Ο μηχανοδηγός ισχυρίστηκε ότι έγινε «υπέρβαση σήματος», δηλαδή δεν ακινητοποιήθηκε εγκαίρως το τρένο στο ερυθρό φωτόσημο, λόγω ολίσθησης των γραμμών-τροχών.

Τέμπη: Σοβαρές ελλείψεις στα τρένα έναν χρόνο μετά την τραγωδία

Ο ΟΣΕ κατέγραψε το περιστατικό, ενώ από την πλευρά της Hellenic Train επιχειρήθηκε η υποβάθμισή του, με τα αρμόδια στελέχη να υποστηρίζουν και αυτά ότι δε φταίει ο μηχανοδηγός, αλλά η ολισθηρότητα των γραμμών. Η εταιρεία δεν έβγαλε άλλη ανακοίνωση για το περιστατικό. 

Ο ΟΣΕ δήλωσε το περιστατικό στη Ρυθμιστική Αρχή Σιρηροδρόμων και ζήτησε από τη Hellenic Train την ταινία του ταχογράφου για να διαπιστώσει αν όντως υπήρξε ολίσθηση στις ράγες, ώστε να συντάξει το πόρισμά του. Μέχρι αυτή τη στιγμή η παράδοση δεν έχει γίνει. 

Τέμπη: Νέα ηχητικά ντοκουμέντα πριν και μετά την τραγωδία

Η ΡΑΣ από την πλευρά της ζητά την πλήρη διαλεύκανση του περιστατικού και καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να καταθέσουν τα πορίσματά τους. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top