Μητσοτάκης: «Στα Τέμπη συγκρούστηκαν ανθρώπινα λάθη με χρονιές παθογένειες»

«Δεν υπήρξε για μένα προσωπικά πιο δύσκολη στιγμή από τα Τέμπη»

Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα Τέμπη (28/2/2024) 

«Για εμένα το μεγαλύτερο πρόβλημα της Μεταπολίτευσης είναι οι χαμένες ευκαιρίες κατά τη διάρκεια μεταπολίτευσης. Τώρα πλέον τα άλματα πρέπει να γίνουν. Θα ήθελα να αφήσω πίσω μου αλλαγές που να μην μπορούν να ξεριζωθούν, αλλά και να καταστήσω μία σειρά από επιλογές περίπου αυτονόητες. Η κατεύθυνση θα πρέπει να είναι η γρήγορη σύγκλιση με την Ευρώπη, να καλύψουμε το χαμένο έδαφος» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας απόψε στον Διευθυντή της Καθημερινής, Αλέξη Παπαχελά και τον καθηγητή Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας του ΕΚΠΑ και διευθυντή του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, Κώστα Κωστή στο πλαίσιο του Συνεδρίου, που συνδιοργανώνουν η Καθημερινή, το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών και το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics με θέμα «Μεταπολίτευση. 50 χρόνια μετά».

Σε ερώτηση για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και την οργή της κοινωνίας ο πρωθυπουργός απάντησε ότι αυτή είναι πλήρως δικαιολογημένη και τόνισε: 

Μητσοτάκης για Τέμπη: «Οι ένοχοι θα τιμωρηθούν»

«Δεν υπήρξε για μένα προσωπικά πιο δύσκολη στιγμή από τα Τέμπη. Για λόγους που όλοι μπορείτε να αντιληφθείτε και γιατί πράγματι εκεί συσσωρεύτηκαν όλες οι κακές πλευρές του τρόπου λειτουργίας του κράτους. νον η Δικαιοσύνη. Νομίζω ότι η δικαιοσύνη έχει μια βαριά ευθύνη και πιστεύω ότι θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Στα Τέμπη συγκρούστηκαν ανθρώπινα λάθη με χρονιές παθογένειες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και ιδίως των σιδηροδρόμων, που όλοι γνωρίζαμε ότι ήταν το πιο προβληματικό κομμάτι των ελληνικών παλιών δημόσιων οργανισμών».

Δούκας για ονόματα θυμάτων στα Τέμπη: «Μια συγγνώμη δεν είναι αρκετή»

 Εν συνεχεία ο Κυριάκος Μητσοτάκης επετέθη κατά όλων όσοι εννοούν να εργαλειοποιούν τη συγκεκριμένη τραγωδία λέγοντας χαρακτηριστικά: «η κομματική εργαλειοποίηση αυτής της τραγωδίας είναι εξοργιστική. Λυπάμαι που το λέω έτσι. Είχαμε κι άλλες τραγωδίες στο παρελθόν με νεκρούς και με ευθύνες του κρατικού μηχανισμού Δεν διανοήθηκα ποτέ να τις εργαλειοποιήσω με αυτόν τον τρόπο για πρόσκαιρα κομματικά οφέλη. Ας πάρουμε όλοι μία απόσταση από τα τεκταινόμενα για να αφήσουμε την Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και να της έχουμε εμπιστοσύνη».

Στα της Οικονομίας ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι είναι μονόδρομος η μετατροπή της οικονομίας σε μία οικονομία εξωστρέφειας και υψηλά προστιθέμενων υπηρεσιών. «Η τελική κατάληξη αυτού του μετασχηματισμού θα είναι οι υψηλότεροι μισθοί, έχω θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα της δεύτερης τετραετίας μας την αύξηση των μισθών» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Τέμπη: Εκδικάζεται η πρώτη αγωγή αποζημίωσης συγγενών θύματος

Αναφερόμενος στα Ελληνοτουρκικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «είναι και προς όφελος της Τουρκίας να διερευνήσει σοβαρά, εάν μπορούμε να λύσουμε αυτή την μεγάλη διαφορά, γιατί αυτό θα απαιτήσει από την Τουρκία να υποχωρήσει από κάποιες μαξιμαλιστικές θέσεις, που έχει εκφράσει τα τελευταία χρόνια. Εμείς δεν έχουμε αλλάξει θέση, για εμάς παραμένει μπούσουλας μας το Διεθνές Δίκαιο» Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε ότι «η Τουρκία έχει επιδείξει στο παρελθόν μεγάλη ευελιξία, όταν η κατάσταση την υποχρέωνε να κάνει κάτι τέτοιο. Δείτε για παράδειγμα τα μεγάλα ανοίγματα, που κάνει τώρα στον Αραβικό κόσμο». Εν συνεχεία ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «κρατώ μικρό καλάθι, αξιολογώ αυτόνομα ως σημαντική τη μείωση της έντασης, που μας απομακρύνει από τον κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου, αλλά μας επιτρέπει, επίσης, να δρομολογήσουμε κι άλλες πρωτοβουλίες όπως η συμφωνία για το μεταναστευτικό».

Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση στα Πανεπιστήμια ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «αυτή η κυβέρνηση επέτρεψε στην Αστυνομία να μπαίνει στα πανεπιστήμια, έχουν γίνει πολλές επιχειρήσεις, που οδήγησαν σε εκκενώσεις καταλήψεων. Είναι αλήθεια ότι συχνά δεν βρήκαμε από τους πρυτάνεις το πεδίο συνεργασίας που θα θέλαμε. Τους έχω πει ευθέως ότι χρειαζόμαστε την συνεργασία των πρυτανικών αρχών, αλλά και τους καθηγητές πιο ευαισθητοποιημένους. Νομίζω ότι είναι και ευθύνη των ίδιων των πανεπιστημίων να επιβάλουν το δικό τους εσωτερικό πειθαρχικό κανονισμό».


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top