Εκδρομή στα Γρεβενά: Γεφύρια, λίμνες, δάση και μανιταροπεριπέτειες

Ανακαλύψτε τα ομορφότερα χωριά του νομού Γρεβενών στην Πίνδο

Το Φεστιβάλ της Πορτίτσας στο σπήλαιο Γρεβενών / βίντεο ΕΡΤ

Μία υπέροχη πρόταση για διακοπές είναι τα Γρεβενά, ένας χειμερινός προορισμός, ο οποίος μοιάζει σα να έχει βγει μέσα από καρτ ποστάλ, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του την παραδεισένια φύση, τα επιβλητικά βουνά, τη ζεστή φιλοξενία, την απολαυστική γαστρονομία και τα γραφικά ορεινά χωριά που θα σας συναρπάσουν. Ανακαλύψτε τα!

Αρναία: Ένα από τα ομορφότερα παραδοσιακά χωριά της Ελλάδας

Πρόκειται για έναν άγριο και ταυτόχρονα γαλήνιο τόπο, με υπέροχα γεφύρια, φαράγγια, χωριά κρυμμένα σε χαράδρες και πλούσια φύση που συναντάται σε όλο τον νομό! 


Τι αξίζει να δείτε και να κάνετε στα Γρεβενά

Τα Γρεβενά ενδείκνυνται για πολλών ειδών δραστηριότητες, ενώ για τους λάτρεις της φύσης αποτελούν τον τέλειο προορισμό! Εμείς σας προτείνουμε τα παρακάτω must see & do:   

•    Δείτε από κοντά το πέτρινο γεφύρι της Πορτίτσας, ένα από τα πιο εντυπωσιακά της χώρας, κάτω από το οποίο κυλά ο ποταμός Βενέτικος, ο οποίος φιλοξενεί πολλούς βιότοπους. Όταν ο καιρός το επιτρέπει, στον Βενέτικο λαμβάνουν χώρα διάφορες δραστηριότητες, όπως ράφτινγκ και καγιάκ, ενώ αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή ποτάμια σε όσους αγαπούν την περιπέτεια


•    Κάντε πεζοπορία στο φαράγγι των Γρεβενών, μία τοποθεσία τόσο όμορφη που θα σας κόψει την ανάσα! 
•    Επισκεφθείτε τα πανέμορφα βλαχοχώρια του νομού των Γρεβενών, όπως την περίφημη Σαμαρίνα, το Περιβόλι, τη Σμίξη, την Αβδέλλα, το Σπήλαιο, την Κρανιά κ.ά., ενώ από τον μαγευτικό εθνικό δρυμό Βάλια Κάλντα έως το δημοφιλές Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας, θα συναντήσετε κάποια από τα πιο γραφικά χωριά του νομού. 

Η πανέμορφη Σαμαρίνα χιονισμένη / φωτογραφία eurokinissi

•    Ένα από τα must see όταν επισκεφθείτε τα Γρεβενά, είναι η Βάλια Κάλντα, η οποία βρίσκεται στην οροσειρά της Πίνδου σε υψόμετρο 1.400 μέτρων και απλώνεται σε 69.000 στρέμματα. Το όνομά της σημαίνει «Ζεστή Κοιλάδα» στα βλάχικα και πρόκειται για μια από τις πιο κρύες και υγρές περιοχές της Ελλάδας, ενώ φιλοξενεί πλούσια πανίδα και χλωρίδα. Μπορείτε να την επισκεφθείτε από Μάιο έως Σεπτέμβριο, ανάλογα με τη θερμοκρασία και τις χιονοπτώσεις

 

Καταρράκτες Πέτρας: Μονοήμερη εκδρομή στη φύση, μία ανάσα από την Αθήνα!


•    Για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ, το χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας είναι ιδανικό για να απολαύσετε τη χιονοδρομία και τη χιονισμένη φύση. Βρίσκεται στις ψηλότερες πλαγιές του όρους Λίγγος, στην οροσειρά της Πίνδου


•    Εάν είστε λάτρεις των Αλπικών τοπίων, οι λίμνες Φλέγκα θα σας καταπλήξουν! Βρίσκονται στο όρος Μαυροβούνι, σε υψόμετρο 1.960 και 1.940 μέτρων


•    Επισκεφθείτε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το οποίο βρίσκεται 15 χλμ. από τα Γρεβενά, στην περιοχή Μηλιά. Εκεί θα γνωρίσετε προϊστορικούς ρινόκερους, αρκούδες κ.ά
•     Το μανιτάρι είναι το σήμα κατατεθέν των Γρεβενών και αποτελεί μέρος της τοπικής παράδοσης της περιοχής. Στα πλούσια δάση και στις όχθες των ποταμών κάποιος μπορεί να συναντήσει πάνω από χίλια είδη άγριων μανιταριών, ενώ πολλά από αυτά θεωρούνται σπάνια και στην Ευρώπη.

Νυμφαίο: Ταξίδι στο μαγευτικό χωριό της Φλώρινας με τα όμορφα αρχοντικά

 

Διαμονή και φαγητό στα Γρεβενά

Είτε μείνετε μέσα στην πόλη των Γρεβενών ή εκτός, οι επιλογές για διαμονή καλύπτουν όλα τα βαλάντια και όλες τις απαιτήσεις. Έτσι, μπορείτε να επιλέξετε για τη διαμονή σας από ένα απλό δωμάτιο, έως έναν κουκλίστικο γραφικό ξενώνα, με τζάκι, σπα κ.λπ. 

Όσον αφορά στο φαγητό, δοκιμάστε οπωσδήποτε γίδα βραστή, φασολάδα, ψαρονέφρι, πανσέτες, μπριζολάκια, λουκάνικα, μπιφτέκια και φυσικά εξαιρετικά πιάτα με βάση το μανιτάρι. 
Επιπρόσθετα, μην αμελήσετε να προμηθευτείτε υπέροχα τοπικά προϊόντα, όπως φρέσκα άγρια μανιτάρια, χυλοπίτες, λικέρ, γλυκά του κουταλιού, τυριά, γλυκό και ξινό τραχανά, βότανα από το βουνό, μέλι, όσπρια και λουκάνικα.

Ταξίδι στην Ξάνθη: 4+2 λόγοι για να την ερωτευτείτε!

Πώς θα πάτε 

Η πόλη των Γρεβενών απέχει 432 χιλιόμετρα από την Αθήνα (μέσω Τρικάλων), 164 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη (μέσω Βέροιας) και 98 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα. 
Η πρόσβαση από όλη τη Βόρεια Ελλάδα είναι δυνατή μέσω της Εγνατίας Οδού, ενώ για τις περιοχές νότια της Θεσσαλίας η πρόσβαση γίνεται μέσω Τρικάλων ή Λάρισας. 

Σημείωση: Το 2025 όταν ολοκληρωθεί ο Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας, τα Γρεβενά θα ενώνονται απευθείας με την Αθήνα, καθώς και με όλη την κεντρική και δυτική Θεσσαλία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top