Νυμφαίο: Ταξίδι στο μαγευτικό χωριό της Φλώρινας με τα όμορφα αρχοντικά

Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τον Αρκτούρο!

Νυμφαίο: Αγαπημένος τουριστικός προορισμός ο παραδοσιακός οικισμός στη Φλώρινα / βίντεο ΕΡΤ

Θέλετε να κάνετε μία αξέχαστη εκδρομή σε ένα από τα ομορφότερα ορεινά χωριά της Ελλάδας; Να θαυμάσετε τα μακεδονίτικα εντυπωσιακά αρχοντικά, να περιηγηθείτε σε λιθόστρωτα δρομάκια, να περπατήσετε σε πλούσια δάση οξιάς, να απολαύσετε τη διαμονή σας σε παραδοσιακούς ξενώνες και να γευτείτε υπέροχες τοπικές γεύσεις; Τότε, ιδανικός προορισμός για τις διακοπές σας είναι το γραφικό Νυμφαίο Φλώρινας, ένας διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός, ο οποίος θεωρείται ένας από τους πιο όμορφους στην Ευρώπη! Ανακαλύψτε τον!

Τζουμέρκα: Εξερευνήστε την άγρια φύση και τα πιο όμορφα ορεινά χωριά

Το Νυμφαίο, αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς και βρίσκεται στις πλαγιές του όρους Βίτσι. Στο υπέροχο αυτό χωριό, το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 1.350 μέτρων και σε απόσταση 57 χιλιομέτρων από την πόλη της Φλώρινας, κυριαρχεί η πέτρα και το ξύλο, ενώ οι στέγες των σπιτιών είναι από γαλβανιζέ λαμαρίνα, ώστε να γλιστράει πιο εύκολα το χιόνι. Έτσι, τον χειμώνα, που ο καιρός έχει φροντίσει ώστε να ντυθούν τα επιβλητικά αρχοντικά στα λευκά, η εικόνα είναι μαγική!

Το Νυμφαίο, το οποίο αρχικά λεγόταν Νιβεάστα και αργότερα Νέβεσκα, μοιάζει σα να βγήκε από κάποιον πίνακα ζωγραφικής. Με την είσοδό σας στο χωριό, θα εντυπωσιαστείτε από το τοξωτό ξύλινο γεφυράκι, που ενώνει δύο επιβλητικά αρχοντικά, ενώ τα γραφικά λιθόστρωτα σοκάκια, τα καλντερίμια, τα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια και τα πανύψηλα δέντρα οξιάς που περιβάλλουν τον τόπο αυτό, δημιουργούν μία μαγική εικόνα η οποία θα σας μείνει αξέχαστη. 

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι το Νυμφαίο έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα 10 ομορφότερα χωριά της Ευρώπης, ενώ στον παγκόσμιο διαγωνισμό της UNESCO διεκδίκησε το Διεθνές Βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» για την άριστη διαχείριση πολιτιστικού αποθέματος και φυσικού περιβάλλοντος.

Ζαγοροχώρια: Τα πιο όμορφα χωριά για μία «μαγική» εκδρομή!

Τι να κάνετε στο Νυμφαίο

Οι διακοπές στο Νυμφαίο είναι ιδανικές για όλους εσάς που αναζητάτε ηρεμία δίπλα στη φύση. Υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα να δείτε και να κάνετε στην ευρύτερη περιοχή και εμείς σας προτείνουμε τα παρακάτω:

  • Περιηγηθείτε στα υπέροχα λιθόστρωτα δρομάκια του χωριού και θαυμάστε τα πέτρινα σπίτια με τη μακεδονίτικη αρχοντιά
  • Επισκεφτείτε τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, σήμα κατατεθέν του χωριού. Κατασκευάστηκε το 1867 σε ρυθμό τρίκλιτης ξυλόστεγης βασιλικής και αποτελεί μεταβυζαντινό μνημείο
  • Θαυμάστε τη Νίκειο Σχολή, η οποία χρονολογείται από το 1928 και χτίστηκε έπειτα από δωρεά του Ιωάννη (Ζαν) Νίκου. Έως το 1941 λειτουργούσε ως Ημιγυμνάσιο και έως το 1980 ως Δημοτικό. Μετά το 1980 το χωριό ερήμωσε και δεν υπήρχαν πια παιδιά για να φοιτήσουν εκεί

  • Περπατήστε στα μονοπάτια του δάσους του Νυμφαίου. Ο Αρκτούρος έχει σηματοδοτήσει 6 μονοπάτια μέσα στο δάσος του Νυμφαίου, τα οποία μπορείτε να ακολουθήσετε, ανάλογα με τη διάθεση και τη φυσική σας κατάσταση. Θα συναντήσετε πανύψηλες οξιές, πεύκα και τρεχούμενα νερά

Δημητσάνα: Σαββατοκύριακο στο πιο δημοφιλές χωριό της ορεινής Αρκαδίας

  • Επισκεφτείτε το Κέντρο Προστασίας Αρκούδας του Αρκτούρου και δείτε τις αρκούδες που φιλοξενούνται σε μια περιφραγμένη έκταση 50 στρεμμάτων. Μπορείτε, επίσης, να επισκεφτείτε και το Κέντρο Προστασίας Λύκου και Λύγκα, όπου τα ζώα βρίσκονται σε 70 στρέμματα μέσα στο δάσος βελανιδιάς

Σημείωση: Τα είδη που προστατεύονται στο πλαίσιο του Αρκτούρου είναι η καφέ αρκούδα, ο λύκος, ο ποιμενικός σκύλος, το αγριόγιδο, η βίδρα, το ελάφι, το ζαρκάδι, το τσακάλι και ο λύγκας.

Σημείωση: Από Ιανουάριο έως Μάρτιο οι αρκούδες πέφτουν σε χειμέριο λήθαργο, οπότε θα πρέπει να κάνετε απόλυτη ησυχία εάν αποφασίσετε να επισκεφτείτε το Κέντρο Προστασίας Αρκούδας εκείνους τους μήνες.

  • Θαυμάστε από κοντά το Μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, Λαογραφίας και Ιστορίας, το οποίο βρίσκεται δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου
  • Στο Νυμφαίο υπάρχει ιππικός όμιλος. Εάν ο καιρός το επιτρέπει, μη χάσετε την ευκαιρία να κάνετε ιππασία και να απολαύσετε διαδρομές με άλογα 
  • Ετυπωσιαστείτε από τη Λίμνη Ζάζαρη, η οποία απέχει 20-30 λεπτά από το Νυμφαίο και βρίσκεται σε υψόμετρο 602 μέτρων στους πρόποδες του όρους Βέρνο. 

Ποιο ελληνικό χωριό συγκαταλέγεται στα 10 ομορφότερα της Ευρώπης;

Πού να μείνετε - Απολαύστε τοπικές συνταγές

Το Νυμφαίο αποτελεί έναν από τους δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς στην Ελλάδα. Οι επιλογές για διαμονή στο Νυμφαίο ποικίλλουν και καλύπτουν όλα τα γούστα και όλα τα βαλάντια. Στο Νυμφαίο θα βρείτε παραδοσιακά ξενοδοχεία, μικρούς ξενώνες και μερικές βίλες που μπορεί να σας προσφέρουν όλες τις ανέσεις. 

Όσον αφορά στο φαγητό, μη διστάσετε να δοκιμάσετε φασολάδα, ψητά στη σχάρα, βλάχικες πίτες, κότσι με χυλοπίτες κ.ά., τα οποία θα συνοδέψετε με υπέροχο ντόπιο κρασί.

Πώς θα πάτε στο Νυμφαίο

Το Νυμφαίο απέχει 610 χλμ από την Αθήνα και 160 χλμ από τη Θεσσαλονίκη. 

Εάν αποφασίσετε να πάτε οδικώς: Ακολουθήστε την Εθνική Οδό από Αθήνα για Βέροια και συνεχίστε για Κοζάνη, Φλώρινα και Καστοριά. Όταν φτάσετε στο χωριό Αετός, θα στρίψετε δεξιά για Νυμφαίο.

Με το ΚΤΕΛ:  Με το ΚΤΕΛ Φλώρινας θα ταξιδέψετε έως το Αμύνταιο κι από εκεί θα χρειατεί να πάρετε ταξί.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top