Αρναία: Ένα από τα ομορφότερα παραδοσιακά χωριά της Ελλάδας

Ο ιδανικός χειμερινός προορισμός για όλη την οικογένεια

Αρναία: Ο παραδοσιακός οικισμός της ορεινής Χαλκιδικής / βίντεο alpha

Μπορεί η Χαλκιδική να φημίζεται για τις εκπληκτικές της παραλίες και τα παραδεισένια νερά, παρόλα αυτά, ενδείκνυται για διακοπές όλο τον χρόνο. Σας προτείνουμε λοιπόν, να ανακαλύψετε την Αρναία, ένα γραφικό ορεινό χωριό με σπάνια αναπαλαιωμένα αρχοντικά, ζεστή φιλοξενία και πλούσια γαστρονομία, που θα απολαύσει όλη η οικογένεια.

Καταρράκτες Πέτρας: Μονοήμερη εκδρομή στη φύση, μία ανάσα από την Αθήνα!

Πρόκειται για έναν παραδοσιακό χειμερινό προορισμό, ο οποίος βρίσκεται στους βόρειους πρόποδες του πυκνόφωτου Χολομώντα σε υψόμετρο 600 μέτρων και τον χαρακτηρίζει η μοναδικότητα, ενώ θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα χωριά της χώρας μας.  

Η Αρναία είναι ένας ιστορικός τόπος, ο οποίος ιδρύθηκε τον 16ο αιώνα και αποτελεί έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς οικισμούς της Χαλκιδικής, με μεγάλη αρχιτεκτονική παράδοση και πλούσια φύση.

Βρίσκεται αμφιθεατρικά χτισμένη στους πρόποδες του βουνού και δεν αφήνει κάνεναν επισκέπτη ασυγκίνητο, καθώς περιβάλλεται από ένα καταπράσινο τοπίο γεμάτο με πλούσια δάση και τρεχούμενα νερά.

Ταξίδι στην Ξάνθη: 4+2 λόγοι για να την ερωτευτείτε!

Τι να κάνετε στην Αρναία

  • Θα εντυπωσιαστείτε από τα διώροφα πολύχρωμα αρχοντικά, τα οποία χρονολογούνται από το πρώτο μισό του 19ου αιώνα, ενώ θα νιώσετε τον χρόνο να κυλά αργά, σα να βρίσκεστε σε παλιότερες εποχές
  • Ξεκινήστε από την κεντρική πλατεία του χωριού, το «παζάρι» όπως αποκαλείται από τους ντόπιους, με τον τεράστιο πλάτανο και περιπλανηθείτε στα πλακόστρωτα γραφικά δρομάκια
  • Επισκεφθείτε τη συνοικία της Γαννούδενας, όπου θα συναντήσετε τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική για την οποία φημίζεται η περιοχή
  • Μην αμελήσετε να δείτε από κοντά το περίφημο Αρχοντικό Ιατρού, το οποίο λειτουργεί ως Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο, καθώς και το Μουσείο Υφαντικής
  • Εντυπωσιαστείτε από το παλιό σχολείο, ένα κτίσμα του 1871 δίπλα στον κεντρικό ναό, στην πλατεία «Χοροστάσι», το οποίο είναι από τα αξιοθέατα που αξίζει να δείτε, αφού ίσως είναι το παλαιότερο διδακτήριο του 19ου αιώνα στη Χαλκιδική. 

Φλώρινα: 6+1 λόγοι για ένα αξέχαστο ταξίδι στη «Γη των λιμνών»

Αρναία: Διαμονή και φαγητό 

Λόγω της κοντινής απόστασης από τη Θεσσαλονίκη, αρκετοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να επισκεφτούν την Αρναία για ημερήσια εκδρομή. Παρόλα αυτά, ο οικισμός διαθέτει αρκετές επιλογές σε ό,τι αφορά τη διαμονή, όπως ανακαινισμένους ξενώνες και παραδοσιακές οικίες που έχουν μετατραπεί σε ξενώνες, ιδανικές επιλογές για όσους αποφασίσουν να μείνουν εκεί κάποιες ημέρες, απολαμβάνοντας τη θέα και το καταπράσινο τοπίο της περιοχής. 

 

 

Δοκιμάστε οπωσδήποτε κοντοσούβλι κοτόπουλο, χειροποίητα σουτζουκάκια, ψητά μανιτάρια μαζεμένα στο βουνό και συνοδέψτε τα με εκλεκτά κρασιά από οινοποιεία της Χαλκιδικής.

Μην ξεχάσετε να προμηθευτείτε με «αρνιώτικα προϊόντα», ιδίως μέλι από τους τοπικούς μελισσοκόμους και να δοκιμάσετε μοναδικά τουλουμπάκια.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TraceYourEco (@traceyoureco)

 

Πώς θα πάτε στην Αρναία

Από Θεσσαλονίκη η Αρναία βρίσκεται μόλις 1 ώρα και 15 λεπτά, σε 72 χλμ απόσταση, ενώ από Αθήνα θα χρειαστείτε 6,5 ώρες και θα διανύσετε 588 χλμ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top