Φλώρινα: 6+1 λόγοι για ένα αξέχαστο ταξίδι στη «Γη των λιμνών»

Βαρκάδα στις Πρέσπες, βόλτα στο Νυμφαίο και επίσκεψη στον Αρκτούρο

Φλώρινα: Εντυπωσιακό βίντεο από τους χιονισμένους δρόμους της πόλης / βίντεο ΕΡΤ

Ο Φεβρουάριος έκανε την εμφάνισή του και εσείς σχεδιάζετε το επόμενο ταξίδι σας. Σας προτείνουμε να ζήσετε ένα υπέροχο τριήμερο σε έναν χειμερινό προορισμό που έγινε διάσημος διεθνώς από τις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Ο λόγος για τη Φλώρινα, τη γοητευτική πόλη της Δυτικής Μακεδονίας, η οποία αξίζει να μπει στην ατζέντα σας για ένα μαγευτικό road trip που θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη σας.

Νυμφαίο: Ταξίδι στο μαγευτικό χωριό της Φλώρινας με τα όμορφα αρχοντικά

Ο καιρός στη Φλώρινα

Η Φλώρινα, η οποία είναι χτισμένη σε υψόμετρο 687 μέτρων, βρίσκεται στη Δυτική Μακεδονία και τη διασχίζει ο ποταμός Σακουλέβας. Θεωρείται η πιο παγωμένη πόλη στην Ελλάδα, αφού λόγω της θέσης της στον χάρτη διαθέτει το ψυχρότερο κλίμα της χώρας. Η μέση ετήσια θερμοκρασία είναι μόλις 12°C, ενώ τον χειμώνα ο καιρός αγριεύει πιο πολύ, με θερμοκρασίες που αγγίζουν συχνά τους -10°C!

Η Φλώρινα είναι ευρέως γνωστή ως η πόλη των γραμμάτων και των τεχνών, καθώς είναι η γενέτειρα πολλών σπουδαίων ανθρώπων του πολιτισμού. Επιπρόσθετα, άξια θαυμασμού είναι τα εντυπωσιακά αρχοντικά κατά μήκος του ποταμού, τα ενδιαφέροντα ήθη και έθιμα και φυσικά, οι ομώνυμες πιπεριές, οι οποίες, όμως, δεν καλλιεργούνται πλέον στην περιοχή.

Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, αυτή την αρκετά ενδιαφέρουσα πόλη.

Τι αξίζει να κάνετε στη Φλώρινα

  • Η Φλώρινα είναι γνωστή και ως «η Γη των λιμνών». Θαυμάστε τις υπέροχες λίμνες που τη διατρέχουν, όπως τη Βεγορίτιδα, τη Χειμαδίτιδα, τη λίμνη των Πετρών, τη Ζάζαρη και, φυσικά, τη Μικρή και τη Μεγάλη Πρέσπα. Γύρω από τις λίμνες θα συναντήσετε γραφικά παραλίμνια χωριά, λίθινους οικισμούς και διάφορα μνημεία εκατοντάδων ετών

  • Εάν είστε λάτρεις των χειμερινών σπορ, μην αμελήσετε να οδηγήσετε για 19 χιλιόμετρα προς το χιονοδρομικό κέντρο της Βίγλας Πισοδερίου, το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 2000 μέτρων
  • Επισκεφθείτε το Αμύνταιο, τη γραφική κωμόπολη με τη μοναδική θέα, η οποία βρίσκεται 33 χιλιόμετρα από την πόλη της Φλώρινας και αποτελεί ένα κομβικό σημείο για ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία

  • Εντυπωσιαστείτε από την Ελληνιστική Πόλη της Φλώρινας, η οποία βρίσκεται στον λόφο του Αγίου Παντελεήμονα και οι ειδικοί τη χρονολογούν στην κλασική και ελληνιστική περίοδο
  • Επισκεφθείτε το Νυμφαίο, ένα γραφικό χωριό, το οποίο θεωρείται διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός και θαυμάστε τα μακεδονίτικα εντυπωσιακά αρχοντικά, περιηγηθείτε στα λιθόστρωτα δρομάκια του και περπατήστε σε πλούσια δάση οξιάς. Μη φύγετε αν δεν επισκεφτείτε τον Αρκτούρο!

Τζουμέρκα: Εξερευνήστε την άγρια φύση και τα πιο όμορφα ορεινά χωριά

  • Θαυμάστε από κοντά το Λαογραφικό Μουσείο του Σύνδεσμου Αριστοτέλη και το Λαογραφικό Μουσείο της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας. Στο πρώτο θα βρείτε τοπικές φορεσιές, αντικείμενα κλωστοϋφαντουργίας, παραδοσιακά κουζινικά, κοσμήματα, παπούτσια, φωτογραφικές μηχανές και επίσης εργαλεία κήπου και επεξεργασίας κεριού, ενώ στο δεύτερο αντικείμενα της καθημερινότητας των κατοίκων της Φλώρινας 
  • Περπατήστε κατά μήκος του ποταμού Σακουλέβα. Εκεί βρίσκονται κάποια από τα σημαντικότερα και ομορφότερα κτίρια της Φλώρινας, όπως και αρκετά καφέ και εστιατόρια.

Πού θα μείνετε - Τι θα φάτε

Η Φλώρινα διαθέτει πολλές επιλογές για τη διαμονή σας και εξυπηρετεί όλα τα βαλάντια. Ξενοδοχεία, παραδοσιακοί ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια, θα καλύψουν όλες τις ανάγκες και τα γούστα σας εάν αποφασίσετε να κάνετε τις διακοπές σας στη Φλώρινα.

Όσον αφορά στο φαγητό, στη Φλώρινα θα δοκιμάσετε άφθονους μεζέδες, γευστικότατα κρεάτα, σούπες, παστά, λουκάνικα, τζουμπερίγκες και τοπικό μακάλο, παστουρμαδοπιτάκια με γιοφκά (τούρκικο χειροποίητο φύλλο) και, φυσικά, πιπεριές Φλωρίνης. Λαχανοντολμάδες με κιμά και λάχανο στύπα (τουρσί), σούπα γκούλας με μοσχαράκι, πιπεριές και γιαούρτι, σπετζοφάι με φασόλια Πρεσπών, συνοδευόμενα με τοπικό κρασί.

Πώς θα πάτε στη Φλώρινα

Εάν αποφασίσετε να πάτε οδικώς στη Φλώρινα, η απόσταση από την Αθήνα είναι 628 χλμ., από τη Θεσσαλονίκη 192 χλμ, ενώ από την Πάτρα 431 χλμ.

Επίσης, μπορείτε να πάτε με ΚΤΕΛ και αεροπορικώς έως την Καστοριά.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top